reklama 11D

Seznamte se s vzdělávacím systémem Galops®

V lednu proběhl v Brně první ze seminářů na téma Galops, v březnu je na pořadu další. V článku níže se dočtete podrobné informace k této ucelené a funkční vzdělávací koncepci, která se ve Francii používá již více než třicet let...
01.03.2016 11:12  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Galops® (vyslovuj „GALO“) je vzdělávací systém jezdců Francouzské jezdecké federace (FFE) a také název francouzských federálních diplomů, které osvědčují dosažení určitého stupně vzdělání jezdce. Jedná se o unikátní, propracovaný a léty prověřený postup vzdělávání a výcviku jezdce, založený na principech francouzského pojetí jezdectví („les proncipes de l'équitation à la Francaise“). Francouzská jezdecká škola a tradice se stala v roce 2011 nehmotným dědictvím UNESCO. Jezdectví je aktuálně ve Francii třetím nejprovozovanějším sportem v zemi.
 
Metoda Galops® vede postupně jezdce k celkovému poznání koně nebo pony, rozvíjí schopnost s ním komunikovat, tak aby praktický výcvik jízdy na koni zaručoval získání kvalitního základu pro maximální bezpečnost při jízdě a přinášel především uspokojení z pokroku v učení. Zdůrazňuje respekt ke koni a pony, ale také respekt jezdců jeden k druhému, ke každému dalšímu, k trenérům a cvičitelům, k rozhodčím a také k životnímu prostředí.
 
Ve Francii se metodika Galops® těší silné podpoře tamní jezdecké federace. Je vydána řada doprovodných učebnic a manuálů, dle kterých lze velmi strukturovaně a jednotně ve výcviku postupovat. Publikace jsou přístupné široké jezdecké veřejnosti a jsou výborně didakticky zpracované. Jsou nazývány například „Průvodce“ (Guide Galop 1) a to proto, že jejich cílem je provázet jak jezdce, tak jeho cvičitele či trenéra, případně i rodiče dětí průběhem učení a výcviku k dosažení stanoveného stupně Galops®. K dispozici jsou publikace, které se věnují každému stupni zvlášť i manuály zahrnující více na sebe navazujících úrovní. Vše doplňuje množství dostupných inspirativních materiálů na internetu, včetně zpracování konkrétních příkladových výcvikových hodin od různých cvičitelů trenérů. Celá metoda Galops® nabízí cvičitelům a trenérům prostor pro kreativní práci s uplatněním vlastních postupů a získaných zkušeností. Zároveň její uplatňování v praxi zajišťuje tolik potřebnou jednotu výcvikové metodiky napříč spektrem jezdecké veřejnosti, dětí, mládeže i dospělých a napříč spektrem jezdeckých disciplín a zaměření. Je použitelná jak pro cíle soutěžního ježdění (staví spolehlivé základy pro navazující trénink sportovní dvojice), tak pro aktivity jezdecké turistiky, rekreační či kondiční ježdění.
 
Celý systém byl ve Francii vytvořen a zdokonalován v průběhu let především pro potřeby jezdeckých klubů, pro zvýšení motivace jezdců ke vzdělávání, pro získávání nových zájemců, kterým lze nabídnout ucelenou strukturu výcviku, zaručující zvýšení bezpečnosti a možnost získání oficiálního osvědčení o získané jezdecké úrovni. Velmi důležitou podmínkou výcviku dle Galops® je princip školního koně ve výcviku, vhodně vycvičeného a zkušeného, přiměřeného věku. Fungování francouzských jezdeckých klubů je postaveno na existenci „sdíleného koně“ (cheval partagé) nebo pony, který je užíván více jezdci a tím je jezdectví zpřístupňováno většímu množství zájemců a náklady na jeho držení se snižují. Kluby jsou zodpovědné za poskytování vycvičených koní svým členů za účelem jejich jezdeckého výcviku.
 
Vzdělávací struktura má ve francouzském jezdectví dlouholetou existenci. V roce 1979 byl systém založen pouze na třech stupních s velkým rozdílem jezdecké úrovně. První odpovídal jezdecké licenci (dnešní Galop® 4), druhý cvičitelské (dnešní minimum Galop ®7) a třetí trenérské licenci (dnešní Galop® 8/9). Byla pociťována potřeba vícestupňového rozdělení. Od roku 1996 existuje rozdělení na 7 základních a celkem 9 úrovní GALOPS®. Dva nejvyšší stupně GALOP®8 a 9 jsou určeny cvičitelům a trenérům, vrcholovým jezdcům plnícím trenérské kvalifikace. Členění bylo vytvořeno, aby mohl být častěji, přesněji a jednotně zaznamenáván pokrok jezdce, což zvyšuje výrazně motivaci jezdců a jejich cvičitelů, trenérů, kolektivů jezdeckých klubů.
 
První čtyři stupně Galop® jsou věnovány počátečnímu základnímu výcviku jezdce. Galop®4 je možno považovat za mezník v získání určité samostatnosti jezdce na dobře vycvičeném ovladatelném koni. Je nazýván „Osvědčením jezdce“ a lze jej přirovnat k u nás v ČR zaběhlým ZZVJ. Úrovně Galops® také slouží ve Francii k vypisování soutěží v rámci federace. Proto, aby mohl jezdec vstoupit do vzdělávání pro budoucí instruktory (cvičitele) a trenéry, je požadována dosažená úroveň Galop®7.
 
Kromě jednotlivých úrovní Galops® existují různá zaměření této stupnice:
 
GALOPS® jezdce jsou určeny pro klasické jezdectví, jsou to obecné GALOPS®, Galop® 1 – Galop®7
 
GALOPS® soutěžní, zaměřené na závodní ježdění (drezura, skoky, všestrannost, vytrvalost, skákání na styl, T.R.E.C.) Galop®5 – Galop®7. Jsou podmíněny také účastí a výsledky v soutěžích a mírou spolupodílení se na organizaci závodů (od roku 2013 v platnosti)
 
GALOPS® specializované zaměřené na různé disciplíny a jejich specifika. Mají část společnou s GALOPS® jezdce obecnými a část speciální. Jsou to např: drezura, western, turistické ježdění v přírodě, voltiž, workingequitation, spřežení, dámská sedla, pony
 
GALOPS® „poníci“ pro nejmenší děti na pony: bronzový, stříbrný, zlatý
 
Výcviku jezdce dle GALOPS® je založen na stanovení určitých konkrétních výcvikových cílů a celkovém směřování k dosažení další úrovně. Základem je schopnost komunikace jezdce s koněm v duchu principů tradic francouzského klasického jezdectví, jehož hlavním rysem je snaha o dosažení harmonie a spolupráce jezdce a koně prostřednictvím stálého, opravdového, jemného kontaktu.
 
Důležitou součástí zmiňovaného systému je tzv. charta jezdce, jejíž zásady je při učení nutno dodržovat. Je to společná úmluva jezdců francouzské jezdecké federace, která obsahuje tři části. První hovoří o respektu ke koni nebo pony v každé situaci, o jeho porozumění, péči o něj a nutnosti času jezdce, který mu věnuje, o nutnosti zachovávání klidu. Druhá část zmiňuje zdvořilost ke svému cvičiteli, ostatním jezdcům, lidem v jezdeckém klubu, bezpečnost a pohyb po komunikacích. Také uvádí respekt k přírodě a životnímu prostředí, péči a úklid materiálu, který se používá. Třetí část je věnována respektu hodnot sportu, objektivnímu pohledu na vlastní schopnosti, pravidelnosti a svědomitosti tréninku, respektu pravidel, rozhodčích, odmítání dopingu a nutnosti fair-play za všech okolností.
 
Výcvik dle stupnice GALOPS® je rozdělen do tří stěžejních oblastí, které jsou současně rozvíjeny:
 
Psychomotorické učení, to je vlastní praktické ježdění: Do této oblasti spadají tři pilíře samotného praktického jezdeckého výcviku. A to: a) Rozvoj rovnováhy. Základním principem rozvoje rovnováhy dle francouzského systému výcviku je schopnost maximálního uvolnění a přirozeného vstřebávání pohybu vycházejícího z koně při udržení správné míry tonicity vnitřního svalstva („nechat se koněm nést“). b) Schopnost pohybu vpřed v jednotlivých chodech a přechody. c) Vedení koně, zatáčení, změny směru. Uvedené 3 pilíře učení mají být součástí každé výcvikové jednotky, aby se jezdec mohl postupně rozvíjet rovnoměrně ve všech kompetencích.
 
Rozvoj psychických a emocionálních kvalit: Tato oblast rovněž zahrnuje tři podoblasti. A to: a) ROZVOJ SCHOPNOSTI UČENÍ A POZNÁVÁNÍ, SEBEHODNOCENÍ, ANALÝZY, VYVÍJENÍ ÚSILÍ b) ROZVOJ SCHOPNOSTI ZVLÁDAT EMOCE, CITY, POCITY. POSILOVÁNÍ VŮLE, ODVAHA c) ROZVOJ VZTAHU JEZDEC – KŮŇ (pony), SCHOPNOST PRÁCE V HARMONII A SPOLUPRÁCI s KONĚM (pony)
 
Dovednosti jezdce při práci s koněm ze země: Tato oblast byla zahrnuta do systému GALOPS®, aby se jezdec stával osobou komplexně schopnou práce s koněm. Byl prokázán velký přínos dovedností práce s koněm ze země pro samotný výcvik jezdce v sedle. Je zdůrazňována potřeba rozvíjení vnímání koně jezdcem také ze země a důležitost začlenění této oblasti do výcviku již od jeho začátku.
 
V procesu výcviku dle stupnice GALOPS® musí být zachována daná posloupnost učení a všechny zmiňované oblasti rozvíjeny paralelně. Jak v celkovém plánu výcviku na určité období, tak v každé výcvikové hodině mají být rozvíjeny všechny 3 oblasti praktických jezdeckých schopností: rovnováha, pohyb vpřed-chody, vedení koně. Také mají být sledovány psychické aspekty rozvoje jezdce. Stejně tak je třeba zařadit učení práce ze země, aby se jezdec rozvíjel komplexně.
 
Pro dosažení určité úrovně Galops® a složení zkoušky pro získání diplomu Francouzské jezdecké federace jsou dána jasná kritéria. Jezdec musí při zkoušce prokázat praktické jezdecké dovednosti v sedle a ze země, teoreticko-praktické schopnosti péče o koně i obecné teoretické znalosti a teoretické znalosti o koních. Zkoušky se konají v jezdeckých klubech a v závislosti na úrovních s určitým počtem kvalifikovaných zkoušejících nebo ustanovenou komisí. Veškerá témata jsou zpracována v jednotlivých publikacích včetně cvičných testů, další testy jsou členům přístupné na stránkách Francouzské jezdecké federace. Diplomy Galops® jsou celostátně platné a usnadňují práci cvičitelům a trenérům, kteří mohou navázat svým tréninkem na prokázanou úroveň jezdce.
 
Metodika je rozpracována pro výcvik dětí a mládeže, stejně tak jako pro dospělé začínající nebo již pokročilé, a to nejen obecně ale také se specializacemi na různé disciplíny a aktivity.
 
Protože celá struktura výcviku i zkoušek Galops® není zaměřena pouze na závodní aktivitu jezdce, ale také volnočasovou, zájmovou, dává možnost valorizace práce velkého množství jezdců a jejich cvičitelů a trenérů, jezdeckých škol a klubů.
 
Závěrem je nutno uvést, že systém vzdělávání Galops® je postaven na principu pozitivního učení, zvyšování motivace a podpoře uspokojení z dosaženého pokroku a podpoře chuti k vyvíjení úsilí, radosti z úsilí vedoucího k sebezdokonalení. Z pedagogického hlediska působí jako nástroj sjednocující, vedoucí ke spolupráci jezdeckých pedagogů a různých škol.
 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE