reklama 11D

Také koně mohou onemocnět boreliózou

O borelióze se v dnešní době poměrně často mluví, lékaři si s ní však většinou nevědí rady. Věděli jste, že boreliózou mohou trpět nejen lidé, ale i zvířata? Pojďme si tento zdravotní problém představit blíže v PR článku společnosti Contipro.
07.07.2016 14:56  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Něco málo z  historie

 
Anglickým ekvivalentem boreliózy je lyme disease, neboli lymeská nemoc. Tento název vznikl podle města Old Lyme v USA (stát Connecticut), kde byla v 70. letech u velké části obyvatel diagnostikována artritida s totožnými příznaky a s hmyzím kousnutím v anamnéze. Až po několika letech byl nalezen a popsán původce tohoto onemocněníBorrelia burgdorferi sensu lato. V Evropě však byly příznaky onemocnění popsány již koncem 19. století
 

Co je to borelie a jak se šíří

 
Původce boreliózy, Borrelia burgdorferi sensu lato, je spirálně stočená bakterie o délce 10 – 30 µm. Přenašečem této bakterie jsou klíšťata z rodu Ixodes, u nichž je borelie nalézána ve střevech (v současné době se zkoumá i možnost přenosu jinými krevsajícími parazitykomáry a blechami). Borelie se z klíštěte přenáší do hostitele slinami, případně regurgitací trávicího obsahu. Aby došlo k přenosu, musí být klíště přisáté minimálně 24 hodin (některé zdroje ale uvádí, že stačí doba přisátí delší než 6 hodin). Infikovat se může jak člověk, tak domácí zvířata včetně koní a psů. Kočky jsou k borelióze více rezistentní a onemocnění se u nich projeví jen výjimečně.
 
V České republice je až 20 % klíšťat infikovaných boreliemi a každé třetí klíště, které je pozitivní na borelii, v sobě ještě další patogen způsobující jiné onemocnění (klíšťová encefalitida, anaplazmóza, babezióza, tularémie, bartonelóza).
 
Borelie v těle hostitele vyvolávají silnou imunitní odpověď a tělo si následně vytvoří protilátky. Borelie je přesto schopná v těle přetrvávat zpravidla doživotně, protože umí velmi dobře obcházet imunitní systém díky schopnosti měnit zastoupení antigenů na svém povrchu (antigeny využívá imunitní systém k identifikaci cizorodých látek a patogenů). To je i důvodem obtížné výroby specifické a účinné vakcíny. Navíc se borelie při nepříznivých podmínkách dokáží uvnitř buněk stočit do kulovitých útvarů, tzv. cyst, které jim umožní v klidu přečkat např. léčbu antibiotiky. Při oslabení hostitele se opět projeví příznaky onemocnění
 
 

Jak se borelióza projevuje

 
Borelióza je onemocnění s velmi nespecifickými příznaky a postihuje zejména klouby, nervový systém a svaly. U koní se často setkáváme s následujícími příznaky:
 
zvýšená teplota
chronická ztráta hmotnosti,
občasné kulhání
otok kloubů
svalová ztuhlost
dlouhodobě horší výkonnost
artritida nebo další ortopedické problémy
 
Často se uvádí také změny v chování a extrémní přecitlivělost kůže. Z neurologických příznaků se lze setkat s depresí, špatnou koordinací pohybů, poruchou polykání, náklonem hlavy nebo s encefalitidou. V posledních letech se v souvislosti s boreliózou debatuje také o uveitidě (nitroočním zánětu). Všechny tyto příznaky však mohou být spojeny s jinými onemocněními, například chřipkou, osteochondrózou, přetrénováním a dalšími onemocněními
 

Diagnostika je většinou běh na dlouhou trať

 
Diagnostika není jednoduchá a spočívá ve vyloučení všech ostatních, více pravděpodobných diagnóz. Veterinář vždy provede důkladné klinické vyšetření a zhodnotí celkový zdravotní stav koně. Pokud kůň kulhá, provede diagnostiku kulhání, v případě postižení nervového systému pak celkové neurologické vyšetření. V diagnostice může pomoci informace od majitele, zda mohl mít kůň přisáté klíště více než 24 hodin, a zda se kůň pohybuje v oblasti s vyšším rizikem boreliózy
 
Dále lze odebrat krev a stanovit titr protilátek proti boreliím. Nicméně ani na základě výsledku tohoto testu nelze spolehlivě říci, zda je kůň infikován boreliózou. Pozitivní titr protilátek totiž znamená, že se kůň s boreliemi někdy setkal, ale nevypovídá to o tom, zda u něj propuklo onemocnění. Pokud předpokládáme, že kůň je infikovaný, může v diagnostice pomoci i pozitivní reakce na léčbu antibiotiky
 
Borelie lze také identifikovat metodou PCRtou lze vyšetřit jak přisáté klíště, tak vzorek kloubní membrány od koně (lze odebrat pouze v prostředí sterilního operačního sálu na klinice). Odstraněné klíště je možné nechat vyšetřit v laboratoři Protean s.r.o. v Českých Budějovicích. Cena za vyšetření je 690,- a v případě potvrzení přítomnosti borelie v klíštěti je možné nechat vyšetřit i klíšťovou encefalitidu a další nemoci přenášené klíšťaty. Více informací o vyšetřeních, cenách a možnosti objednání najdete na webových stránkách www.kliste.cz.  
 

Postup při léčbě boreliózy u koní

 
Při terapii akutních infekcí se používají antibiotika, nejčastěji doxycyklin. Doxycyklin lze podávat v krmivu, nicméně se špatně vstřebává ze střev, a proto je nutné dlouhodobé podávání (léčba může trvat i několik měsíců). Také výsledek této terapie nemusí být vždy stoprocentní. Samozřejmostí je klidový režim koně, který by měl trvat ještě 1 měsíc po ukončení léčby. U chronických infekcí je léčba značně komplikovaná a často nemožná.
Klíčem v léčbě je podpora imunitního systému a jater. V dnešní době lze využít možností řady „alternativních“ metod, jak zvíře a jeho imunitní systém podpořit. Můžu doporučit tradiční čínskou medicínu nebo homeopatii, které mají holistický přístup k léčbě, tedy léčí zvíře jako celek. Individuálně vybrané čínské byliny či homeopatické léky mívají velmi dobrý efekt, nejsou příliš finančně nákladné a nemají negativní vedlejší účinky
 
Lze doporučit i podávání vitamínu C a E, omega-3 mastných kyselin nebo glutathionu. Omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě a podporují imunitní systém. Glutathion je silný antioxidant, který se nachází ve všech buňkách v těle. Je důležitý zejména pro játra a má přímý protizánětlivý efekt při artritidě. To z něj dělá jeden z klíčů v léčbě boreliózy. Hladinu glutathionu zvyšuje například ostropestřec mariánský, který je známý svým ochranným působením na játra. Jeho podáváním tak podpoříte játra i tvorbu glutathionu. Také selen je důležitý prvek, který pomáhá tělu recyklovat a produkovat více glutathionu. 
 

Prevence je základ

 
Prevence zahrnuje ochranu před napadením klíšťaty vhodnými repelenty, a po procházce pečlivá prohlídka sebe i zvířete a brzké vytáhnutí přisátého klíštěte. Klíště odstraňujte pinzetou, nikoli holýma rukama. Postižené místo je třeba ihned vydesinfikovat.
U psů lze zvolit i očkování. Ideální je očkovat mimo dobu aktivity klíšťat, nevhodnější je období od listopadu do března. Aplikují se 2 dávky vakcíny v odstupu 2-4 týdnů, po této základní vakcinaci je nutné každoroční přeočkování. 
 
Počet nakažených klíšťat se liší i v závislosti na lokalitě. Je dobré sledovat mapu výskytu klíšťat infikovaných nejen lymskou boreliózou, kterou najdete na webových stránkách www.kliste.cz. U boreliózy tedy platí, že prevence je k nezaplacení.
 
Zdroje:
 
 
Za tým Aktivního zvířete,
MVDr. Zuzana Satinská, EEBW
Contipro



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE