reklama 11D

Alžběta Viačková jezdila na Floridě. Po návratu do Čech přišel sport

ikonka

Odmala vnímala spolupráci se zvířaty Alžběta Viačková jako velmi přirozenou. Ke koním se postupně dostávala na dovolených v zahraničí, při pobytu na Floridě a po návratu do Čech se rozhodla pro aktivní rozvoj v parkurovém skákání. To se stalo vášní.
23.03.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jako většina dětí, kteří odmala tíhnou k jezdeckému sportu, tak i Alžběta Viačková koně doslova milovala. „U koní jsem už odmalička, vždycky mě k nim něco táhlo. Na každé pouti jsem okamžitě běžela k poníkům a nehnula jsem se od nich na nejméně dvě hodiny,“ vzpomíná jezdkyně. Už jako malá vnímala spolupráci se zvířaty velmi přirozeně a naplňovalo ji to. 
 
Když se ve svých osmi letech s rodinou přestěhovala do Spojených států amerických, jezdila nejprve jednou týdně, a hlavně pro zábavu. „V té době bylo ještě zbytečné mít ambice. Vyzkoušela jsem spoustu jiných sportů, jako například golf, fotbal a softbal, ale žádný z nich se koním nevyrovnal. Vraceli jsme se do Česka na léto, a tak jsem nevynechala jediný letní tábor v Herouticích. Když jsme se před čtyřmi roky vrátili už nastálo, začala jsem se koním věnovat naplno a postupně si plnit svůj sen,“ doplňuje.
 
Kde došlo k prvním kontaktům s koňmi a jaké vzpomínky to ve vás zanechalo?
Nejprve začala jezdit moje starší sestra a s ní také taťka. Na zimu jsme každý rok jezdívali do Rakouska na takovou menší farmu, kde jsem se učila sedět na koni, ale také se o ně starat. Po chvíli, co jsem na koni seděla, v dálce uhodil blesk a kůň se lekl. Spadla jsem a zlomila jsem si ruku. Chvíli mi trvalo, než jsem zase našla odvahu na něj vylézt, ale ke konci pobytu už bylo vše odpuštěno a jelo se dál. 
 
Později jste se sama dostala k závodění. Jaké to zpočátku bylo?
Své první závody jsem jela na svém prvním koni Šípkovi. Je to neuvěřitelný srdcař a záchranář, a tak i když jsem samozřejmě byla pod stresem, nenechal mě v tom.
 
Které jezdecké disciplíně se věnujete nejvíce a jaké výkonnosti jste v ní dosáhla? 
Závodím v parkurovém skákání a nejvyšší výkonnost mám prozatím 130 centimetrů. Skákání mě baví nejvíce, jelikož žádný skok není stejný a tomu pocitu ve vzduchu se nic nevyrovná. 
 
Která místa a jezdecké areály jste využívala a působila jste v nich se svými koňmi? 
Závodně jsem začala jezdit ve Sportovní stáji Golem. Tam jsem měla ustájeného Šípka. Po roce jsme se přestěhovali do Jezdeckého areálu Dance and Jump, kde mám ustájené koně doteď. Dojíždím také do Židovic, kam jezdím kvůli skokovým tréninkům s panem Romanem Drahotou. 
 

Psali jsme: Život Lucie Bernárové v Anglii. S jednookou Brydie plánuje Grand Prix

 
Kdo vás zdokonaloval a předával vám nové zkušenosti a komu nejvíce vděčíte za to, čeho jste v jezdeckém sportu dosáhla? 
Tímto člověkem je z trenérského hlediska pro mě určitě Bára Tomanová. Předala mi opravdu spoustu zkušeností a naučila mě správně komunikovat s mými koňmi ze sedla. Momentálně také skáču s Romanem Drahotou. Je to skvělý trenér, který mi vždy dokáže pomoct a dodat sebevědomí. 
 
Můžete se pochlubit nějakými svými úspěchy, které jsou pro vás důležité?
Každý dobře zajetý parkur je pro mě osobní úspěch. Když vyjdu z parkuru a můžu si říct, že jsem předvedla svůj nejlepší výkon, tak to je opravdu skvělý pocit. Co se týče výsledků, spolu s různými sestavami týmů jsem se dvakrát umístila na druhém místě při mistrovství České republiky. To byly krásné zážitky a jsem vděčná jak týmům, tak mým koním.
 
Narazila jste na své koně. Kteří pro vás znamenali zatím nejvíce?
Všichni byli a jsou naprosto jiní. To mě na nich asi nejvíc baví. Žádný není každý den stejný, a tak mám vlastně pořád nové koně. Ne každý den je perfektní, ale všichni se navzájem krásně doplňují. Máme teď dva valachy a novou kobylku. S Šípkem máme za sebou soutěže do 130 centimetrů, s Casparem do 125 a se Simbou, kterou jsme pořídili od Andrey Halíkové, to teď bude naše první sezona.  
 
Máte za sebou i nějaké zahraniční zkušenosti nebo zážitky spojené s jezdeckým sportem? 
Když jsme bydleli na Floridě, občas jsem jezdívala na vyjížďky nebo si jenom tak zajezdit. Také jsem měla možnost jet na vyjížďky na Kostarice, během rodinné dovolené. 
 
Jak zvládáte propojovat závodění se studijními povinnostmi?
Mými prioritami jsou nyní hlavně škola a koně. Občas to je trochu boj stíhat, hlavně z časového a energetického pohledu, ale mám kolem sebe lidi, kteří mi to co nejvíce usnadňují. 
 
Co patří mezi vaše sportovní plány a ambice?
Ambice jsou samozřejmě dobré výsledky, ale především si sport a harmonii s koňmi užívat. Chci, aby sport zůstal zábavou. Snažím se jezdit co nejlépe, a přitom dbát na zdraví koní. Jsem ráda za jakýkoliv posun a chtěla bych začít jezdit i do zahraničí a nasbírat co nejvíce zkušeností.
 
Foto: poskytla Alžběta Viačková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE