reklama 11C

Co čeká skokany v Herningu? Pět extrémních parkurů v top konkurenci

ikonka

Přesně za dva týdny začíná v Herningu mistrovství světa, které částečně nahrazuje Světové jezdecké hry. Do Dánska zamíří parkurová elita a chybět nebudou Aleš Opatrný a Vladimír Tretera. Pojďme se seznámit s formátem soutěží i s jejich soupeři.
23.07.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12C

 

V sobotu 6. srpna odstartuje drezurními úlohami mistrovství světa v Herningu. Postupně se představí také zástupci voltiže a parkurového skákání. A právě na program poslední uvedené disciplíny se podíváme blíž.
 
Pro parkurové jezdce a koně začne akce veterinární inspekcí v pondělí 8. srpna. V úterý večer je čeká trénink pod umělým osvětlením a ve středu 10. srpna se bude závodit naostro. První soutěží je tradičně honební skákání hodnocená podle tabulky C. Protože výsledkem této soutěže nejsou trestné body, ale sekundy, budou dosažené výsledky přepočítány na trestné body.
 
Následuje čtvrteční první kolo týmového klání, které absolvují zároveň i jednotlivci. V pátek se pojede druhé týmové kolo opět spojené s jednotlivci, po němž bude rozhodnuto o medailistech v soutěži družstev. Obě kola budou postavená na maximální možné obtížnosti, kterou pravidla dovolují. 
 
Sobota je odpočinkovým dnem a neděle nabídne vrchol šampionátu v podobě dvoukolového finále individuální soutěže. Do něj postoupí 25 nejlepších dvojic po součtu výsledků z předchozích soutěží.
 
Mistrem světa se stane ten jezdec, který nasbírá nejméně trestných bodů kompletně ve všech vypsaných soutěžích. Tedy v zahajovacím honebním parkuru, dvou kolech týmové soutěže a dvou kolech finálové soutěže jednotlivců.
 
 
 

Časový harmonogram

 
Středa 10. srpna - 8:30 hodin
• Zahajovací soutěž - dle tabulky C do 155 centimetrů
 
Čtvrtek 11. srpna - 11:00 hodin
• První kolo soutěže týmů a zároveň soutěž jednotlivců - do 165 centimetrů
 
Pátek 12. srpna - 21:00 hodin 
• Druhé kolo soutěže týmů a zároveň soutěž jednotlivců - do 165 centimetrů
• Medailový ceremoniál soutěže týmů
 
Sobota 13. srpna 
• Volný den
 
Neděle 14. srpna - 14:00 
• Finále jednotlivců - dvě kola do 165 centimetrů
• Medailový ceremoniál soutěže jednotlivců
 
 

 

Šampionát bez obhájkyně

Poslední mistrovství světa respektive Světové jezdecké hry proběhly v roce 2018 v Tryonu. Individuální zlato tam tehdy vybojovala Němka Simone Blum. Klisna DSP Alice, která jí k úspěchu dopomohla, v dalších sezonách už takovou formu neměla a od zranění začátkem roku 2021 nezávodí. Německá jezdkyně aktuálně nemá koně, s nímž by mohla být zařazena do národního A-kádru.
 
Němci ohlásili, že v jejich barvách nastoupí Marcus Ehning, Christian Ahlmann, loňský mistr Evropy Andre Thieme a Jana Wargers, která letos úspěšně absolvovala s týmem CSIO5* v La Baule, Římě a Cáchách, čímž si řekla o místo ve společnosti známějších kolegů.
 
Stříbro z Tryonu má doma Švýcar Martin Fuchs, a ten i tentokrát na stejnou nebo vyšší příčku pomýšlet může. Švýcarská národní federace ho posílá do Herningu spolu s Piem Schwizerem, Edouardem Schmitzem a Stevem Guerdatem, jenž byl v Tryonu třetí.
 
Zvědaví budou fanoušci jistě na výkon švédského celku, který oslnil svět na loňských olympijských hrách. V nominaci Švédska jsou zlatí medailisté z Tokia Peder Fredricson, Henrik von Eckermann a Malin Baryard-Johnsson. K nim jsou zařazení ještě Jens Fredricson a Rolf-Göran Bengtsson.
 
V roli obhájců v klání družstev budou jezdci USA. Že patří k top světovým týmům, dokázali mimo jiné také loni v Tokiu, když po rozeskakování se Švédy brali stříbro. Do Herningu pvšem dorazí ve výrazně odměněném složení. Z olympijského družstva jede jen Mclain Ward, jehož doplní Lillie Keenan, člen Prague Lions Brian Moggre a Adrienne Sternlicht, která spolu s Wardem byla před čtyřmi lety u vítězství USA v Tryonu.
 
K nejúspěšnějším družstvům patří v posledních sezonách Belgičané. Ti mají bronz z posledních olympijských her. Dva ze tří medailistů nastoupí v Herningu, a to Gregory Wathelet a Jerome Guery. Doplní je Jos Verlooy, Nicola Philippaerts a jako náhradník pojede Niels Bruynseels.
 
Vysoko mohou mířit také Nizozemci, které budou reprezentovat Sanne Thijssen, Harrie Smolders a Maikel van der Vleuten. Účast mine původně přihlášeného Willema Greveho, jenž se zranil a nahradí ho Jur Vrieling. Zapomenout nesmíme ani na Brity, kteří ohlásili, že pod jejich vlajkou budou závodit Scott Brash, Harry Charles, Joseph Stockdale a olympijský šampion z Tokia Ben Maher.
 
Své týmy už ohlásili i Irové, Dánové, Norové či Španělé. V sestavě Španělska nechybí další Pražský lev Sergio Alvarez Moya. Česká republika stejně jako v roce 2018 v Tryonu tým mít nebude. Před čtyřmi lety startoval Ondřej Zvára s Quimerem a Emma de Moussac s Divou. Letos vyšle Česká jezdecká federace Aleše Opatrného a Vladimíra Treteru.
 
 
Foto: Martin Dokoupil / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE