reklama 11A

Trojice supertalentů získala titul na ME Ermelo

Pětiletá Victoria´s Secret, šestiletá Fiontini a sedmiletý Sezuan jsou velkým příslibem do budoucna. Ve FEI světovém chovatelském drezurním šampionát pro mladé koně, který se ve dnech 28. – 31. července konalo v nizozemském Ermelu, zvítězili…
01.08.2016 21:46  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Tato událost je pojata jako hlavní soutěž pro mladé rostoucí talenty, kteří by měli zhrubaprůběhu pěti let dosáhnout na úplnou drezurní špičku. U všech vítězů byla udělena známka 10 za perspektivu.

Německá jezdkyně Beatrice Buchwald jednu nebo dvě věci o produkci mladých koní největší kvality. V loňském roce dovedlašestileté kategorii pro stříbro koně DPS Belantis, od pochází i nyní jedenáctiletá Weihegold OLD, kterou bude sedlat Isabell Werth na olympijských hráchRiu.  

Letos s rýnskou klisnou Victoria´s Secret (Vitalis/Fiermark) zvítězila Beatrice Buchwald v kategorii pětiletých. Skvěle se uvedly již ve čtvrtek, když získaly 93,40 %. V sobotním finále se pak představila nejlepší patnáctka. Ve finále se skvěle ukázala lucemburská dvojice Sascha Schulz a Quel Filou OLD, a to včetně známky 10 za krok. Celkem měli na kontě 93,2 %. Beatrice Buchwald a Victoria´s Secret však dokázaly na toto hodnocení odpovědět ještě vyššími známky. Na kontě měly taktéž jednu desítku, a to za perspektivu. Celkem dosáhly na 95 % a první místo. „Samozřejmě, že jsem po vítězství v kvalifikaci byla favoritkou. Ale průběh na mě vyvinul spíše více tlaku. Nicméně Victoria´s Secret není jen velice inteligentní, má mnoho pohybu a obvykle chce opravdu hodně spolupracovat,“ popsala vítězka.

Jezdci sedlající vítěze v šestileté i sedmileté kategorii jsou aktuálně na cestě do Ria. Loňský vítěz pětileté kategorie, letos šestiletá Fiontini (Fassbinder/Romanov), zvítězila s jezdcem Severo Jesus Jurado Lopez v páteční kvalifikaci, a to s tříbodovým náskokem. Změna pak nenastala ani ve finále, kdy si dvojice dojela pro hodnocení 95,80 %, a to včetně desetibodové známky za perspektivu do budoucna. Jejich vystoupení vedlo olympijskou šampionku Charlotte Dujardin k tomu, že výkon koně hodnotila jako „neuvěřitelný“.

Rozhodčí Maria Colliander řekla o vítězném představení: „Chůze byla zlatým hřebem, opravdu uvolněná a ve skvělém rytmu. Zajímavé bylo především, jak se klisna podsadila ve středním kroku a před piruetami. 9,8. Kůň se krásně přešlapuje v klusu, ale místy musí být jezdec opatrný, aby se z toho nestal mimochod. Musím zmínit, že prodloužení nás naprosto oslnilo. Ve cvalu má opravdu aktivní zadní nohu, skvěle umístěnou pod tělem. Výborný pohyb s dobrým prodloužením a návratem. 9,7. V poslušnosti má stále má prostor ke zlepšení. Přirozené ohnutí by mohlo být lepší a přeskoky v jedničkách nebyly tak plynulé, když klisna jezdce trochu předběhla, což vyústilo ve ztuhnutí. 9.7. Úžasný talent do budoucna, dostává 10 za perspektivu."

Na šampionátu se poprvé představila sedmiletá kategorie, kde zvítězila německá dvojice Dorothee Schneider a  Sezuan. Cesta za vítězstvím tohoto hřebce (Blue Hors Zack/Don Schufro) začala získáním 10 bodů v obou cvalech a této nejvyšší známky i za perspektivu v rámci kvalifikace. S přehledem zvítězili, a to s náskokem více jak 10 %. Ve finále se pak Sezuan předvedl ještě lépe, když dosáhl na 89,005 %. Nejdůležitější známkou zde byla desítka za perspektivu.

Rozhodčí Mariette Sanders-Gansewinkel řekla o sedmiletém vítězi: Má skvělý energický klus, v němž ukazuje mnoho kadence. 9.8. Fantastický krok, rovnováha na všech čtyřech nohou. 9.8. Nejlepším chodem je cval, s obrovskou sílou. Tentokrát však nebyl tolik uvolněný před letmou změnou, proto “pouze” 9.4. Za přiježděnost právě kvůli troše ztuhnutí a položením zadních nohou vedle sebe při piruetě znamenají 9.3. A perspektiva… to může být jedině 10!”

Dorothee Schneider tímto vítězstvím získala tři tituly na světovém šampionátu s tím koněm v řadě za sebou. „To je něco naprosto výjimečného. Chci poděkovat majitelům, že ho mohu jezdit. Sezuan je senzační kůň, který se mnou chce v úlohách spolupracovat a udělat mě šťastnou.

Výsledky naleznete ZDE.

Zdroj: www.fei.org




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE