reklama 11D

David Liška: Před každým dostihem si říkám, že mám nejlepšího koně

ikonka

Tři měsíce před koncem sezony je David Liška na nejlepší cestě k zisku svého druhého šampionského titulu. Sám ale považuje za nejdůležitější, že ho ježdění dostihů stále baví. Je to znát i na výsledcích, po Jarní ceně klisen si letos připsal i Oaks.
08.08.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Druhé klasické vítězství v rozmezí čtvrt roku, čtyři druhá místa a nadále vedoucí pozice v průběžném pořadí Lázně Poděbrady Cupu. David Liška v neděli na karlovarském závodišti opět potvrdil, že se nachází v nebývalé jezdecké pohodě. S outsiderkou Beauty Approach ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové překvapil v Oaks nejen publikum a experty, ale tak trochu i sám sebe.

"Čekal jsem, že skončíme někde ve středu pole, vítězství mě úplně nenapadlo. Do každého dostihu jdu samozřejmě s cílem vyhrát a říkám si, že mám nejlepšího koně. Někde vzadu v hlavě je ale i to, jaké měl ten kůň výsledky. V klasických dostizích potřebujete mít i kousek štěstí a aby do sebe všechno zapadlo," přemítal Liška den po doběhu.

Beauty Approach profitovala z ideálního průběhu dostihu, když se ve falešném tempu držela na blízké páté pozici a v rychlém závěru dokázala nejlépe akcelerovat.

 

Čtěte více: Šok jménem Beauty Approach. Nieslanikovi po dvou letech ovládli Oaks

 

"Nemůžu si na nic stěžovat, průběh dostihu nám naprosto sedl. V cílové rovině jsem klisnu chtěl vytáhnout na vnější stranu dráhy, protože mi vnitřní stopa připadala už dost rozbitá a ta venkovní byla pevnější. Jenže od bariéry tam moc neprojedete, tak jsem stejně musel zaútočit vnitřkem. A Beauty Approach ve finále přišla s takovým speedem, že to bylo jedno," pochvaloval si.

Ještě na protilehlé rovině si přitom vůbec nebyl jistý, zda s ryzkou, kterou jel poprvé, vůbec promluví do boje o přední příčky. "V jedné chvíli mi připadalo, že nikam nedojedu. Beauty Approach mi z toho tempa trochu vypnula. Vzpomněl jsem si ale, že mi o tom trenér říkal v paddocku, že se to může stát a pak v cílové rovině ukáže závěr…"

Stájový triumf v Ceně Masise

V rámcovém programu nasbíral David Liška čtyři druhá místa. Jedno z nich přišlo v Ceně Masise v rámci doběhu raz-dva jeho domovské stáje. Jako lepší z dvojice svěřenkyň Martiny Havelkové se ukázala být Moraya, Serena Chope s Liškou následovala 2 1/4 délky za ní.

"Podle práce jsem si věřil, že dopadnu v cíli lépe, ale věděl jsem i to, že Serena Chope nad vším hodně přemýšlí. Skončili jsme ale raz-dva a měl jsem radost, že se to povedlo," konstatoval Liška.

Nepříjemnou předehru dostihu, kdy větší část startujících dvouletých kvůli volně pobíhajícímu Didierovi čekala ve startovacích boxech, se podařilo přečkat bez větších problémů. "Bylo to překvapivě docela v klidu, většina koní stála v zavřených boxech a všichni byli hodní. My s posledními startovními čísly jsme chodili před boxy a také jsme to zvládli. Serena Chope byla zpočátku zpocená, ale po chvíli se uklidnila," podotkl.

Dobrou aktuální stájovou formu Martiny Havelkové v neděli demonstrovala nejen další vítězka Lena, ale i šestiletý Seasony ze stáje Pure Nutrition. Kůň, který dlouho nedokázal zvítězit, je letos již dvojnásobným dvojkovým vítězem a v Lázeňské míli mu pod Liškou chyběl k třetímu vítězství jen krk.

"On býval strašně bázlivý, v dostihu se bál jít přes koně. Pak vyhrál v Mostě a od té doby je úplně jiný, víc si věří. Stále ale hodně přemýšlí. Vím, že to v něm je, ne vždy to však dokáže prodat na dráze. Že se to naučil až v šesti letech, nás také trochu udivilo. Pozdě, ale přece," usmívá se Liška.

Šampionát? Hlavně ho moc neřešit

S patnácti vítězstvími má v průběžném pořadí Lázně Poděbrady Cupu náskok čtyř bodů na druhého Milana Zatloukala. Nad potenciálním druhým šampionským titulem však zatím nepřemýšlí.

"Šampionát sleduji, to je jasné. Zároveň vím z minulosti, že když to příliš řeším, je to spíš horší. Kdykoli jsem usiloval o co nejlepší koně, nikdy mi to moc nevycházelo. Proto se snažím jet prostě pro trenéry, kteří mi zavolají. Letos se mi zatím daří a jsem za to moc rád. Hlavní je, že jsem zdravý a že mě to baví, to je asi nejdůležitější. Potěšily mě i úspěchy v Bratislavě a Budapešti, je to pro mě výborná sezona," přiznává.

Váhu si zatím udržuje bez větších problémů: "Je to stále relativně v pohodě. Potím na 58 kg, je to tak akorát, aby se mi jezdilo dobře…"

Se sympatiemi sleduje úspěchy šestnáctiletého amatéra Tomáše Romana, který letos v Česku nasbíral již devět vítězství a vystoupal na třetí místo v průběžném pořadí šampionátu. Jeho vzestup částečně připomíná začátky samotného Lišky. Ten byl ve své průlomové sezoně 2017 jen o rok starší.

"Tomáš je šikovný, navíc má ideální výšku a váhu. Jezdí dobře, je tam nesporný talent. Určitě mu fandím," uzavírá David Liška.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE