reklama 11A

Světový vytrvalecký šampionát objektivem EquiTV

Jezdecký areál ve slovenském Šamoríně hostil ve dnech 16. – 18. září mistrovství světa ve vytrvalosti. Závod na 160 km startoval v sobotu 17. září, a díky videoreportáži EquiTV se můžeme podívat, jak se šampionát vyvíjel nejen pro české jezdce.
23.09.2016 14:39  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

VIDEOREPORTÁŽ ZE ŠAMORÍNA NAJDETE TADY

V sobotu 17. září se v Šamoríně na jihu Slovenska konalo mistrovství světa ve vytrvalosti. Do závodu na sto šedesát kilometrů se postavilo bezmála sto čtyřicet dvojic z šesti kontinentů.

Trasa byla rozdělena na pět etap. A od startu se zdálo, že zejména jezdci ze Spojených arabských emirátů budou těžko hledat konkurenci. V cíli první části, když měly dvojice za sebou čtyřicet kilometrů, se na čele držela skupinka reprezentantů právě z této arabské země

Nejrychleji zdolal první úsek Šejk Rashid Dalmook Al Maktoum s klisnou Ajayeb, následován třemi krajany. Krok s nimi držel také loňský mistr Evropy Španěl Jaume Punti Dachs, který dojel do takzvaného Gatu 1, tedy první veterinární prohlídky, na průběžném druhém místě.  Hned v úvodní části zhasly naděje jedné z českých dvojic. Lucie Škábová a Eros 6 byli vyloučeni veterinárním lékařem a v soutěži tak dál nepokračovali. Další z našich želízek v ohni Petr Jadlovský v sedle klisny Naomi Dakoty se držel v druhé polovině startovního pole. Cílem první etapy projel v čase 2 hodiny 21 minut a 14 sekund.

Druhý úsek, který měřil pětatřicet kilometrů, na prvních dvou průběžných příčkách nic nezměnil. K veterinární kontrole přijel první Šejk Al Maktoum v těsném závěsu se španělským jezdcem Punti Dachsem. Ve shodném čase se Španělem dorazil další z jezdců z emirátů Hamad Bin Al Maktoum, a na dalších pozicích se pak drželi zástupci Bahrajnu, Španělska a Uruguaje. Petr Jadlovský dokončil úspěšně i druhou část, i když v cíli ztrácel na špičkuvíce než hodinu

V třetí etapě se španělským jezdcům zástupci arabských zemí nepatrně vzdálili. V rozestupech jedné sekundy protnuli cíl úseku nejprve čtyři reprezentanti Spojených arabských emirátů, po nich na čtvrtém místě Raed Mahmood z Bahrajnu. Ve stejný okamžik dorazil také Jonatan Rivera Iriarte z Uruguaje. Nejlepší dva Španělé za touto skupinkou zaostali o tři minuty. Čech Petr Jadlovský se i po třetím úseku stále držel ve hře.

Na stočtyřicátém kilometru byla veterinární kontrola po čtvrtém úseku. A opět to byli arabští jezdci, kteří v tomto okamžiku už s náskokem sedmi minut na druhou skupinku, přijeli v čele startovního pole. První projel cílem Abdulla Ghanim Al Marri ze Spojených arabských emirátů. Čtvrtou etapu zdolal i Petr Jadlovský, po veterinární prohlídce se však jezdec s ohledem na kondici klisny Naomi Dakoty rozhodl v závodě nepokračovat. Z českých reprezentantů tak celou trať mistrovství světa nezdolal žádný.

O držitelích světových titulů se rozhodovalo v poslední, páté etapě, a to až v samotném jejím závěru. První totiž cílem projel arabský jezdec Abdulla Ghanim Al Marri, jenže jeho kůň byl vyloučen při závěrečné veterinární kontrole. Stejný osud postihl také dvojice, které dojely na dalších medailových pozicích, tedy na druhého Uruguayce Jonatana Riveru Iriarte i na Saifa Ahmeda Al Mozroui, který dorazil jako třetí. Mistrem světa se tak stal Španěl Jaume Punti Dachs s koněm Twyst Maison Blanche, který projel cílem jednu sekundu po vyloučeném jezdci z emirátů. K absolvování sto šedesáti kilometrů potřeboval zlatý medailista 6 hodin 46 minut a 42 sekund.

O závěrečné zhodnocení světového šampionátu jsme požádali šéfa české vytrvalecké výpravyAntonína Terbera.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE