reklama 11C

Boswellia serrata: Přírodní protizánětlivá posila pro klouby a šlachy

ikonka

/PR článek/ Bosswellia serrata je strom rostoucí v hornatých lesích západní a střední Indie. Pro své léčivé účinky je známá tisíce let, a to zejména při akutních i chronických zánětech vazů, kloubů i šlach. Najdete ji v produktech společnosti Orling.
13.02.2020 16:11  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

Boswellia serrata byla používána již v antických dobách pro své protizánětlivé vlastnosti. Stromy Boswellie se vyskytují na území severní Afriky a Indie, konkrétní druh Boswellia serrata roste pouze v hornatých lesích západní a střední Indie. Jedná se o skvělého pomocníka při akutních i chronických pohybových obtížích.
 

Extrakt z Boswellie serraty je vhodný při:

akutních i chronických zánětech vazů, kloubů i šlach
akutních i chronických pohybových potížích – kulhání, poranění, zhmoždění
při zánětech okostice (šimbajny)
při akutních i chronických otocích kloubů a končetin, při nálevkách různých etiologií
pro odstranění ranních a klidových ztuhlostí kloubů starších koní
pro zlepšení prokrvování tkání pohybového aparátu a k ošetření kloubů, svalů, šlach a vazů před a po zvýšené zátěži
pro zvýšení elasticity pohybu
 

Využití Boswellie serraty u onemocněních pohybového aparátu koní

 

Účinné složky extraktu z Boswellie serraty pozitivně ovlivňují zánětlivé procesy v kloubních, šlachových a vazivových tkáních. Díky zlepšenému prokrvování pojivových tkání, zvyšují boswellové kyseliny u koní kloubní pohyblivost a omezují bolestivost kloubů v klidu i při pohybu.
 
Důsledkem působení extraktu z Boswellie serraty je zmírnění bolestivosti pohybového aparátu, snížení otoků, snížení ranních a klidových ztuhlostí a zvýšení pohyblivosti kloubů a elasticity pohybu. Nástup účinku Boswellie je velmi rychlý a první snížení bolestivosti lze obvykle pozorovat již během prvních pěti dní podávání.
 
Extrakt z Boswellie serraty, která přispívá ke zdraví kostí a kloubů obsahuje ve vysoké dávce doplňkové krmivo Gelapony Fast pro koně, Gelacan Fast pro psy a doplněk stravy Geladrink Fast, který byl klinicky testovaný na pacientech s bolestí dolních zad a výhřezu meziobratlové ploténky.
 

Více na www.orling.cz.

 

Boswellia serrata známa jako přírodní léčivý prostředek již tisíce let

 

Používána byla již v antických dobách a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Stromy Boswellie se vyskytují na území severní Afriky a Indie, konkrétní druh Boswellia serrata roste pouze v hornatých lesích západní a střední Indie. Pryskyřice z kůry, která se přirozeně vylučuje za účelem ochrany stromů, se extrahuje a čistí pro použití v humánní i veterinární medicíně. Tato pryskyřice obsahuje vysoké množství éterických olejů a boswellových kyselin. Právě boswellové kyseliny se ukázaly být hlavními aktivními složkami Boswellie serraty. Boswellové kyseliny mají výrazné protizánětlivé a antiartritické účinky, působí analgeticky, obnovují krevní cévy poškozené zánětem a zvyšují prokrvování tkání. 
 
Extrakt z kůry Boswellie serraty se v současné době využívá především při léčbě zánětů pohybového aparátu při osteoartróze a revmatoidní artritidě, ale i v případě zánětů střev nebo při astmatu.  
 

Jaké jsou účinky extraktu z Boswellie serraty?

 

Nejdůležitějšími aktivními složkami extraktů z Boswellie serraty jsou boswellové kyseliny, které inhibují enzymy 5-lipoxygenázu a serinovou proteinázu a působí tak protizánětlivě. Mechanismus účinku boswellových kyselin je podobný jako u nesteroidních antirevmatik, extrakt z Boswellie však nemá žádné vedlejší účinky na zažívací trakt ani jiné. Vlivem působení boswellových kyselin dochází k potlačování proliferace tkání při zánětu a k potlačování odbourávání pojivových tkání - kloubních chrupavek, vazů a šlach.  
 
Boswellové kyseliny jsou efektivním protizánětlivým a antiartritickým prostředkem, jak při osteoartróze, tak i při revmatoidní artritidě a revmatismu měkkých tkání. Pozitivní účinky vykazují i při poškození a zánětech vazů, šlach a svalů. U koní je velmi prospěšný efekt zvýšeného prokrvování tkání. Extrakt z Boswellie díky zvýšenému prokrvování redukuje otoky kloubů, snižuje ranní ztuhlost a zvyšuje pohyblivost kloubů. 
 
Boswellové kyseliny také pomáhají kontrolovat vysokou hladinu krevních tuků a aterosklerosu a chrání játra proti bakteriálním galaktosaminovým endotoxinům. Nekyselinová část extraktu Boswellie serraty má protibolestivé a sedativní účinky. 
 

Boswellia serrata v klinických studiích

 

Účinky extraktu z Boswellia serraty byly ověřeny četnými klinickými studiemi. Z hlediska zdraví pohybového aparátu stojí za zmínku alespoň některé z nich.
 
Randomizovaná, dvojslepá, placebem kontrolovaná křížová studie posuzovala v roce 2003 účinnost a bezpečnosti extraktu z Boswellie Serraty u pacientů s osteoartrózou kolene. Všichni pacienti užívající extrakt z Boswellie popisovali zmenšení bolestivosti kolene, zvýšení jeho pohyblivosti a zvýšení vzdálenosti kterou byli schopni ujít. Četnost otoků kolene byla snížena.
 
V roce 2016 zvěřejnil prof. Ammon z Univerzity v Tuebingenu v Německu studii, ve které popisuje účinnost Boswellových kyselin při léčbě chronických zánětlivých onemocnění. Ve své práci popisuje protizánětlivé účinky Boswellie serraty a pozitivní výsledky jejich testů u pacientů s revmatoidní arthritidou, chronickým zánětem střev, vředovou kolitidou, Crohnovou nemocí, bronchiálním astmatem a peritumorálními otoky mozku.
 
Protizánětlivý účinek boswellových kyselin v případě revmatoidní arthritidy popisuje studie z roku 1992, kdy bylo pacientům s revmatoidní arthritidou podáváno 200 mg boswellových kyselin 3 x denně. U 88 % pacientů bylo zaznamenáno výrazné zlepšení ztuhlosti kloubů, otoků a citlivosti kloubů a zlepšení jejich funkce. Nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky.
 
Ing. Lenka Kerhartová, Orling s.r.o.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE