reklama 11A

Co prozradily testovací závody v Pratoni? Chleba se bude lámat v krosu

ikonka

V polovině září se v italském Pratoni odehraje mistrovství světa ve všestrannosti. Akce nahrazuje tradiční Světové jezdecké hry. FEI uspořádala v květnu 2022 testovací závody CCIO4*. Co prozradily jezdcům o podzimním šampionátu?
04.06.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

 

V roce 2018 proběhly v americkém Tryonu poslední Světové jezdecké hry. Podle zavedeného modelu by se tak ty další, historicky deváté, měly konat letos. Mezinárodní jezdecké federaci FEI se však nepodařilo sehnat pořadatele, který by zorganizoval mítink pro jezdce všech klasických disciplín z celého světa, a tak se akce rozdrobila do několika mistrovství světa.
 
Jezdci čtyřspřeží a všestrannosti zamíří v polovině září do italského Pratoni del Vivaro. Závodiště ležící 35 kilometrů od Říma zažilo třeba Světové jezdecké hry 1998 nebo soutěž military při olympijských hrách v Římě v roce 1960.
 
Konkrétně šampionát ve všestrannost se tam letos pojede od 14. do 18. září. FEI před závody takového významu, jako je mistrovství světa či olympijské hry, vypisuje testovací závody. V Pratoni del Vivaro se již testovalo. A jaké jsou závěry?
 
 

Chleba se bude lámat v krosu

Testovací závody CCIO4*-NC-S, jež se konaly čtyři měsíce před mistrovstvím, prozradily účastníkům několik důležitých věcí. Rozhodující slovo bude mít dle FEI terénní zkouška. Autorem trati bude Giuseppe della Chiesa. 
 
„Kurz je vyčerpávající, ale zároveň využívá možnosti zvlněné krajiny, kdy se střídají kopečky s rovinatými úseky. To dává jezdcům šanci nechat koně trochu odpočinout. Do Pratoni zamíří ti nejlepší jezdci světa, ale jak se ukázalo v testu, jejich úspěch není zaručený. Právě kros může po vydařené drezuře výrazně ztížit účastníkům situaci a nechat dveře otevřené k možná překvapivému závěru v parkuru,“ stojí v hodnocení FEI.
 
Velký důraz se klade na povrch. V Pratoni se účastníci špatného povrchu v terénní zkoušce příliš obávat nemusí. „Díky tomu, že oblast byla kdysi výrazně vulkanicky aktivní, má její půda unikátní složení. To umožňuje i po silných deštích rychlé odtékání vody, a trať tak není blátivá ani kluzká,“ píše FEI v souhrnu.
 
 

Účastníky může potrápit počasí

Termínem v polovině září se FEI spolu s organizátorem snaží zajistit co možná nejvhodnější počasí pro tak náročné soutěže, jako je všestrannost a čtyřspřeží. 
 
Koncem léta a začátkem září může v oblasti pršet, což podle pořadatele nepředstavuje zásadní problém. Snahou je vyhnout se nesnesitelnému horku, které je pro jezdce a koně mnohem horší.
 
Polovina září by dle zkušeností i dlouhodobé předpovědi měla být vyhovující. Má být teplé, ale nikoliv horké počasí. Pocitová teplota nicméně dle FEI může být vyšší než teplota reálná, organizátor proto bude dbát na dostatečnou ochranu před sluncem a pitný režim účastníků.
 
 

Překvapivý test

V květnovém testu zvítězil trochu překvapivě tým Švýcarska, jehož členové, kteří v Pratoni startovali, nejsou až na jednoho ani v první světové stovce. Druhá byla Francie před třetím Švédskem.
 
Velká Británie, která má zlato z olympiády v Tokiu, v této soutěži družstvo nepostavila. U dalších silných celků došlo k neočekávaným výkyvům. Nový Zéland dojel na čtvrtém místě, Němci pak byli poslední. V jejich řadách neuspěla například Ingrid Klimke nebo Andreas Dibowski.
 
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Massimo Argenziano, Richard Juilliart / FEI
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE