reklama 11A

Štětina vyhrál Zimní jezdecký pohár v parkurech

ikonka

Čtvrtek 22. března byl na výstavišti v Lysé nad Labem při Jezdeckém festivalu ve znamení skokových soutěží a také finálových kol letošního ročníku Zimního jezdeckého poháru. Nejvyšší soutěž S* i celou Velkou túru halového seriálu ovládl Jan Štětina…
22.03.2018 21:25  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Nejtěžší túra letošního Zimního jezdeckého poháru se jezdila na parkurech stupně obtížnosti S*, tedy s výškou překážek 125 centimetrů. A stejně vysoké bylo i finálové kolo v Lysé nad Labem. Tento parkur, otevřený pro všechny jezdce, se postaral o zakončení čtvrtečního programu. 
 
Jednalo se o skokovou zkoušku s finále pro deset nejlepších jezdců ze základního kola. Plzeňský jezdec Jan Štětina předváděl v rámci letošního seriálu vydařené výkony a toužil i po celkovém vítězství v seriálu. V Lysé tak sedlal ve finálovém kole hned tři koně. Se všemi dokončil základní kolo bezchybně a postoupil s nimi do zmíněné vrcholné části soutěže. 
 
Jako první zopakoval jízdu bez trestných bodů německý zástupce Manuel Prause s koněm Cadillac. Trasu zkráceného parkuru dokončil v čase 42,58 vteřiny a dlouhou dobu se slušným náskokem vedl. Jan Štětina v sedle svého prvního i druhého koně jednou chyboval a jeho výsledek průběžně nestačil ani na elitní trojici. To se však změnilo při jeho jízdě s Benitem-S. S ním absolvoval celý kurz nejen bezchybně, ale také velice rychle. Jeho čas 41,30 vteřiny se nepodařilo nikomu překonat. Nejblíže se k němu nakonec dostal poslední startující Václav Mládek, který s klisnou Čarmena skončil druhý. Na konečnou třetí příčku odsunul německého zástupce Manuela Prause. 
 
V rámci Velké túry Zimního jezdeckého poháru 2018 si první místo pohlídal Jan Štětina. Za ním se na druhou pozici dostala Tereza Mücková, která v Lysé při finálovém kole získala body za čtvrtou příčku. V seriálu si pak pro celkové třetí místo dojela Jennie Kaasová.
 
Ze soutěže stupně L* (115 cm) se vyhodnocovala tzv. Malá túra Zimního jezdeckého poháru. Vedoucí jezdec před finále, Jan Štětina, nakonec nedosáhl v Lysé na bodované příčky a body z předešlých kvalifikací mu stačily nakonec „jen“ na druhou příčku. O jeden jediný bod ho totiž porazila Denisa Vegrichtová. Ve finálovém kole, které bylo zvýhodněno dvojnásobným bodovým přídělem, totiž skončila třetí. Nestačila pouze na německého jezdce Manuela Prause s Cocolottou a Jennie Kaasovou s Čielsie. A právě Jennie Kaasová si druhým místem v Lysé dojela pro celkové třetí místo v seriálu. 
 
Třetí seriálovou soutěží byla Pony túra, v níž si pro vítězství dojela během dopoledního pony bloku Petra Pařenicová. Tato jezdkyně vedla tuto túru od počátku a dařilo se jí i ve finálovém kole na parkuru LP. Nestačila sice na Gabrielu Kopřivovou, ta však v seriálu během předešlých kol nenasbírala příliš bodů a celkové vítězství Pařenicové tak nemohla ohrozit. V seriálu skončila nakonec druhá Natalie Veberová před třetí Kristýnou Kalibánovou.
 
Skoková část v Lysé nad Labem bude vrcholit během pátečního dne, kdy se uskuteční také Grand Prix Czech Equestrian Teamu. V této hlavní dvoukolové soutěži s výškou překážek 130/140 centimetrů se představí i několikanásobný vítěz Českého skokového poháru Rudolf Doležal, loňský vítěz Grand Prix v Lysé Jan Štětina či mistr České republiky ve všestrannosti Miloslav Příhoda. Pro aktuální informace sledujte webové stránky akce na adrese www.jezdeckyfestival.cz



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE