reklama 11D

Habásková: Zájem jezdců má vzrůstající tendenci, pořadatelů je méně

ikonka

Nový mezinárodní trenér SCM nebo nejvyšší procentuální hodnocení v historii české reprezentace. To ale nejsou všechny důležité okamžiky české drezury a paradrezury v roce 2018. Co plánuje drezurní komise v roce 2019 nám prozradila Renata Habásková...
20.01.2019 15:04  |  Autor: Lukáš Klingora  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Mohla byste krátce zhodnotit uplynou sezonu 2018 ve vaší disciplíně?

V sezoně 2018 se na domácí půdě opět uskutečnil Národní pohár pro děti a juniory a jako náhrada původního Drezurního poháru se uskutečnil také Národní pohár pro kategorii mladých jezdců a seniorů v malé a střední rundě. Oba poháry zaznamenaly ze stran jezdců velký zájem. Ten byl i o tradiční Drezurní šampionáty napříč všemi věkovými kategoriemi. Vrcholem sezóny bylo mistrovství České republiky, které se konalo v areálu Kralovického dvora a které bylo jezdci velice pozitivně vnímáno. Nejen počet startujících byl oproti předešlým ročníkům výrazně vyšší, ale i úroveň předvedených úloh byla vyšší.

Během sezony se na našem území konaly dvoje mezinárodní závody. V dubnu to byly paradrezurní závody v Královicích a v červnu závody CDI v Brně.

Na mezinárodním poli jsme registrovali zvýšený zájem ze strany jezdců. Objevilo se hned několik nových dvojic – jmenovitě Marie Lumbachová, Michal Koflíček, Julie Sekaninová, Ida Vavříková a další, které jsou příslibem do budoucna. Potěšující je i zvyšující se počet jezdců startujících na úrovní střední a velké rundy. Stejně tak i skutečnost, že se někteří reprezentanti kromě tradičních destinací výjezdů v Polsku, Maďarsku nebo ve Slovinsku, vydali také na závody do Německa, Holandska, Francie, Velké Británie nebo třeba Norska.

 

„V kategorii mladých jezdců zajela Anežka Zajícová v sedle klisny Stasia EG nejvyšší procentuální ohodnocení v historii české reprezentace.“

 

Jak se mění zájem jezdců o účast na mezinárodních závodech v zahraničí? Roste, je více méně stejný, nebo klesá v porovnání s předešlými roky?

Zájem ze strany jezdců má vzrůstající tendenci. Porovnání počtu startujících dvojic a odjetých úloh v jednotlivých věkových kategoriích najdete v tabulce (pozn. red.: přiložené v galerii tohoto článku nebo ZDE).

 

Které výsledky z mezinárodních závodů českých reprezentantů v uplynulé sezoně vám nejvíce utkvěly v hlavě?

V kategorii mladých jezdců zajela Anežka Zajícová v sedle klisny Stasia EG nejvyšší procentuální ohodnocení v historii české reprezentace. Vyzdvihnout lze například 1. místo ve Fótu za 72,6 %. Dále Tereza Hábová v sedle Jamese Bonda při reprezentačním výjezdu do německých Cách zajela na úrovni střední rundy 64,925 % a obsadila 14. místo nebo 5. místo v malém finále při MS v Ermelu za 79,00 % Libuše Mencke a Sandokana. Nesmím ale také zapomenout na reprezentaci Nasti Vištalové s klisnou Dominique, která vyvrcholila splněnou kvalifikací a účastí na Světových jezdeckých hrách v americkém Tryonu.

 

Jak se vyvíjí počty národních závodů a účast na nich ve vaší disciplíně?

Drezura není pro pořadatele oproti skokům ekonomicky výhodná a přesto, že zájem jezdců o drezurní závody stoupá, malých pořadatelů spíše ubývá. Pořádat drezury se vyplatí především velkým areálům, které mohou využít současně dva drezurní obdélníky. Potřebovali bychom více menších kvalitních pořadatelů ochotných spolupracovat s drezurní komisí. Přesto se ale podařilo navýšit počet kvalifikačních kol Národních pohárů pro seniory na celkem deset kol a pro děti a juniory na šestnáct kvalifikačních kol.

 

„CDI Brno se v tomto roce uskutečnilo s rekordní účastí jak zahraničních, tak českých jezdců“

 

Jak hodnotíte průběh vrcholných domácích závodů?

Mistrovství České republiky se v roce 2018 konalo v Královicích u Slaného a bylo opět spojené pro drezurní i paradrezurní jezdce. Pořadatel se svého úkolu zhostil velice dobře. Perfektní zázemí pro koně, jezdce i diváky, upravené povrchy, skvělá informovanost, objektivní rozhodčí - to vše bylo opakovaně vyzdvihováno a hodnoceno veřejností i samotnými jezdci. Jako pozitivní vnímáme zachování dvou seniorských kategorií – malou a střední rundu, což motivuje ostatní pořadatele k vypisování úloh střední rundy a jezdce k dalšímu zdokonalování jezdeckých dovedností. Dalším krokem, který byl pozitivně hodnocen, byla možnost tří- až čtyřčlenných družstev, které snižuje tlak na jednotlivé členy družstev a dává větší šanci na účast i oblastem, kde není tolik drezurních jezdců.

CDI Brno se v tomto roce uskutečnilo s rekordní účastí jak zahraničních, tak českých jezdců - ti byli zastoupeni ve všech kategoriích. Zásluhou juniorky Evy Vavříkové zněla areálem česká hymna.

Poprvé se v České republice podařilo uspořádat tříhvězdičkové paradrezurní závody CPEDI3* v Královicích. Přesto, že měly velký úspěch, a to jak u domácích, tak především u zahraničních jezdců, nebudou bohužel v roce 2019 znovu pořádány pro velkou finanční náročnost. Rádi bychom v dalším roce závody znovu uspořádali, ale půjde to jen za předpokladu, že najdeme dostatečné množství sponzorů, kteří budou ochotni tuto jedinečnou akci podpořit. 

 

Co se povedlo a nepovedlo v oblasti vzdělávání?

Povedlo se uspořádat velice přínosné školení se školitelem a rozhodčím pro rozhodování mladých koní Dr. Schülem, které bylo spojeno s předvýběrem mladých koní pro účast na světovém šampionátu v Ermelu.

Díky programu na zvyšování kvalifikace rozhodčích se rozšířily řady rozhodčích specialistů o Katarinu Hlavovou, Elišku Čmolíkovou, Evu Špulákovou a Lucii Marešovou. 

Opomenout nemůžu ani úspěch Simony Fialové, které se podařilo jako první v ČR splnit podmínky a získat statut rozhodčího FEI 4*.

Nepovedlo se uspořádat více školení s mezinárodními rozhodčími jako v předcházejících letech a je velká škoda, že nebylo možné pokračovat v dotovaných soustředěních začínajících jezdců, především dětí a juniorů, které se v roce 2017 úspěšně rozběhly na jednotlivých oblastech.

 

Podařilo se vám splnit všechny cíle, které jste si pro rok 2018 v rámci činnosti komise vaší disciplíny stanovili?

V roce 2018 jsme určitě počítali s větší účastí jezdců na mistrovství Evropy, popřípadě na Světových jezdeckých hrách v Tryonu. Do Tryonu nakonec odcestovala pouze paradrezurní jezdkyně Anastasja Vištalová. V seniorské kategorii se Pavle Rubíčkové podařilo splnit pouze jednu z dvou povinných kvalifikací. V kategorii dětí, juniorů a mladých jezdců se evropského šampionátu účastnily pouze dvě jezdkyně přes to, že jsme věřili v účast dalších minimálně tří dvojic. Kvalifikace měly sice splněné, ale nakonec se kvůli zranění nebo vzhledem k přípravě na blížící se maturitní zkoušky, nezúčastnily.

Co se podařilo, bylo získat pro SCM nového zahraničního trenéra, na kterém se shodli jak drezurní komise, tak jezdci i trenéři SCM a v prosinci tak mohlo proběhnout první SCM za přítomnosti nizozemského trenéra Remyho Bastingse. Takže kromě pravidelných soustředění, které komise pořádá již 5 let s nizozemskou trenérkou a rozhodčí Monique Peutz, které se letos střídala a doplňovala s Loes Corsel, došlo k rozšíření o další pravidelné tréninky dětí a juniorů v rámci SCM, které, jak doufáme, bude úspěšně pokračovat i v letošním roce.

 

„Hlavně hodně zdraví."

 

Kde naopak cítíte, že je třeba pro další rok více zapracovat?

Rádi bychom pokračovali ve vypracování systému pro vytvoření zpětné vazby pro rozhodčí, aby se například ukázalo, ve kterých cvicích se nejčastěji rozcházejí a tím bychom tak měli podklady kam nejefektivněji směřovat školení rozhodčích.

Rádi bychom navrátili účast alespoň jednoho zahraničního rozhodčího na finále Národních drezurních pohárů dětí, juniorů, kategorie U25 i seniorů a spojili jeho rozhodování se školením rozhodčích, jak tomu bylo v letech 2015 až 2017.  V projektech odeslaných na VV jsme žádali o větší podporu naší reprezentace ve všech věkových kategoriích za účelem podpořit účast na evropském šampionátu, kde bychom byli rádi, aby se o splnění kvalifikačních podmínek pokusili kromě dětí, juniorů a mladých jezdců i někteří senioři.

Kladně vnímám přínos Národního drezurního poháru ČJF napříč všemi kategorie. Tento celoroční seriál pomáhá rozvíjet drezurní ježdění na regionálních úrovních a získávat pro drezuru nové jezdce. S podporou a organizováním tedy počítáme i do budoucna.

 

Jaké hlavní cíle si kladete pro následující sezonu a jaké je vaše osobní přání pro rok 2019?

Hlavním cílem je dostatek jezdců, dostatek kvalitních a ochotných pořadatelů, dostatek rozhodčích, kteří opravdu „vidí“, a to vše by mělo vést ke zvyšující se úrovni drezury u nás.

Jako každý rok je ale mé osobní přání pro rok 2019 velice jednoduché. Hlavně hodně zdraví. Bez všeho ostatního se dá žít, ale bez zdraví to opravdu nejde, takže přeji hodně zdraví, a to jak všem našim jezdcům a členům České jezdecké federace, tak i našim čtyřnohým kamarádům, kteří nám přinášejí spoustu radostí i starostí, ale bez nichž bychom si ten život neuměli představit.




Fotogalerii ze závěrečného dne drezurních závodů CDI v Brně 2018 najdete ZDE.

Fotogalerii ze závěrečného dne paradrezurních CPEDI v Královicích 2018 najdete ZDE.


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE