reklama 11D

Den zlomených srdcí v Longchamp. Nagano Gold ale obstál se ctí

ikonka

Šampion vytrvalců Nagano Gold v neděli doběhl osmý v Ceně vítězného oblouku. Hřebec stáje Syndikát V3J do souboje o dotovaná umístění v Longchamp nezasáhl, postaral se však o historicky nejlepší český výsledek v nejbohatším evropském dostihu.
06.10.2019 21:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
Dvě stě metrů před cílem Ceny vítězného oblouku se zdálo, že Enable bude psát historii a spolu s Frankiem Dettorim získá rekordní třetí vítězství v nejbohatším evropském dostihu. Hnědka trenéra Johna Gosdena se odpoutala zhruba o dvě délky a uháněla k cíli.
 
Jenže happy-end, který si přála snad celá dostihová Evropa, nenastal. V poslední možné chvíli, padesát metrů před cílem, ji na měkké dráze dostihl pětiletý Waldgeist pod Pierrem-Charlesem Boudotem a velkými cvalovými skoky klisnu minul. Ryzák v majetku hřebčínů Ammerland a Newsells Park zvítězil o 1 3/4 délky a postaral se o osmý triumf trenéra Andrého Fabreho v "Arc".
 
Třetí Sottsass završil pozoruhodnou bilanci domácích stájí, které měly v dostihu jen čtyři zástupce, a přesto braly první a třetí místo. Lepším z dvojice irského Coolmoru byl čtvrtý Japan, stájová kolegyně Magical na něj z pátého místa ztrácela dalších šest délek.
 
 
Pětiletý Nagano Gold ze stáje Syndikát V3J, který odskakoval s kursem 50:1 jako největší outsider, se osmým místem v roztaženém doběhu postaral o nejlepší český výsledek v historii dostihu. Svěřenec Václava Luky ztrácel na Waldgeista 26 délek, porazil však vítěze grupy 1 French Kinga a Ghaiyyatha, stejně jako dvojici Japonců Blast Onepiece a Fierement.
 
"Avizoval jsem, že budu spokojený s jednociferným výsledkem a přesně tak to dopadlo. Člověk musí stát nohama na zemi a dnes jsme běželi proti nejužší elitě Evropy. S koňmi tohoto kalibru se Nagano Gold ještě nesetkal. Mohli jsme skončit dvanáctí několik délek za polem, jak naznačovaly sázkové kursy, a museli bychom to akceptovat. To se nestalo a myslím, že můžeme být na výkon našeho koně hrdí," řekl Václav Luka serveru Jezdci.cz.
 
Rychlý dostih na měkké půdě
 
O tom, jak těžká dráha ovlivní průběh a výsledek dostihu, se spekulovalo prakticky celý víkend. Ne nadarmo v rámci nedělních dostihů v Longchamp neuspělo hned šest favoritů. Když nejmenší pole "Arc" od roku 2007 odskočilo, Mickael Barzalona bleskově stáhl Nagano Golda na poslední dvanáctou příčku.
 
Zatímco na špici pracovali japonský Fierement a Ghaiyyath, který uchvátil dostihovou Evropu zadrženým vítězstvím o 14 délek ve Velké ceně Badenu, Nagano Gold cválal tři délky za předposledním koněm.
 
"Vsadili jsme na jednu kartu, že půjdeme opět zezadu a pokusíme se využít situace, pokud koním před námi dojdou síly. Jako outsideři jsme dost dobře nemohli vymýšlet taktiku, že půjdeme uprostřed pole. Ale soupeři v téhle třídě nezeslábnou ani v těchto podmínkách, to je prostě jiný svět," hodnotil Luka.
 
 
Barzalona musel na českého zástupce průběžně tlačit, aby stíhal se soupeři a Nagano Gold tak neměl prakticky v žádné fázi dostihu klidnou chvíli na vydechnutí. "Tempo na této půdě bylo vražedné," potvrdil Luka.
 
Na začátku oblouku se pole roztrhalo do patnácti délek. Enable byla čtvrtá, Waldgeist se pohyboval uprostřed pole kolem šestého místa. Nagano Gold postupně svou ztrátu likvidoval a do cílové roviny už točil v kontaktu se soupeři, ale Barzalona musel začít naplno pracovat mezi prvními a už 400 metrů před cílem měl na vedoucí skupinu s Enable a Japanem příliš velkou ztrátu.
 
U mezníku 300 bylo mimo vší pochybnost, že je česká hvězda mimo hru o dotovaná umístění. Nagano Gold minul zesláblého Ghaiyyatha a tři další koně ze zadních pozic a v poklidu docválal do cíle. Ve velmi roztaženém doběhu byl velký výsledek tentokrát daleko.
 
"Není se na co vymlouvat. Je samozřejmě otázka té půdy, byla těžká a zaběhnout na tom je velmi složité. Ve Vichy si s něčím podobným sice poradil, ale to byl úplně jiný level. Žokej v podstatě udělal, co jsem chtěl. Byli jsme domluveni, že ho stáhne dozadu. Samozřejmě, ze zpětného pohledu se jeví, že byl vzadu až příliš, to je druhá věc. I za jiných okolností by to však nejspíš dopadlo podobně," konstatoval Luka.
 
"Víkend, na který nezapomeneme"
 
Celkově hodnotí česká výprava hřebcovo vystoupení mezi evropskou elitou pozitivně. "Nagano Gold se choval perfektně, vypadal moc dobře a myslím, že ostudu jsme rozhodně neudělali. Žokej nám dnes potvrdil, že máme koně na pomezí grupy 2 a lokální grupy 1. Cena vítězného oblouku je ale samozřejmě vrchol sezony a kovaná grupa 1, to je prostě ještě někde jinde," řekl Luka.
 
Největším zážitkem byly pro trojnásobného šampiona českých trenérů okamžiky bezprostředně před startem.
 
"Když šli koně na dráhu a zpívaly se ty chorály, měl jsem z toho husí kůži. Měli jsme na závodišti hodně fanoušků, kteří nás oslovovali, a cítili jsme se moc dobře. Ani z reakcí místních jsem neměl pocit, že bychom tam byli za exoty. Byli jsme považováni za outsidery, na které je třeba si dát pozor, a to samo o sobě byl pro nás také zážitek. Ocitli jsme se třeba na titulní straně Paris Turfu. Celkově to byl víkend, na který nezapomeneme. Nic takového už v životě nemusí přijít," uzavřel Luka.
 
Francouzský vítěz s německým pozadím
 
Vítězný Waldgeist, který odskakoval se sázkovým kursem 16:1 a v loňském ročníku finišoval čtvrtý, vyběhl čas 2:31,97. Hřebec má sice britský suffix, ale jeho prostřednictvím se z dalšího úspěchu raduje německý chov. Za Waldgeistovým chovatelem "The Waldlerche Partnership" stojí mnichovský právník Dietrich von Boetticher (hřebčín Ammerland) a Andreas Jacobs (Fährhof / Newsells Park Stud). Hřebcova matka Waldlerche vyhrála grupu 3 a je vnučkou klasické vítězky Wurftaube ze slavné rodiny Waldrun, která má přes klisnu White Clover návaznost i na chov Aristida Baltazziho v Napajedlích.
 
"Těžko jsme s něčím takovým mohli počítat, maximálně bylo možné doufat. Půda dnes byla velkou výzvou, vůbec jsme nečekali, že na ní dokáže takto drtivě zrychlit. Waldgeist opět potvrdil, že je špičkovým koněm na jakémkoli povrchu," řekl Boetticher.
 
Tým kolem Enable sportovně poblahopřál vítězům. "Enable zaběhla naprosto brilantně. Waldgeist přišel s útokem v poslední chvíli, Andre Fabre si zaslouží velké uznání. Měli jsme dobrý průběh dostihu, ale na měkku Enable zkrátka nemá stejně explozivní zrychlení jako jindy," poznamenal trenér John Gosden.
 
Všeobecně se očekávalo, že hnědka po Ceně vítězného oblouku ukončí svou bohatou kariéru. Konečné rozhodnutí však je na majiteli Khalidu Abdullahovi, zdůraznil v neděli dostihový manažer Juddmonte Farms Teddy Grimthorpe.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE