reklama 11D

Fenomén, jemuž ležel Cheltenham u nohou. A Plus Tard odešel do penze

ikonka

Desetiletý A Plus Tard, vítěz Cheltenham Gold Cupu z roku 2022, ukončil dostihovou kariéru. Svěřenec Henryho de Bromheada je podle Racing Post Ratingu šestým nejlépe hodnoceným steeplerem tohoto století. "Byl to ideální dostihový kůň," říká trenér.
19.01.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Racing TV  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

Jeden z nejlepších a nejpopulárnějších ostrovních steeplerů posledních let A Plus Tard ukončil ve věku deset let kariéru a odchází do důchodu. Zprávu o penzionování předloňského vítěze Cheltenham Gold Cupu přinesl list Racing Post.

Stáj Cheveley Park Stud a trenér Henry de Bromhead se tak rozhodli po matném šestém místě v Savills Chase před třemi týdny, kde hvězdný skokan potvrdil, že mu schází dřívější jiskra. Od svého cheltenhamského triumfu startoval ve čtyřech dostizích a kromě loňské třetí příčky v Aintree a prosincového šestého místa byl dvakrát zadržen.

Dostihoví fanoušci si ho však navždy budou pamatovat ve vrcholné formě z 18. března 2022, kdy pod Rachael Blackmore nadělil v Cheltenham Gold Cupu propastných patnáct délek tréninkovému kolegovi Minella Indo. Stalo se tak přesně rok poté, co v nejprestižnější britské steeplechase doběhl druhý.

 

Čtěte také: Dostihy v Macau prohrály souboj s kasiny. Zbylé koně převezou do Číny

 

"A Plus Tard byl brilantní skokan a k tomu dokázal vyvinout obrovskou rychlost. Je velmi těžké najít koně s takovým podílem rychlosti i vytrvalosti jako on. Byl neuvěřitelný. Navíc měl skvělý temperament a když to všechno sečtete, vyjde vám z toho brilantní kůň, který nám dopřál hodně památných dnů. Rozhodně byl jedním z mých nejlepších svěřenců," shrnul Henry de Bromhead.

A Plus Tard vyhrál osm ze svých 23 startů, kromě toho byl osmkrát druhý a na dotacích vyběhal 957 tisíc liber. Na kontě má čtyři úspěchy na nejvyšší úrovni Grade 1, kromě Gold Cupu například v Betfair Chase o 22 délek. Za triumf v Gold Cupu získal Racing Post Rating 183, což ho řadí na šesté místo mezi ostrovními steeplery v tomto století za Kauto Starem (191), Sprinter Sacre (190), Master Minded (186), Galopinem Des Champs (184) a Denmanem (184).

"Doskočit v Gold Cupu za poslední překážkou a pocítit najednou to jeho obrovské zrychlení, byl moment a den, na které nikdy nezapomenu. A Plus Tard měl prostě všechno, co chcete od dostihového koně a má v mém srdci zvláštní místo," řekla Racing Postu Rachael Blackmore.

Pro šéfa Cheveley Park Stud Richarda Thompsona měly úspěchy A Plus Tarda zvláštní náboj. Francouzský odchovanec patřil k několika překážkářům, které rodina Thompsonových koupila s cílem uspět v Gold Cupu. Cheveley Park Stud, kde se narodil mimo jiné vítěz Českého derby Manhattan Project, jinak proslavila zejména početná skupina úspěšných sprinterů.

"Od chvíle, kdy jsme se rozhodli usilovat o Gold Cupu, do naplnění tohoto snu uplynuly pouhé čtyři roky. Můj otec sledoval 28. prosince 2020 v televizi, jak A Plus Tard vítězí v Savills Chase, a následujícího dne zemřel. Byl to poslední dostih, který ve svém životě viděl. I proto bude A Plus Tard navždy speciálním koněm v historii stáje mých rodičů," uzavřel Thompson.

Zdroje: Racing Post, Racing TV, Galopponline.de, Guardian




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE