reklama 11C

Gatoucha van't Roosakker vydražena za 570 tisíc eur do České republiky

ikonka

Velkou pozornost na konci roku 2020 vzbudila aukce koní z chovu Luca Henryho, který se rozhodl ukončit svoje chovatelské aktivity. Do aukce tak šlo více jak 90 koní. Rekordní částku 570 tisíc eur za chovnou klisnu zaplatil zájemce z České republiky.
05.01.2021 12:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Chov koní byl pro Luca Henryho velkou vášní, ale po 25 letech se rozhodl, že je čas obrátit stránku. „Během těchto dvaceti pěti let jsem měl velké štěstí. Měl jsem příležitost se setkat se správnými lidmi a správnými koňmi ve správnou chvíli. I když štěstí samo o sobě nestačí k úspěchu v životě nebo v chovu, je jeho důležitou součástí. Chci, aby při tomto jedinečném prodeji, měli všichni stejné štěstí jako já,“ uvedl Luc Henry před zahájením prodeje koní hřebčína Hero v druhé polovině prosince.
 
Již v předstihu se hodně hovořilo o čtrnáctileté chovné klisně Gatoucha van't Roosakker (Diamant de Sémilly x Darco), o níž se očekával velký zájem. Krátce před aukcí se však zranila v boxu, a tak musela podstoupit operaci na klinice ve Veroně. V noze jí byl nalezen kus kovu, ale naštěstí nedošlo k fatálnějším zraněním. Již po dvou dnech přicházely pozitivní zprávy, klisna chodila mnohem lépe, kloub nebyl oteklý a operovaná rána se dobře hojila. O jejím zlepšujícím se zdravotním stavu se jel osobně přesvědčit i sám Luc Henry a dobré prognózy uklidnily i potenciální kupující.
 
Nakonec se o tuto klisnu strhl boj mezi zájemci z Irska a České republiky. I přes belgický pokus na poslední chvíli to bylo nakonec české konsorcium, které získalo vlajkovou klisnu tohoto prodeje za rekordní částku 570.000 eur (necelých 15 milionů Kč). Kdo konkrétně je novým majitelem klisny, dosud není veřejně známo.
 
Poslední z aukcí koní hřebčína Hero proběhla těsně před koncem roku a pro Luca Henryho se tak definitivně otočila životní stránka. Belgický chovatel si nyní bude moci odpočinout, než si udělá čas a soustředí se na své nové projekty. Bude však prý i nadále vídán na koni, nikoliv však na závodišti, ale při vyjížďkách v okolí Lutychu s jeho dcerou. 
 
„Cítil jsem, že tento prodej bude úspěšný, pouze pokud budeme jednotní, a tak tomu bylo. Bylo to o to silnější, že nás spojovaly především hodnoty života. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se o tento prodej zajímali zblízka i na dálku. Samozřejmě děkuji těm, kteří měli odvahu nakupovat. Dal jsem do svých koní veškerou energii během uplynulých pětadvaceti let, oni mě zachránili a dali mi všechno, takže rozloučit se s nimi nebude snadné,“ konstatoval Luc Henry. 
 
Zdroj: www.studhero.auction



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE