reklama 11B

Koně ze Staré Boleslavi vyhnala velká voda. Útočiště našli v Hradištku

ikonka

Jezdecký klub ve Staré Boleslavi musel ve středu kvůli povodním evakuovat ze svého areálu všechny koně. Většina z nich našla dočasné ustájení v Hradištku u Sadské. Předseda spolku Tomáš Jarolím předpokládá jejich návrat až během příštího víkendu.
28.12.2023 16:43  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Jezdecký klub Stará Boleslav má stáje v Hluchově poblíž Labe. Problémy však v okolí dělá především řeka Jizera, která se vylila z břehů. Všichni koně proto museli být ve středu evakuováni.
 
„Včera kolem sedmé jsme viděli, že to bude kritické, jelikož se voda hodně přiblížila až ke stájím. Začali jsme tak organizovat odvoz koní, který zajišťovalo asi deset až dvanáct vozíků. Do devíti hodin se nám podařilo všechny koně naložit a v deset již byla u malé stáje voda. Zaplavené jsou oba seníky. U velké stáje jsou pytle s pískem, takže se až tam voda nedostala. Na kolbišti je voda zhruba do půlky, jelikož se rozlila hlavně do výběhů,“ popsal aktuální situaci předseda klubu Tomáš Jarolím. Později se však řeka rozlila v podstatě na celou plochu kolbiště.
 
„Povodňová komise fungovala dobře a dopředu nás o riziku informovala. Seno a slámu jsme měli již na půdě, krmení na vozíkách, sedla a další vybavení jsme odvozili auty, takže už jsme jen čekali, až to vypukne. Koně jsme začali odvážet dříve, než to bylo nezbytně nutné,“ upřesnil Jarolím s tím, že jim hasiči ze Staré Boleslavi pomohli navozit pytle s pískem, aby se zamezilo větším škodám. 
 

Psali jsme: Odjeli koně a nastalo ticho. Před 20 lety se Chuchle změnila v jezero

 
K evakuaci koní v Hluchově kvůli povodním došlo zhruba po deseti letech. „Za tu dobu, co jsem zde, tak je to naše čtvrtá evakuace. Naposledy to bylo asi v roce 2013, ale to se jednalo o jalový odvoz koní a brzy poté se opět vraceli. Předpokládám, že tentokrát budeme schopni provoz obnovit až během příštího víkendu. I když by škody neměly být vysoké, tak přece jen nějaké budou, takže případnou pomoc od samosprávy případně České jezdecké federace bychom uvítali,“ konstatoval předseda jezdeckého klubu. 
 
Tomáš Jarolím ještě doplnil, že osmnáct koní je dočasně ustájených v turnajových boxech v nedalekém Hradištku u Sadské a dalších pět si majitelé odvezli do jiných spřízněných areálů. 
 
Foto: poskytl Tomáš Jarolím



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE