reklama 11C

Voltiž je v sérii Světového poháru benjamínkem

Čtvrtou disciplínou, ve které se pravidelně jezdí Světový pohár, je voltiž. V jejím případě lze říct, že mezi Světovými poháry je ten voltižní „benjamínkem“, protože jeho historie sahá šest let zpátky. Poprvé se konal v sezóně 2010/2011.
19.11.2016 10:12  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Lukáš Klouda byl pravidelným účastníkem SP v letech 2011 až 2016. 

Voltižní Světový pohár je nejmladší mezi čtyřmi disciplínami, v kterých se tato prestižní série jezdí. V příspěvku níže se dočtete různé zajímavosti z jeho nedlouhé historie voltižního SP.
 

2011

 
První finále Světového poháru ve voltiži se konalo v roce 2011.
 

Lipsko

 
Premiéra finálového klání Světového poháru ve voltiži se odehrála v Lipsku. Nejčastěji pak v dalších letech tento mítink hostilo francouzské město Bordeaux.
 

3

 
Tři kategorie votližních účastníků mohou závodit ve Světovém poháru: ženy, muži a pas-de-deux. Poslední jmenovaná kategorie je ve hřeod sezóny 2013/2014.
 

 
Jednomu voltižérovi v historii se podařil finálový hattrick. Francouz Nicolas Andreani dokázal vyhrát finále v roce 2013, 2014 a 2015. Dvakrát zvítězil Patrik Looser (SUI) a v ženské kategorii se celkovou vítězkou stala dvakrát Looserova krajanka Simone Jäiser.
 

Švýcaři a Němci

 
Co do úspěšnosti, tedy počtu prvních míst ve finále SP napříč kategoriemi, jsou na tom nejlépe voltižéři ze Švýcarska a Německa. Na straně Švýcarů se o to zasloužili výše zmínění reprezentanti Simome Jäiser a Patrik Looser, oba mají po dvou triumfech ve finále. Čtyřikrát vyhráli zástupci Německa: Simone Wiegele (2011), Gera Marie Grün a Justin van Gerven v pas de-deux (2015) a ve stejné kategorii o rok později Pia Engelberty a Torben Jacobs.
 

Lukáš Klouda

 
Český reprezentant Lukáš Klouda byl účastníkem všech ročníků Světového poháru od doby jeho založení. Do té části série, kdy se závodí v evropských halách při CVI-W je nutné se probojovat na základě bodů ze závodů určených FEI.
 
Celkem tedy v rozhodující části SP soutěžil šestkrát, a z toho pětkrát se dostal do úplného finále, které je určené jen pro nejlepších šest voltižérů. V sezóně 2016/2017 již nezávodí.
 

4

 
Čtvrté místo – to je nejlepší výsledek Lukáše Kloudy ve finále. Podařilo se mu jej obsadit hned třikrát, v roce 2011 v Lipsku, 2012 v Bordeaux a o dva roky poději tamtéž.
 
 



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE