reklama 11A

Velikonoční přehlídka chladnokrevných hřebců

Velikonoce jsou především spojeny s nejrůznějšími zvyky a tradicemi a jedna tradice možná právě vznikla v sobotu 26. března ve Vrchovanech. Proběhla tam totiž historicky úplně první přehlídka chladnokrevných plemenných hřebců.
30.03.2016 10:00  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D

FOTOGALERIE: Renáta Kolářová

První nápad se zorganizováním podobné akce přišel v prosinci loňského roku a od doby začala akce nabírat jasných rozměrů. U jejího zrodu stáli Ing. Radko Novotný, Martin Novotný, Ing. Tomáš Calta, Petra Horváthová a Stáj Deštná. Termín zvolili organizátoři na velikonoční sobotu, než se rozběhne připouštěcí sezóna, aby si případní zájemci mohli vyhlédnout budoucího ženicha pro své klisny. Akci hostil jezdecký areál JS Vrchovany-Obrok, který zajistil i občerstvení pro návštěvníky. Kdo přijel dříve, mohl si hřebce nejprve prohlédnout ve stájích.
 
Krátce po 11 hodině přehlídka začala a všechno běželo jako na drátkách! K vidění byli plemeníci s příslušností norik, slezský norik a českomoravský belgik. Hřebci byli krásně vyčištěni, ve výborné kondici a majitelé či držitelé nezapomněli ani na ozdobné ohlávky. Každý kůň nejprve obešel kolbiště, aby si ho mohli početní diváci prohlédnout (návštěvnost byla odhadnuta na cca 400 lidí!) a pak byl postaven do zootechnického postoje před komentátorské stanoviště. Ing, Radko Novotný pak chrlil na diváky neuvěřitelný proud informací o samotném hřebci, ale i jeho předchozím působení, potomcích a mnoho dalších zajímavostí. Hřebec pak obešel v kroku trojúhelník uprostřed kolbiště a následně jej obklusal. Všichni si tak mohli udělat obrázek o jeho mechanice pohybu.
 
Českomoravské belgiky zastupovali hřebci 1727 Bandita, 2200 Barman, 2067 Barmín z Lipský, 1958 Bonet, 1956 Brit, 1953 Kuba, 1241 Safír. Norici se představili tři: 1227 Nugát, 1706 Scheron a 1152 White Tiger. ze slezských noriků 1838 Gibs, 2014 Henry, 1725 Nacho vsetínský, 1441 Nero bečvanský, 1957 Nerouš, 1438 Nippur zuberský, 1955 Richard a 2691 Streimur. Všem účastníkům byl předán krásný účastnický flot od paní Jakubčíkové a diváci mezitím volili Sympaťáka výstavy. Tím se nakonec stal plemenný hřebec ČMB 1953 Kuba pana Libora Bendáře z Líšnice. Poháry obdrželi i všichni předvádějící, kteří se akce zúčastnili. Kdyby někteří z nich ještě poněkud doladili svůj úbor, byla by akce zase posunuta o stupínek výše-ale mohou to napravit příště! (A věřím, že příště bude a s ještě větší účastí!)
 
Po skončení přehlídky se ještě představili dva mladí hřebci z chovu Svobodových (46/258 Bravo Island Hradčany (Válečník) a 46/894 Gosun Developer) Pro diváky pak následovala zajímavá ukázka ovladatelnosti v kládě na připravené dráze, kterou koně se svými kočími museli projet bez shození kuželů s míčky. Jednalo se pouze o přátelské klání, ale ze všech ukázek bylo jasné, že pokud chladnokrevní koně pracují v lese, zvládnou neuvěřitelné množství poměrně složitých úkonů i na malém místě a s těžkou kládou za sebou. Díky zasvěcenému komentáři Jindřišky Svobodové jsme přesně věděli, co a jak udělal koník dobře nebo chybně. Obdivuhodný byl i výkon malého devítiletého Libora Procházky, který se srdnatě vydal na trať s White Tigrem (ale tatínek vše jistil...) a společně také zvládli část obtížné trati.
 
S úplně jinou ukázkou se vytrvalým divákům předvedl norický hřebec Juni (Kuba) s Petrem Procházkou mladším v sedle při jejich Norik šou. Nechybělo tu adrenalinové vzpínání a zřejmě i pokus o kapriolu, položení koně, práskání bičem či kolty proklatě nízko u pasu. Dětem se líbilo spoluúčinkování při odsekávání tyček pomocí biče, a kdo k tomu neměl odvahu, mohl se povozit v kočáře taženém White Tygrem. Na úplný závěr pak proběhla ukázka těžkého tahu. 
 
Byla to velmi příjemná a výborně organizačně zvládnutá akce, která si zaslouží vejít do povědomí nejen milovníků chladnokrevných koní!
 
Text a foto Renáta Kolářová



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE