reklama 11B

Jezdci nesmí vážit víc než 67 kg. Nová linie Godolphinu poutá rozruch

ikonka

Interní přípis stáje Godolphin zaměstnancům, podle něhož musí do 1. února zhubnout všichni jezdci, kteří váží více než 67 kg, zaujal internetové diskutéry. Samotná stáj se brání, že rozhodně nenutí své zaměstnance shazovat váhu nezdravě.
22.01.2019 10:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Není to nic překvapivého ani nového. Kdo chce jezdit v práci dostihové koně, musí se vejít do určitého váhového rozmezí. Když ale stáj Godolphin v majetku dubajského vládce Mohammeda bin Rašída al Maktúma na začátku ledna interně upozornila své zaměstnance, že od 1. února zůstanou v sedlech pouze lidé vážící maximálně 67 kg, postarala se tím o rozruch na sociálních sítích.
 
“Jezdec, který bude vážit více než 67 kg, bude s okamžitou platností dočasně přeřazen na jinou práci ve stáji,” píše se mimo jiné v nové směrnici Godolphinu s tím, že pravidelné vážení pracovních jezdců bude probíhat každý měsíc.
 
Stáj podle Racing Postu nečelí kritice kvůli samotnému stanovení limitu, nýbrž kvůli jeho šibeničnímu termínu.
 
“Stájový personál, který jezdí v práci, si musí svou váhu zodpovědně hlídat kvůli zdraví koní, v tomto ohledu rozhodnutí Godolphinu a jeho trenérů respektuji. Nicméně udaný časový horizont na to prostě nestačí. Když k nám přicházejí žokejové se snahou shodit řekněme tři kilogramy, je třeba na to počítat se šesti týdny,” řekl Racing Postu expert na výživu pracující pro britskou asociaci profesionálních jezdců Dan Martin.
 
Martin a jeho kolegové se obávají, že podobná oznámení nedávají pracovním jezdcům jinou možnost než použít k hubnutí nezdraví či brutální metody jako samovolně vyvolané zvracení, laxativa a podobně.
 
Godolphin v oficiální reakci ubezpečil, že interně dohlédne na to, aby zaměstnanci, kterých se oznámení týká, shazovali váhu zdravě. Dodal, že drtivá většina pracovních jezdců se do udávaného limitu s přehledem vejde.
 
Stáj, která loni slavila vítězství v Epsom Derby s Masarem, není ve věci stanovení váhového limitu pro své pracovní jezdce v Newmarketu zdaleka osamocena. Jak podotýká Racing Post, trenér Hugo Palmer přijímá jezdce vážící méněž než 63,5 kg, některé další stáje uvádějí právě 67 kg.
 
 
Ilustrační foto: Martin Cáp




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE