reklama 11D

Karel Kratochvíle: Odchod Guidam Sohna je ztráta pro nás i chovatele

ikonka

Ve čtvrtek 4. července zastihla český chov smutná zpráva. Zemský hřebčinec Písek oznámil ztrátu jednoho z nejúspěšnějších plemenných hřebců působících v ČR – 1053 Guidam Sohn. „Je to obrovská ztráta nejen pro nás,“ uvedl Ing. Karel Kratochvíle.
04.07.2019 11:05  |  Autor: Josef Malinovský, Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

Plemenný hřebec 1053 Guidam Sohn, jemuž bylo přesně před týdnem (27. června) 18 let, musel být v noci na čtvrtek 4. července utracen. 
 
Za svůj život zplodil mnoho mimořádně kvalitních koní a snad se ještě příští jaro narodí nějaký šampion, který ponese jeho jedinečné schopnosti a skvělý charakter,“ uvedli zástupci Zemského hřebčince Písek na svých Facebookových stránkách. 
 
Od roku 2017 do roku 2018 je na stránkách SCHČT evidováno téměř 150 potomků – mezi prvními např. Quimero-M či Quentino Donth-M. „Letos zapustil zhruba 50 klisen,“ doplnil ředitel ZH Písek Ing. Karel Kratochvíle. „Byl to špičkový plemeník, jehož potomstvo prokazovalo velmi dobré výsledky. Je to obrovská ztráta nejen pro náš hřebčinec, ale pro celý český chov.“
 
Guidam Sohn se bohužel v posledních měsících potýkal se zdravotními problémy. Opakovaly se mu koliky a při té poslední muselo dojít k jeho utracení. „Byl již dvakrát operovaný, ale tentokrát to bohužel nemělo jiné řešení. Je nám to moc líto,“ dodal Ing. Karel Kratochvíle.
 

Hřebec se skvělým původem

 
Ryzák Guidam Sohn se narodil v roce 2001 chovateli J. Halfmanovi v nizozemském Hengelu. Zapsaný byl v plemenné knize KWPN, tedy jako holandský teplokrevník. Jeho matka je po Zeus a jeho otcem byl špičkový hřebec Guidam, který sportu dal třeba Authentica, s nímž Američanka Beezie Madden získala týmové zlato na olympiádě v Aténách, dále dlouholetou jedničku Rolfa Gorana Bengtsoona Ninju La Sillu. Ten s ním získal stříbro na OH Číně a v roce 2011 s ním vyhrál mistrovství Evropy. Úspěšnými skokany byli i Luidam, kterého jezdil Billy Twomey nebo Zinedine. Toho známe pod sedlem Ludgera Beerbauma. 
 
Sám Guidam Sohn byl vybrán jako plemeník v České republice, kde exceloval ve stodenním testu. Později ho ještě v kategorii mladých koní sedlal Belgičan Jos Lansink, ale jeho mezinárodní kariéru ukončilo zranění. 
 
Ve sportu jsou českou optikou jeho nejvýraznějšími potomky výše zmínění Quimero-M a Quentino Donth-M. První jmenovaný hřebec je svěřencem Ondřeje Zváry, jenž s ním závodí na nejvyšší úrovni včetně národní reprezentace. Druhého jsme vídali s Jaroslavem Jindrou, aktuálně s ním závodí Tereza Markusková.  Quimero-M a Quentino Donth-M, stejně jako písecký Galandro ZH, jsou už také sami zapsanými plemeníky. 
 
Řadu potomků má i ve sportu v zahraničí. Skvělých výsledků dosahovala třeba americká jezdkyně Lucy Davis s klisnou Boucherom.
 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE