reklama 11B

Vynikající forma Zváry ve Velké ceně Opavy ČSP

ikonka

Krátce před odletem na Světové jezdecké hry do amerického Tryonu se člen parkurového A kádru Ondřej Zvára zúčastnil 9. kola Českého skokového poháru v Opavě Kateřinkách. V Kofola Velké ceně Opavy potvrdil své kvality a zvítězil…
27.08.2018 09:05  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Český reprezentant Ondřej Zvára sedlal v neděli 26. srpna při vrcholné soutěži čtyřdenního mítinku, jímž byla Kofola Velká cena Opavy, dva své koňské svěřence. Chaccolana a také Quimera-M, s nímž bude v druhé polovině září startovat na letošních Světových jezdeckých hrách v Tryonu (Severní Karolína, USA). Pro tohoto koně to byl poslední přípravný start před odletem.
 
Ondřej Zvára si do Opavy přivezl výbornou formu, což ukázal již v prvním kole. Pouze tři dvojice předvedly čistou jízdu, z toho ve dvou případech se jednalo o Ondřeje Zváru. Bezchybná byla také Dominika Hrubešová s Chardone. Nikdo jiný již nedokázal absolvovat náročný kurz od maďarské stavitelky Magdolny Erdélyi bez trestných bodů. Do finále pro elitní desítku dále postoupil s jedním trestným bodem za čas Marek Hentšel s Trend Delsendamem Z, a ještě šestka jednou chybujících jezdců. 
 
Ondřejovi Zvárovi nakonec na stupních vítězů patřily hned dvě pozice. Zatímco s Chaccolanem jednou chyboval a skončil třetí, s Quimerem-M jako jediný dokončil obě části soutěže s nulou na bodovém kontě a o vítězi tak nebylo pochyb. „První kolo jsem jel přesně tak, jak jsem chtěl. Quimero byl výborný. A ve finále skákal ještě líp. Udělal jsem snad vše, co jsem mohl. Doufám, že je dobře připravený na Světové jezdecké hry. Teď už bude startovat až v Tryonu,“ prozradil spokojený vítěz. 
 
Na druhém až šestém místě figurovali jezdci s jednou chybou a o jejich pořadí rozhodoval čas finále. Ten zajistil druhé místo slovenskému Igoru Šulkovi, který se těchto závodů pravidelně účastní. S Wavo Aramisem předvedl úplně nejrychlejší finálovou jízdu. O prvenství ho připravila jedna chyba v základním kole. 
 
Kofola Velká cena Opavy byla letos nejvíce obsazenou Velkou cenou v rámci Českého skokového poháru. Na startu nechyběla ani kompletní elitní čtyřka průběžného bodování. Do finále se z elitní sestavy pohárového žebříčku Chýle, Klus, Pospíšil, Štětina dostal pouze Marek Klus a Ondřej Pospíšil. Ti se však umístili až na 9., resp. 10. místě. 
 
Nedělní den přinesl také další dvě finále rámcových seriálových soutěží. V Czech Junior Cupu se o vítězství rozeskakovalo šest dvojic. Z první příčky se radovala Lada Srovnalová s Campari 6. Druhé místo obsadila Nyna Bartoňková s Cradem von Wichenstein a třetí skončila Veronika Vacková. Ta s Connie Air předvedla nejrychlejší rozeskakování, nevyvarovala se však jednomu shození. 
 
Na jezdce do pětadvaceti let v rámci U25 čekal parkur ST*. Celkem osmi jezdcům se podařilo kvalifikovat do rozeskakování, v němž pouze dva jezdci udrželi čisté konto. Vedle pozdějšího vítěze Michala Žilinského s Kairou to byla i Alžběta Vojtková, které se s Caterem Invest vyplatilo neriskovat a s jedním z nejpomalejších časů v rozeskakování přesto skončila druhá. Třetí pozici získal po jedné chybě Václav Staněk s Barunkou 3. 
 
Zkrácený záznam Kofola Velké ceny Opavy odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve středu 29. srpna od 13.10 a 22.00 hodin. Další repríza je naplánovaná na sobotu 1. září od 6.30 hodin. Český skokový pohár pokračuje ve dnech 14. až 16. září ve Frenštátu pod Radhoštěm. Bude se jednat o poslední kvalifikační kolo před finálovým mítinkem ve Zduchovicích na Příbramsku. Aktuální informace najdete na webu Asociace ČSP s adresou www.ceskyskokovypohar.cz.
 
Text a foto Kateřina Návojová



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE