reklama 11B

Konec jedné éry. Rozpuštěný hřebčín Ammerland prodává poslední klenoty

ikonka

Zatímco tuzemští dostihoví příznivci oplakávají rozpuštění hřebčína Napajedla, v sousedním Německu letos skončil úspěšný plnokrevný chov v bavorském Ammerlandu. Rodiště koní jako Borgia, Hurricane Run nebo Lope de Vega prodává poslední chovné klisny.
08.12.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

V sobotu se definitivně uzavře existence jednoho z nejúspěšnějších plnokrevných chovů v moderní historii německého turfu. Na dražbě Arqana December Vente d' Élevage v Deauville budou prodány poslední chovné klisny bavorského hřebčína Ammerland. V ringu se objeví mimo jiné dcera a dvojice vnuček výborné Borgie či pravé sestry vítěze Arc Waldgeista a držitele německé modré stuhy Sea The Moona.

"Jsme velmi poctěni, že nám bylo svěřeno rozpuštění tak prestižního chovu jako je Ammerland. Tyto výjimečné krevní linie představují jedinečnou příležitost pro chovatele z celého světa," prohlásil v oficiálním stanovisku Arqany její bloodstock šéf Ludovic Cornuel.

Rozhodnutí jednaosmdesátiletého majitele Dietricha von Boettichera ukončit po 34 letech slavný chov, nepřišlo nečekaně. Bylo avizováno už loni na jaře a kromě pokročilého věku k němu podle všeho přispěla absence pokračovatele v rodině. Červeno-zelené barvy sice byly na dráze nadále vidět a své rodiště letos zviditelnil druhý z německého derby Mr Hollywood, ale právník a dlouholetý šéf mnichovského dostihového spolku von Boetticher se už před časem ze scény stáhl.

 

Čtěte také: V Japonsku mě respektují, rýsují se zajímavé šance, říká Murzabajev

 

"Rozhodli jsme se spolu s Dietrichem, že nastal čas hřebčín zavřít," uvedla majitelova manželka Annabel von Boetticher v tiskové zprávě. "Samozřejmě zůstáváme v Ammerlandu a není nemožné, že se v budoucnu, až naše děti budou starší, rozhodneme pro znovuotevření. Chceme poděkovat všem, kdo se na tomto báječném dobrodružství podíleli a doufáme, že jiní chovatelé dosáhnou s našimi rodinami na nejvyšší úrovni úspěchy."

Von Boetticher založil hřebčín Ammerland na východním břehu Starnberského jezera v roce 1989, během let k němu přibyla pobočka Bernried na druhé straně jezera. Disponoval tak 100 hektary pastvin a dalšími 300 hektary lesů a přírodních terénů, ustajovací kapacita narostla až na 90 boxů.

Prvním dostihovým koněm, kterého si von Boetticher koupil, byl hřebec Luigi. Nový majitel ho původně získal jako vhodného adepta pro drezurní soutěže, Luigi však v roce 1988 zvítězil v německém derby a podnítil von Boettichera k dalším investicím v dostizích.

"Luigi svým způsobem může i za to, že jsem koupil Ammerland. Jeho chovatel dr. Christoph Burmester věděl o mém přání zakoupit větší pozemky. Jednou mi zavolal s tím, že je na prodej kolem 60 hektarů v blízkosti Starnberského jezera. Nemohl jsem tomu uvěřit a rychle jsem zareagoval. O několik dní později se začala o pozemky zajímat Deutsche Bank, ale to už jsem měl podepsanou kupní smlouvu," vyprávěl po letech von Boetticher serveru Galopponline.de.

Své domácí derby ovládl, už pod značkou Ammerlandu, ještě s klisnou Borgií a populárním Borealem, ale prosadil se i v Prix du Jockey Club s Lope de Vegou nebo v Irish Derby prostřednictvím Hurricane Runa. Ammerland dosud odchoval sedmnáct vítězů grupy 1 a koně narození u Starnberského jezera si připsali mezinárodní vrcholy jako King George VI and Queen Elizabeth Stakes, Coronation Cup, Hong Kong Vase a také Cenu vítězného oblouku. Nejbohatší evropský dostih vyhrál Hurricane Run a před čtyřmi lety také Waldgeist ze staré rakousko-uherské rodiny Weatherbeaten, kterou v Německu etablovala legendární chovná klisna Waldrun.

Na českých drahách slavili úspěchy trojnásobný jedničkový vítěz a třetí z Českého i Slovenského derby Acess To Java a na nejvyšší úrovni úspěšný vytrvalec El Duro.

Zdroje: Galopponline, Turf Times, Arqana

Ilustrační foto: Martin Cáp




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE