reklama 11C

Zimní Jezdecký pohár 2016 odstartuje v půlce ledna

Třetí ročník seriálu Zimní Jezdecký pohár, který je známý také pod označením Jump and Drive Winter Tour, odstartuje v sobotu 16. ledna úvodním vozatajským kolem. To se uskuteční v jezdecké hale v Trojanovicích nedaleko lyžařského areálu Pustevny…
17.12.2015 11:34  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Na jaře 2015 vyhrál v Trojanovicích soutěž čtyřspřeží Jiří Nesvačil starší. Foto: Josef Malinovský

Divácká návštěva, ale i přímá účast na těchto závodech se tak bude dát spojit s víkendem na horách. To bude jediná podobná příležitost během celého seriálu, neboť další kola proběhnou v areálech, které se nachází v rovinatém prostředí. Hned následující mítink uspořádá Jezdecký klub Semice v sobotu 31. ledna v Hradištku u Sadské, kde jsou naplánována také dva ze čtyř skokových závodů zimní túryproběhnou 20. února a 5. března. Již 6. února se bude konat první parkurová kvalifikace, a to ve Dvoře Nové Zámky – v Mladči u Litovle. Na Moravě proběhne i poslední předfinálové kolo spřežení, které bude hostit areál VFÚ Brno v sobotu 27. února. Dva týdny před tím Zimní Jezdecký pohár spřežení naplánovanou tradiční zastávku ve Slatiňanech. Toto třetí kolo pořádá 13. února ve slatiňanské hale Národní hřebčín Kladruby. Celá série závodů vyvrcholí od 16. do 20. března při Jezdeckém festivalu 2016 na výstavišti v Lysé nad Labem.
 
Parkurová část seriálu bude vyhodnocována ve třech kategoriích: základní (stupně obtížnosti Z, ZL), malá (st. L*, L**) a velká (st. S*, S**). Každý jezdec se může účastnit všech tří kategorií. Získané body v různých úrovních však nelze kombinovat (sčítat). Vozatajská část seriálu bude vyhodnocována taktéž ve třech kategoriích (túrách): jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží. Stejně jako u skoků platí, že každý vozataj se může účastnit všech tří částí, ale získané body v různých kategoriích nelze sčítat. V jedné soutěži Zimního Jezdeckého poháru 2016 může bodovat jezdec/vozataj jen s jedním koněm/spřežením. V případě, že v soutěži koní/spřežení více, body získá automaticky za nejlepší umístění.
U vozatajských seriálových soutěží je v pravidlech ještě jedna důležitá specifikace. Nesmí v nich totiž startovat koně do 148 centimetrů KVH (kohoutkové míry hůlkové) – tj. spadající do kategorie pony. Ti by totiž měli oproti velkým koním výhodu při průjezdech úzkými překážkami rozmístěnými na omezeném prostoru jezdeckých hal. Pro takové koně může pořadatel vypsat samostatné otevřené soutěže, jejichž výsledky se ovšem do seriálu nezapočítávají. 
 
Finále Zimního Jezdeckého poháru se mohou zúčastnit i ti jezdci, kteří nestartovali v předešlých kolech. Do celkového pořadí se každopádně započítávají všechny bodované výsledky, a tak soutěžící, kteří odstartují ve všech částech seriálu, budou výrazně zvýhodněni. V posledním kole jezdci obdrží za umístění dvojnásobný počet bodů. V případě rovnosti bodů na prvních třech místech rozhoduje o celkovém pořadí v seriálu lepší výsledek z posledního kola, které je zároveň kolem finálovým.
 
Kompletní pravidla Zimního Jezdeckého poháru budou publikována na internetových stránkách www.jezdeckypohar.cz.
 
Další důležité informace najdete na adrese www.jezdeckyfestival.cz

 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE