reklama 11C

Odložil žokejem, Filipová klasickou vítězkou. To byl dostihový víkend

ikonka

Jeden novopočený žokej, klasický vítěz a také pozoruhodný jezdecký debut. Uplynulý víkend byl v dostihovém sportu plný zajímavých událostí. Trenérovi Václavu Lukovi ml. se dařilo hned na třech různých závodištích.
07.10.2019 11:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Pařížská účast Nagano Golda, který osmým místem v Ceně vítězného oblouku dosáhl historicky nejlepšího českého výsledku, byla hlavní dostihovou událostí uplynulého víkendu.
 
Vedle startu pětiletého hřebce Syndikátu V3J proti největším evropským hvězdám jako Enable, Waldgeist, Japan nebo Magical se však odehrála celá řada dalších zajímavých zápletek. Shrnujeme je pro vás uceleně na jednom místě.
 
Államfö a Pavlína Filipová klasickými vítězi! Černý hnědák z tréninku Václava Luky v neděli splnil velký sen svému majiteli a chovateli Zsoltu Gajdosovi, když pod Pavlínou Filipovou ve velkém stylu ovládl Magyar St. Leger (2800 m, 4,5 milionu forintů) v Budapešti. Hřebec stáje Nyírségi istálló razantně nastoupil v posledním oblouku, ale Filipová ještě chvíli seděla v klidu. Poté, co se do Államfö opřela, odešla česká dvojice od soupeřů velmi lehce o 6 délek. Druhý doběhl rakouský Alter Poseidon, nejlepším domácím koněm byl třetí Mont Master. Pro Pavlínu Filipovou to je první vítězství v klasickém dostihu.
 
Václav Luka na dálku slavil vítězství i v Praze. Čtyřletá Rabbit Havana, kterou na konci srpna koupila po druhém místě v prodejním dostihu syndikátní stáj ML Racing soustředěná kolem pořadatelů Evropského poháru žokejů, bojovném výkonu o krk zvítězila v Memoriálu Harryho Petrlíka na 1600 metrů. Klisna vedená Davidem Liškou na měkké dráze neplánovaně udávala tempo a po zatočení do cílové roviny se chvíli zdálo, že jí dojdou síly. Úřadujícímu šampionovi jezdců se ji však znovu podařilo zmobilizovat a Rabbit Havana ještě o krk zachytila prostředkem dráhy útočící zimní královnu Dark Absolu. O další dvě délky zpět doběhla třetí Wlastina. "Už jsem myslel, že nevyhrajeme, ale šel jsem do toho po vzoru Christophe Soumillona a nakonec tam ještě nějaké rezervy byly," usmíval se Liška. První kůň získaný v prodejním dostihu na českém území po roce 1989 by nyní měl být směřován do Francie a podle informací majitelů by hnědka brzy měla dostat nové jméno.
 
Jan Odložil je žokejem. Vytoužený titul získal v sobotu díky double na koních DS Malá Morávka v Brně. Nejprve dominovala zadrženě o 9 délek Sái Fei a padesáté překážkové vítězství Odložilovy kariéry se zrodilo v hlavním dostihu Poháru statutárního města Brna (III, 4100 m) prostřednictvím sedmiletého Marcona. “Koníkovi jsem hodně věřil. Dnešní podmínky nám svědčily, tak jsem šel na start s velkými ambicemi. Trochu jsme se v dostihu začali s kluky mačkat, Marcon mi pak hodně zabral, tak jsem ho uklidil dopředu a od té doby si už jen v klidu cválal. Titul žokeje je pro mě splněný sen. Jsem za to moc rád a jede se dál,” řekl po doběhu Jan Odložil, který v neděli pojede Templáře ve 129. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou.
 
Pozoruhodný dostihový debut zažil amatér Antonín Helfer v rámci nedělního mítinku ve Velké Chuchli. S pětiletým Trinisem prošel v cílové rovině kolem soupeřů jako nůž máslem, a ostřílený ryzák ve finiši svou bojovností dokonale nahradil nezkušenost svého jezdce, který uplatnil váhou úlevu 5 kilogramů. Ještě 100 metrů před cílem se zdálo, že Trinis obsadí třetí místo, ale svěřenec Ludvíka Harise se dostával do stále větších obrátek a na cílovém mezníku o krk předstihl Paladdia a dlouho vedoucí La Vidu. "Moc jsem si to užil. Vlastně jsem nemusel nic moc dělat, kůň zabral sám. Zpočátku jsem ho chvilku podržel a pak už jsem ho nechal, aby šel podle chuti. V cílové rovině jsem dlouho nevěřil, že jsme se dostali tak daleko před soupeře, raději jsem se ohlédl," radoval se šťastný jezdec.
 
Ve stále větší formě jezdí Piotr Krowicki, který v neděli zaznamenal hattrick v Bratislavě. Zároveň pokračuje v úspěšné spolupráci s Helenou Vocáskovou. Pro centrálu Němčice odjezdil vítězku Karpatské ceny Francescu Bellu ze stáje Statek Blata Český Ráj, která o 3/4 délky porazila Magic Barona v barvách Lokotransu a bulharského Darlinga. V Ceně zimní královny se však tandem Krowicki - Vocásková musel spokojit s druhou příčkou, když jejich Barthesa o délku podlehla domácí Queen Opeře. Vítěznou svěřenkyni Zuzany Kubovičové odjezdil Jiří Palík. Úspěšnou neděli ve Starém Háji zažil i Martin Laube - kromě jistého úspěchu s klasicky umístěným Barabashem ve II. kategorii na 2400 metrů se prosadil i v jedničkovém Jesenném handicapu s pětiletým Chilli Chocolate.
 
Jedno české vítězství se zrodilo i v Meranu. Čtyřletý Starman ze stáje Scuderia Aichner SRL pod Josefem Bartošem dominoval o 4 délky v Premio Nello Coccia (3000 m, 12 000 eur). Larizano a Ole Caballero se seřadili na druhém a třetím místě v prodejním dostihu a 3550 metrů, King Kong bral druhou příčku v dostihu nezvítězivších.
 
Dvojnásobný gr.3 vítěz Kronprinz míří do Česka. Bloodstock agent Chris Richner čtyřletého německého ryzáka vydražil na Arc sale za 125 000 eur. Syn Lord Of Englanda z chovu hřebčína Etzean má na kontě vítězství v Dr. Busch Memorialu a Grosser Preis der Landeshauptstadt. Dosud běhal v barvách A.A. Alyousfiho a tréninku Petera Schiergena.
 
Tři dostihy během dvou dnů vyhráli stáj Rabbit Trhový Štěpánov a trenér Allan Petrlík. Na brněnské úspěchy Landarona a Zamindartona v nedělní Velké Chuchli navázala dvouletá Vadetaberry. Těsně druzí skončili ve svých dostizích Valmont Ohne a Dark Absolu.
 
Už v pondělí začíná ČT Sport vysílat minisérii o životě překážkových žokejů Josefa Bartoše, Marka Stromského a Pavla Kašného. První díl "Velké pardubické - Bez frází" má premiéru v pondělí v 15:25, další čtyři části následují denně až do pátku na stejné stanici.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE