reklama 11C

Dovezl ke slávě afghánského veterána. Teď Rathlin Rose zkusí Pardubice

ikonka

Jedenáctiletý Rathlin Rose se proslavil jako specialista na britský Sandown a hvězda amatérské série pro armádní veterány. Je v jeho silách navázat na It's A Snipa a stát se prvním britským vítězem Velké pardubické po 24 letech?
10.10.2019 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Před startem 129. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se o něm zatím příliš nemluví, například sázková kancelář Tipsport ho vypsala v kursu 40:1. Ale Rathlin Rose je svého druhu žijící legenda a ostrovní znalec Velké pardubické Chris Simpson ho považuje za nejlepšího britského aktéra mířícího do Česka za mnoho let.
 
"Nemáme vůbec představu, jak si poradí s jemu neznámým kursem, ale pokud to zvládne, může mít velkou šanci. Je totiž lepší než předchozí britští aktéři," napsal Simpson na svém populárním webu.
 
Jedenáctiletého valacha ze stáje Ferguse Wilsona připravuje David Pipe, trenér vítěze Velké národní 2008 Comply Or Die a syn jednoho z nejúspěšnějších překážkových trenérů historie Martina Pipea.
 
"Majitel Fergus Wilson si přál mít koně ve Velké pardubické, navíc rádi startujeme v sérii Crystal Cup a pravidelně ji podporujeme," řekl Pipe listu Racing Post na otázku, co ho vedlo k startu v Česku.
 
Rathlin Rose to před dvěma a půl lety dotáhl na stránky celostátních britských médií, když 17. února 2017 zvítězil v Royal Artillery Cupu (4800 m) na závodišti Sandown. Jeho jezdec, veterán z Afghánistánu Guy Disney, se stal prvním jezdcem s amputovanou nohou, jemuž se podařilo zvítězit v oficiálním britském dostihu.
 

Foto: Česká hvězda proti velikánům. Po stopách Nagano Golda v Paříži

 
"Je to neskutečný kůň," rozplýval se tehdy 34letý kapitán Disney, který přišel o pravou nohu pod kolenem v roce 2009 poté, co bylo jeho armádní vozidlo zasažené granátem v afghánské provincii Hílmand. Jeho první žádost o amatérskou licenci British Horseracing Authority odmítla, uspěl až na další pokus po několika letech.
 
"Pokud se ohlédneme do minulosti, koně byli vždycky spojeni s armádou. Dnes je pro nás ježdění jen koníčkem, většina z jezdců nastupujících do amatérské série pro veterány byla v Iráku, Afghánistánu nebo Bosně. Je krásné, že velcí trenéři do těchto dostihů pravidelně posílají koně, a vnímám jako velké privilegium, že se mohu zúčastnit," dodal Disney.
 
Ve stínidlech běhající Rathlin Rose se posléze vypracoval ve skutečnou veličinu série pro britské veterány. Ještě ve stejné sezoně 2017/2018 završil pod Disneym historický double suverénním triumfem o 12 délek v Grand Military Gold Cupu.
 
Zkraje roku 2018 pak obhájil úspěch v Royal Artillery Cupu a přidal šesté místo ve Welsh Grand National. "Myslím, že právě ve velšské Velké národní naplno ukázal své kvality. Je to špičkový skokan, který se v dostihu dobře vodí a třeba v Sandownu umí všechny překážky i distanci. Takového koně jezdí každý rád. Dalším důkazem jeho kvalit je fakt, že vítězí i pod takovým amatérem jako jsem já. Tu tvrdou práci v podobných případech dělá kůň," řekl loni Disney.
 
Cesta do neznáma
 
Letos se valachovi v zimních veteránských vrcholech už tak nedařilo, pod Guyem Disneym další vítězství nepřidal. Žokej Tom Scudamore ho nicméně 31. března dovedl k úspěchu ve Veteran’s Handicap Chase v Ascotu. Britskou překážkovou sezonu zakončil devátou příčkou ve skotské Velké národní a sedmým místem ve svém oblíbeném Sandownu. Na letní odpočinek odcházel s ratingem 134.
 
Čistě podle papírových forem není vůbec vyloučeno, že by Rathlin Rose mohl navázat na svého dávného předchůdce It’s A Snipa a poprat se o první britské vítězství ve Velké pardubické po dlouhých 24 letech.
 
V praxi však jeho mise naráží na dva faktory. Do Pardubic valach přijíždí nejen jako kůň vstupující do nové sezony, ale i bez jakýchkoli oficiálních zkušeností v cross-country. Jeho tým si tento handicap dobře uvědomuje.
 

Jiří Janda: Když se berani zvedli od velké vody, šli jezdci domů pěšky

 
"Rathlin Rose se připravoval na našem tréninkovém cross-country kursu v Pontispoolu a vedl si dobře. Navíc ho pojede James Best, který jel Velkou pardubickou už loni. Samozřejmě se pouštíme do neznáma, ale nachystali jsme ho svědomitě a chceme to zkusit," prohlásil Pipe s tím, že pokud si Rathlin Rose povede dobře, může posléze zkusit i cross-country v Cheltenhamu.
 
Valach dorazí do Pardubic ve čtvrtek, o den dříve absolvoval tým Davida Pipea "mezipřistání" v Kolíně nad Rýnem.
 
Hnědákův žokej James Best debutoval ve Velké pardubické loňským jedenáctým místem s Ribelinem. V sedle Rathlin Rose bude poprvé.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Výborný výkon podal ve středečním listed Grand Prix des Provinces - Prix Andre Baboin v Lyonu Parilly loňský Kůň roku Subway Dancer. Sedmiletý valach stáje Bonanza finišoval v dostihu na 2200 metrů, který před třemi lety vyhrál ještě se starusem grupy 3, na čtvrtém místě. Pod žokejem Radkem Koplíkem až do posledních metrů bojoval o nejvyšší příčky a na vítěznou klisnu Just Sherry ztrácel jednu délku.
 
 
Foto: David Pipe Racing




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE