reklama 11A

Byl jsi mi inspirací a přítelem. Harrie Smolders se loučí s Emeraldem

ikonka

Nizozemský národní tým opouští po Zenthovi další koňská hvězda. Sportovní kariéru ukončí hřebec Emerald, který donesl Harrieho Smolderse k mnoha úspěchům. „Díky! Byl jsi mi parťákem, přítelem i inspirací,“ říká k jeho odchodu ze sportu jezdec.
19.02.2019 15:40  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
Po dlouhé a velmi úspěšné kariéře odchází do chovu belgický hřebec Emerald van´t Ruytershof ve sportu známý jako Emerald N.O.P. nebo jen Emerald. Patnáctiletý plemeník po Diamant de Semilly byl řadu let oporou nizozemské reprezentace jmenovitě někdejší světové jedničky Harrieho Smolderse.
 
Jezdec mu na svém facebookovém profilu vzdal hold. „Je to milionový kůň a navždy zůstane hvězdou parkurového sportu,“ napsal na rozloučenou.
 
Smolders sedlal Emeralda už jako šestiletého při mistrovství světa mladých koní v Lanakenu. Psal se rok 2010 a dvojice skončila na druhém místě. Úspěch v tak náročné soutěži, jakou Lanaken každoročně nabízí pro parkurové talenty, předznamenal jejich další společnou cestu.
 
Vyhráli spolu řadu Grand Prix, při olympiádě v Riu dojeli sedmí v týmové soutěži, ve finále Světového poháru v Göteborgu v roce 2016 obsadili druhou příčku. O rok později pak Smodlers s Emeraldem dokázal získat titul celkového vítěze Longines Global Champions Tour. „Pro takovou soutěž potřebujete koně, v kterém se snoubí síla a skvělá technika, a to je Emerald,“ řekl v jednom z rozhovorů jezdec.
 
Emerald bude působit už pouze v chovu. Jeho potomci však už nyní úspěšně závodí. V nejvyšších úrovních je sedlají takoví jezdci jako Lorenzo de Luca nebo Jos Verlooy.
 
Foto: GC / Stefano Grasso




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE