reklama 11C

Pocta třem osobnostem. Odešli Jiří Spiess, Jiří Špaček a Milan Míček

ikonka

Pohybovali se v různých sférách dostihového sportu, ale spojoval je blízký vztah k anglickému plnokrevníkovi. Jiří Spiess byl spjat s hřebčínem Napajedla, Jiří Špaček navazoval na rodinnou tradici v Xaverově a Milan Míček mnoho let působil v Opavě.
04.11.2019 16:41  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
V uplynulých dvou týdnech přišel český dostihový sport o tři osobnosti. Na konci října postupně odešli Jiří Spiess, Jiří Špaček a Milan Míček.
 
Bývalý úspěšný jezdec Jiří Spiess, který zemřel 21. října ve věku 89 let, byl jedním z posledních pamětníků válečné Velké Chuchle. V roce 1944 vstoupil do učení k výbornému armádnímu jezdci a trenérovi Hynku Býčkovi a v prvním poválečném roce slavil premiérové vítězství. Než se v létě 1948 vyučil, přidal dalších deset úspěchů. Rád vzpomínal na to, že v této éře oblékl barvy celé řady tehdejších úspěšných stájí včetně té patřící herečce Věře Ferbasové, pro niž jezdil třikrát.
 
I kvůli problémům s váhou se Spiessovým údělem staly překážkové a regionální dostihy. Po ukončení aktivní kariéry zakotvil v hřebčíně Napajedla, kde mnoho let působil jako ošetřovatel plemenných hřebců. Střední generace dostihových příznivců si jeho tvář a umění pamatuje zejména z legendárních napajedelských dražeb ročků jako byla ta v rámci stoletého jubilea hřebčína v roce 1986.
 
"Nervozita dosahovala vrcholu, a tak byl pro všechny přítomné vysvobozením uvítací projev ing. Hlačíka a po něm slovo ,hřebec’. Znamenalo to, že ošetřovatel přivedl Chiavariho a předvedl plemeníka do rukou Jiřího Spiesse k předvedení…" líčil atmosféru velkého dne před 33 lety Dostihový zpravodaj. "Byl to krásný život s koňmi. Vzpomínám na něj s láskou a dojetím," řekl kdysi Spiess autorovi při krátkém setkání na napajedelském dvoře.
 
Ve středu 30. října náhle zemřel spolumajitel Hřebčína Xaverv Jiří Špaček. Vnukovi zakladatele slavného chovu Václava Jana Špačka bylo 73 let. "Na ty úplné začátky si samozřejmě nepamatuji, byl jsem malý chlapec a měl jsem tehdy ještě jiné zájmy. Po roce 1948 nám komunisti hřebčín zabavili a převedli ho na Státní statky," vzpomínal.
 
Rodině Špačkových byl xaverovský dvůr vrácen v restituci v roce 1990, kdy se majiteli areálu stali Jaroslav Špaček, Jiří Špaček a Jana Sůvová. I v soukromých rukou zůstaly stáje a pojem Xaverov spojeny s dostihovým sportem a anglickým plnokrevníkem, byť vzhledem k novým poměrům už jen v symbolické míře.
 
Posledním koněm, který se v rodinných barvách objevil na dráze, byl odchovanec Jiřího Špačka Lestr v sezoně 2010. Populárním koněm v provozních dostizích byl také valachův starší polobratr, trojnásobný vítěz Learjet.
 
Ve stejný den, 30. října, odešel ve věku 81 let jeden z nejstarších českých trenérů ing. Milan Míček. Poslední start v jeho péči absolvovala klisna Ardua v Pardubicích 8. června. Ještě loni se těšil ze tří vítězství prostřednictvím polobratrů Kissi Boye a Kissi Sturma.
 
V Opavě-Kateřinkách působící trenér měl vždy jen malý lot, ale pravidelně se v něm objevovali užiteční koně jako Salveo, Christova nebo Lardeo. Zaštiťoval také část kariér jedničkových překážkářů Napoliho a Nemorina a mimo jiné provázel v jeho jezdeckých začátcích současného úspěšného trenéra Pavla Tůmu.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE