reklama 11D

Frak pro drezurní juniory ještě není. Téma cylindrů stále bez odpovědi

ikonka

Drezurní komise ČJF upozornila účastníky mezinárodních závodů na změnu v pravidlech FEI, která hovoří o tom, že na závodech kategorií J, P, Ch a YH (5/6y) je povinné sako a nelze startovat ve fraku. Vracíme se také k tématu cylindrů a buřinek.
20.03.2021 18:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Dle článku 427 pravidel Mezinárodní jezdecké federace je sako povinné na všech závodech kategorií CDIJ, CDIP, CDICH a CDIYH (pěti a šestiletí koně). „Junioři tak již nesmí jezdit ve fraku,“ upozornila předsedkyně drezurní komise České jezdecké federace Renata Habásková.
 
Velký ohlas měla mezi drezurní veřejností nedávná informace o tom, že Výkonný výbor ČJF neschválil národní úpravu pravidel v disciplíně drezura (NÚ 16), která by pouze doporučovala nošení přilby jezdci nad 26 let věku.
 
Připomeňme, že znění neschválené úpravy bylo následující: „Sportovci, kterým je 26 (dvacet šest) a více let, jedoucí na Koni 7letém a starším, mohou mít cylindr / buřinku místo ochranné přilby. Tato výjimka platí pouze pro danou aktuální soutěž a okamžiky před jejím zahájením (opracoviště) a jízdu ze stáje a zpět. Jezdci je dovoleno sejmout cylindr / buřinku‚ ne ochrannou přilbu při pozdravu na začátku a konci úlohy a v průběhu dekorování, také při předávání cen a v průběhu čestného kola. Doporučuje se však, aby Sportovci spadající pod tuto výjimku nosili ochrannou přilbu vždy, pro jejich vlastní bezpečnost.“
 
Oproti tomu Výkonný výbor ČJF při stejném zasedání schválil národní úpravu pravidel reiningu, která se týkala velmi obdobné situace: „Na národních soutěžích na opracovišti použití soutěžního oděvu a přilby není povinné, použití čapky je povoleno. Ochrannou přilbu musí mít na opracovišti i při soutěži na hlavě sportovci 18letí a mladší, a to až do konce kalendářního roku, v kterém dovršili 18 let. Nošení přilby jezdci nad 18 let věku je z bezpečnostních důvodů doporučeno.“
 

PSALI JSME: Úprava používání bezpečnostní přilby: Pro reining ano, pro drezuru ne

 

Nad rozdílným stanoviskem se zástupci drezurní komise velmi podivovali. „Přiznám se, že mě to dost šokovalo. Nerozumím, proč se to drezuře neschválilo a reiningu ano,“ uvedla Renata Habásková a dodala: „Opravdu si Výkonný výbor myslí, že drezurní senior je více ohrožený než jezdec reiningu?“ 
 
Drezurní komise prý žádala po Výkonném výboru podrobnější vysvětlení, proč je měřeno jiným metrem dvěma disciplínám, když FEI nařídila helmy pro obě disciplíny. „Drezurní komise tuto úpravu navrhla hlavně na žádost jezdců a po zjištění, že v Německu, v Holandsku i v Rakousku tuto úpravu schválili a dali do svých pravidel,“ konstatovala Renata Habásková začátkem března.
 
Na základě této informace redakce Jezdci.cz o den později taktéž požádala zástupce Výkonného výboru ČJF o zdůvodnění, proč rozhodl v případě dvou podobných disciplín rozdílně. Jelikož se v obou případech jednalo o rozdíl pouze jednoho hlasu (v případě drezury byli dva pro a tři proti), zajímalo nás také, který z členů VV ČJF hlasoval takto odlišně, abychom se mohli přímo jej zeptat na konkrétní důvody. Ani po více jak dvou týdnech jsme však neobdrželi od ČJF žádnou reakci, stejně jako v případě dřívějších dotazů na jiné téma.
 
Ilustrační foto: Stanislav Pitela



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE