reklama 11D

Základní část skokové ZJP 2018 v souhrnu EquiTV

ikonka

Připravili jsme si pro vás souhrn základních kol letošní série Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace v parkurovém skákání. Těch se konalo celkem pět ve třech různých túrách. Kdo je v čele bodování před finále, se dozvíte v reportáži.
19.03.2018 12:06  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

SOUHRN ZE SKOKOVÉ ZIMNÍ TÚRY SLEDUJTE ZDE

Na účastníky Zimního jezdeckého poháru v parkurovém skákání čekalo letos celkem pět základních kol. Série odstartovala v Královickém dvoře, kam si pro první várku pohárových bodů přijeli soutěžící v sobotu 3. února. V premiéře nové túry pro poníky zvítězila Petra Pařenicová s Maximem a zahájila tak velmi úspěšné tažení letošním halovým seriálem. Malá túra na úrovni L s jednou hvězdou, tedy s překážkami do 115 centimetrů vyšla nejlépe Petře Peškové s koněm Patricks Hill a pochopitelně se tak dostala zároveň do vedení seriálového hodnocení. V nejvyšší túře do 125 centimetrů se dařilo Václavovi Studničkovi, který v sedle klisny Elis překonal základní parkur i finále bez trestných bodů a v nejkratším čase.

O dva týdny později se pohárové klání přesunulo do haly areálu v Hradištku u Sadské. V soutěži ZLP pro děti na pony si pro první místo dojela tentokrát v rozeskakování Karolína Prušáková s koněm Viki. Vedoucí pozici vítězky prvního kola Petry Pařenicové to však neohrozilo. Bodovala totiž i v druhé části seriálu, v níž dokončila pátá. Rozeskakování Malé túry ovládla Tereza Mücková v sedle koně Le Bo Jangles Karsit, která si připsala maximální počet bodů. Druhý ovšem dojel Jan Štětina s Conthargem-S, který tak navýšil své konto po prvním kole o devatenáct bodů, což mu stačilo, aby se posunul do čela tabulky. Stejný jezdec také zazářil ve Velké túře s překážkami do 125 centimetrů. V té sedlal Guuse-S a také tento úspěch mu pomohl do vedení žebříčku. Jan Štětina tak po druhém kole ovládal obě túry pro velké koně.

V třetím dějství se Zimní jezdecký pohár vrátil zpátky do Královic. Závodilo se tam v sobotu 24. února. Děti s poníky tentokrát závodily na styl a nejstylovější jezdkyní byla podle názoru rozhodčích Natálie Veberová s Minem. První místo v bodování Pony tour držela po třetím kole nadále Petra Pařenicová, která prokázala, že je i stylovou jezdkyní, když skončila druhá za vítězkou. Jana Štětinu zastihla zimní část sezony ve výborné kondici. Prokázal to opakovaně, a nejinak tomu bylo v třetí soutěži Malé túry, kterou vyhrál v sedle Benita-S. Jeho vedení v žebříčku tak bylo ještě suverénnější. Na druhé místo postoupila Denisa Vegrichtová, která s Garfieldem dojela těsně za Janem Štětinou. Ten ovládl i Velkou túru, když překonal s Celanem S základní kolo i finále bez trestných bodů a v nejlepším čase. Na druhé příčce skončila Jennie Kaasová na koni Čielsie a stejné pořadí mělo také pořadí žebříčku. 

Počtvrté se jezdci sjeli 3. března do Tlumačova. Tamní Zemský hřebčinec hostil Zimní jezdecký pohár poprvé v jeho historii. Soutěž Pony túry vyhrála po rozeskakování Eliška Petrusová s Kačenkou, která nenašla přemožitele v konkurenci dalších patnácti dvojic. Pozici Petry Pařenicové na první příčce průběžného hodnocení však nemohla ohrozit. S parkurem vysokým 115 centimetrů zařazeným do seriálu Malé túry si nejlépe poradil Zdeněk Žíla. V Tlumačově obsadil s koňmi Loveen Monet a Jacampo první, respektive druhé místo. Změna na vedoucích pozicích po tomto kole nenastala. Soutěž Velké túry byla pro malý počet účastníku zrušena, a tak ani pořadí tohoto žebříčku nedoznalo změny.

Poslední předfinálové závody hostilo v sobotu 10. března Hradištko u Sadské. Petra Pařenicová při něm potvrdila roli jedné z favoritek série pro poníky, když s Maximem zvítězila v rozeskakování a do finále, které se odehraje v Lysé nad Labem, půjde z prvního místa žebříčku. Na jejím kontě je 76 bodů. Druhý nejvyšší bodový příděl vybojovala Natálie Veberová s Minem a stejnou pozici má také v bodování túry. Na vedoucí jezdkyni ztrácí pouhé tři body. Na třetí příčce je s odstupem dalších pěti bodů Kristýna Kalibánová. Obrovská konkurence se sešla v soutěži stupně L s jednou hvězdou v rámci Malé túry, na start se postavilo čtyřicet dvojic. Z vítězství se nakonec po rozeskakování radovala Kateřina Návojová v sedle klisny Terezky. První příčkou bodování to však neotřáslo, vedoucím jezdcem je před finále nadále Jan Štětina se 72 body. Za ním se s 39 body drží Tereza Mücková, která s Fortunou skončila v Hradištku druhá. Třetí místo patří se ztrátou dalších dvou bodů Denise Vegrichtové. V nejtěžší túře seriálu s překážkami do 125 centimetrů opět nenašel přemožitele Jan Štětina. Tentokrát se blýskl v sedle Zenta-S. Jeho náskok na prvním místě tabulky je značný. Po pátém kole má 77 bodů. O 31 bodů méně má druhá Jennie Kaasová a třetí příčka patří Václavovi Studničkovi s odstupem dalších 11 bodů. 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE