reklama 11C

Slavnosti koní a přehlídka Kinských v Hradištku

V neděli 30. srpna 2015 se v Hradišťku u Sadské uskutečnily dvě významné akce – Národní přehlídka koní Kinských a Slavnosti koní (nejenom Kinských). Akce přilákaly mnoho příznivců koní v rolích chovatelů, jezdců, vystavovatelů a hlavně diváků...
01.09.2015 13:11  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Foto v galerii Věra Stříbrská
 
Program byl pestrýromantický, sportovní i akční. V dopolední chovatelské části představili majitelé a chovatelé koní Kinských okolo čtyřiceti „chlumeckých žluťáků a plaváků“. Tradičně Národní přehlídku zahajovala kategorie letošních hříbat, pak přišly na řadu v několika skupinách klisny, valaši a hřebci. V letošním roce udělila komise o něco méně prémií než loni, ale zkvalitnila výběr a navíc pokračovala v udělování cen kondice a ceny nejlepšímu předvádějícímu.
 
Odpolední program byl po okraj naplněn velmi zajímavými čísly. Hned úvod byl impozantní, když okolo drezúrního obdélníku kráčelo velké množství koní Kinských, kteří se účastnili dopolední přehlídky. Taková koncentrace koní Kinských na jednom místě je skutečně úžasnou podívanou. V průběhu odpoledne mohli vidět diváci řadu plemen koníkromě koní Kinských také koně starokladrubské a to v bílé i vrané variantě, české teplokrevníky (či z dalších částí Evropy), anglické plnokrevníky, koně fríské, noriky, falabely, minihorse a dokonce i velmi dobře cvičené psy. Významnou filmovou osobností byl Vinnetou, historickou Lata Brandisová a politickou hejtman Středočeského kraje. Koně byli prezentováni na ruce, na dlouhé otěži, pod sedlem či v různých druzích zápřeží (různé počty koní, zajímavé typy kočárů), při drezuře jednotlivců, ve dvojici (pas de deux), ve trojici (pas de trois) nebo ve čtveřici (quadrille, čtverylka), ale i při vyšších počtech koní. Divácky atraktivní byly soutěže Jump and Drive, mini- maxi či ukázky výcviku policejních koní.
 
Akci doprovázela příjemná hudba i slova, krásné letní počasí, milá divácká i jezdecká atmosféra, a tak se máme i v budoucích letech na co těšit. Před deseti lety započatá tradice pořádání národních přehlídek koní Kinských a loni také slavností koní se výborně vzájemně snoubí. A tak opět za rok na stejném místě ve stejnou dobu, tradičně poslední neděli v srpnu. :o)
 
Text Lenka Gotthardová
Foto Věra Stříbrská



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE