reklama 11C

Kabirkhan dobývá Dubaj. "Zázračný kůň z Kazachstánu" má i vlastní píseň

ikonka

Před sobotním Dubai World Cupem poutá velkou pozornost světových médií hřebec Kabirkhan, který reprezentuje kazachstánského majitele Tleka Mukanbetkaliyeva. V Meydanu dosud neporaženého ryzáka přijedou podpořit fanoušci nejen z Kazachstánu.
29.03.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: poskytl Dubai Racing Club  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

Až v sobotu změří čtyřletý Kabirkhan síly s elitními soupeři ve dvanácti miliony dolarů dotovaném Dubai World Cupu, bude hřebci fandit i jeho bývalý trenér Arslangirej Šavujev. Muž, jehož kariéra byla dlouhá léta spojena i s českým turfem a lemovaná mezinárodními úspěchy s koňmi jako Darsalam, Meandre nebo Mikhail Glinka, má na úspěších nové hvězdy výrazný podíl.

"Kabirkhan je velmi inteligentní. Chová se jako většina třídových koní, je si velmi dobře vědom, že je dobrý. Strávil u mě více než rok, vyhrál pár velkých dostihů a stal se oblíbencem celé stáje," shrnul Šavujev v rozhovoru pro platformu World Horse Racing.

Syn populárního California Chrome reprezentuje žluto-modré barvy kazachstánského majitele Tleka Mukanbetkaliyeva a jeho příběh je jednou z hlavních senzací letošní dubajské zimy. Po přesídlení k šampionovi trenérů ve Spojených arabských emirátech Dougu Watsonovi zůstává ve dvou startech neporažen a jeho celková bilance je deset vítězství z jedenácti startů.

 

Čtěte více: Murzabajev debutuje v Dubai World Cupu. Je to hodně dobrý pocit, hodnotí

 

Při lednovém debutu v Meydanu deklasoval v handicapu lehce o 4 délky svého ruského přemožitele Hero Mo a po čtrnácti dnech následoval podobně suverénní triumf v grupě 1 Al Maktoum Challenge, čímž si automaticky zajistil místo na startovní listině Dubai World Cupu.

Během losování startovních čísel tak vedle domácí, americké a japonské vlajky vlála také ta kazachstánská a atmosféra kolem narostlého ryzáka v mnohém připomíná někdejší "hype" spojený s maďarským Overdosem.

Například britský Racing Post označil Kabirkhana za "zázračného koně z Kazachstánu, který vzešel z obskurních poměrů a svým pokusem o úspěch v Dubai World Cupu způsobil senzaci". Podobně píší i další světová dostihová média, aniž by však uvedla, že Kabirkhanův bývalý trenér Šavujev připravil dva vítěze grupy 1 a tudíž je na nejvyšším levelu úspěšnější než ve výrazně luxusnějších podmínkách působící Watson.

"Elektrizující výkony v práci"

Když hřebce vydražil v Keenelandu jako ročka za 12 tisíc dolarů agent Nadir Khassanov, vysněným cílem byly původně ruské a kazachstánské klasické dostihy. "Měl jsem moc rád jeho otce California Chrome, i proto jsem ho kupoval. V Kazachstánu byl Kabirkhan jasně nejlepší dvouletek, nikdo se mu nedokázal ani přiblížit. Proto jsme se rozhodli poslat ho do Ruska, kde mají dostihy přece jen vyšší úroveň," vzpomínal v rozhovoru pro World Horse Racing Mukanbetkaliyev.

Zbytek je historie. V sobotu čekají kazachstánskou hvězdu soupeři jako loňský vítěz Ushba Tesoro, druhý z Breeders’ Cup Classic Derma Sotogake, vítěz Saudi Cupu Senor Buscador či v Santa Anita Handicapu úspěšný Newgate.

"Kabirkhanovy výkony v ranní práci jsou elektrizující, pracujeme teď více na tom, jak ho zpomalit, než zrychlit. Je ve výborné kondici a nabral ještě nějaké svaly. Aby teď uspěl, musí se ještě trochu zlepšit, ale myslím si, že je to v jeho silách. Zda to bude stačit na vítězství, to nevím, ale rozhodně bych ho nevyměnil za žádného jiného koně," řekl Racing Postu hřebcův současný trenér Doug Watson, který dá v sobotu opět důvěru žokeji Patricku Dobbsovi.

Naděje pro turf v Kazachstánu?

Ve vlasti svého majitele je Kabirkhan hvězdou prvního řádu už nyní, dokonce na jeho počest vznikla popová písnička a do Meydanu se chystá rozvětvená skupina dostihových příznivců z Kazachstánu.

"Kabirkhan má hodně fanoušků nejen v Kazachstánu a Rusku, ale i v Uzbekistánu, Tádžikistánu, Ázerbajdžánu a na spoustě dalších míst. Mnozí z nich přijedou na Dubai World Cup," potvrzuje Tlek Mukanbetkaliyev.

Podobně jako kdysi v případě Overdose, i na Kabirkhanových bedrech leží naděje, že dokáže dostihům ve "své" zemi výrazněji pomoct. "Už jeho dosavadní vítězství v Dubaji a Rusku pomohla dostihy v Kazachstánu propagovat. Doufáme, že vláda bude rovinovým dostihům a chovu anglického plnokrevníka věnovat větší pozornost," řekl pro World Horse Racing Nadir Khassanov.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE