reklama 11B

Gelapony Chondro Hyal: Kyselina hyaluronová pomáhá při nemocech kloubů

ikonka

/PR článek/ Zázrak jménem kyselina hyaluronová se používá při léčbě obtíží pohybového aparátu nejen v humánní medicíně, ale také u koní. K terapii při kloubním onemocnění vašeho čtyřnohého miláčka je učený preparát Gelapony Chondro HYAL firmy Orling.
18.05.2020 10:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

Kyselina hyaluronová, často také označovaná jako hyaluronát nebo hyaluronan sodný, se v organizmu přirozeně vyskytuje v synoviální kloubní tekutině, kloubních chrupavkách, pokožce, extracelulární matrix a očním sklivci. Kyselina hyaluronová tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. 
 

Kyselina hyaluronová je vhodná při:

 
• akutních i chronických zánětech vazů, kloubů i šlach
• akutních i chronických pohybových potížích – kulhání, poranění, zhmoždění
• po různých artroskopických operacích kloubů (např. po chirurgických zákrocích u osteochondróz apod.)
• při akutních i chronických otocích kloubů a končetin, při nálevkách různých etiologií
• preventivní prostředek pro hydrataci, udržení a zlepšení visko-elastických vlastností kloubní tekutiny 
• pro hydrataci a udržení elasticity tkání vazů a šlach
• pro zvýšení elasticity pohybu
• pro zvýšení hydratace pleti a odstranění vrásek
• pro podporu bezjizevnatého hojení
 
 

Využití kyseliny hyaluronové při léčbě onemocnění pohybového aparátu

 
Kyselina hyaluronová se začala používat při léčbě obtíží pohybového aparátu koní i lidí již před cca 40 ti lety. Nejdříve se používala pouze formou injekcí do postiženého kloubu. V rámci četných studií bylo zjištěno, že kyselina hyauluronová má nejen velmi významné lubrikační (nárazy tlumící) schopnosti, ale též přímý účinek protizánětlivý a analgetický, dále i účinek stimulační pro další produkci kyseliny hyaluronové samotným kloubem. 
 
Postupně se kyselina hyaluronová začala pacientům podávat i perorálně. Četné studie i v tomto případě potvrdili příznivý účinek a dnes je perorální podávání kyseliny hyaluronové doporučováno ortopedy nejen jako doplněk a podpora k injekčním terapiím hyaluronátem, ale i jako jejich neinvazivní a nebolestivá alternativa. Ostravský ortoped a předseda Ortopedicko-protetické společnosti MUDr. Petr Krawczyk k tomu říká: „Vždyť po sedmdesátce trpí artrózou téměř 100 % obyvatelstva. I v sedmdesáti letech je třeba být soběstačný a pohyblivý, a tak je nutné podporovat výživu a ochranu chrupavkových buněk. A to včas, aby byla obnova chrupavky zajištěna co nejdéle. Zajímavý je nový doplněk stravy Geladrink Forte HYAL, který kromě osvědčených kolagenních peptidů, které přispívají ke zdraví kostí a kloubů, obsahuje i hyaluronovou kyselinu. Ta se dosud aplikovala do kloubů jen injekčně 4 až 8krát, ale tato možnost je vhodná pro dlouhodobé perorální užívání. Ortopedicko-protetická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně kloubní výživu Geladrink pacientům doporučuje.“ www.orling.cz
 
Stejně tak i ve veterinární medicíně byl hyaluronát koním aplikován nejprve injekčně přímo do postiženého kloubu. Poté se přistoupilo k intravenóznímu podávání a teprve na základě nových klinických studií na lidských pacientech začal být hyaluronát s úspěchem podávám koním i perorálně prostřednictvím doplňkových krmiv.
 
Stejně tak jako v humánní medicíně, je perorální podávání kyseliny hyaluronové doporučováno zejména pro podporu léčby artróz a ostatních kloubních onemocnění, ale i jako preventivní prostředek pro hydrataci, udržení a zlepšení visko-elastických vlastností kloubní tekutiny, ale i pro hydrataci a udržení elasticity tkání vazů a šlach. Pro jeho protizánětlivý, analgetický a hydratační účinek je podávání hyaluronátu velmi vhodné i v případě zánětlivých onemocnění šlach a vazů. Velmi je doporučováno podávání kyseliny hyaluronové i po různých artroskopických operacích kloubů (např. po chirurgických zákrocích u osteochondróz apod.). Účinek kyseliny hyaluronové na zdraví pohybového aparátu násobí současné podávání dalších chondroprotektivních látek. Ideální kombinaci kyseliny hyaluronové, bioaktivních kolagenních peptidů, chondroitin a glukosaminsulfátu, MSM, extraktu z ostropestřce mariánského, stopových prvků a vitamínů je nové Gelapony Chondro HYAL, které obsahuje vysokomolekulární kyselinu hayluronovou v denní dávce 500 mg a je dostupné ve formě práškové i vysoce vstřebatelného biosolu. Díky vysoce efektivní kombinaci účinných látek zvyšuje Gelapony® Chondro HYAL elasticitu kloubních chrupavek, vazů a šlach, obnovuje pohyblivost a omezuje bolestivost kloubů. Více na www.orling.cz.
 

Biologické funkce kyseliny hyaluronové

 
Unikátní struktura a konzistence kyseliny hyaluronové jí umožňuje řadu fyziologických a strukturních funkcí. Kyselina hyaluronová má schopnost na sebe vázat ohromné množství vody (pojme přibližně tisícinásobek vody k své hmotnosti), podílí se na udržování viskoelasticity kloubní synoviální tekutiny, regulaci osmotického tlaku a na prostorovém uspořádání proteoglykanů v kloubní chrupavce. Díky svým viskoelastickým vlastnostem funguje v kloubech jako lubrikans, snižuje tření a absorbuje tlakové nárazy, čímž snižuje opotřebování kloubů. Kyselina hyaluronová má četné chondroprotektivní účinky a zabraňuje degradaci kloubní chrupavky. Kloubní chrupavce dává pevnost a pružnost, působí jako tlumič nárazů. Snižuje opotřebování kloubů při artróze. Podporuje endogenní syntézu nové kyseliny hyaluronové buňkami synoviální membrány, zlepšuje metabolismus chondrocytů a zabraňuje degradaci kloubní chrupavky. 
 
Chondroprotektivní účinky a zlepšení a udržení optimální hydratace kloubních tkání jsou z hlediska zdraví pohybového aparátu nejdůležitějšími funkcemi kyseliny hyaluronové. Kromě toho má však hyaluronát další biologické účinky. Má protizánětlivé účinky - moduluje zánět indukcí uvolňování cytokinů a chemokinů, zháší volné kyslíkové radikály, ovlivňuje proliferaci a diferenciaci buněk. Mezi další důležité účinky patří analgetický účinek a vliv na regulaci metabolismu kostí. 
 
Kromě ortopedie se velké schopnosti kyseliny hyaluronové vázat vodu využívá i v kosmetickém průmyslu. 1 gram této kyseliny může navázat až 3 litry vody. Díky této schopnosti působí kyselina hyaluronová jako látka zadržující vodu v pokožce a udržující její tonus a elastičnost. Antioxidační účinky chrání pokožku proti volným radikálům. Kyselina hyaluronová brání ukládání kolagenu a tím podporuje bezjizevnaté hojení tkání. Urychluje tkáňovou regeneraci a proces hojení. Tuto schopnost kyseliny hyaluronové využívá doplněk stravy Sedmikráska Orling. Více na www.kolagenprokrasu.cz.
 
Text: Ing. Lenka Kerhartová, Orling



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE