reklama 11A

Scott Brash: Jsem hladový po úspěchu v Ženevě

Přinášíme vám rozhovor s žijící legendou. Historicky jediným jezdcem, který dokázal vyhrát všechna tři kola takzvaného Rolex Grand Slamu. Je jím Scott Brash. Podařilo se mu to v minulém ročníku, kdy vyhrál v Ženevě, Cáchách i Calgary.
10.12.2015 09:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Scott Brash a Hello Sanctos. Foto: archiv CHI Ženeva

Je žijící legendou. Jediný jezdec, který vyhrál Rolex Grand Slam, sérii tří závodů konaných v Ženevě, Cáchách a Calgary (Spruce Meadows). Scott Brash se vrací Ženevy, aby se tam ve dnech 10. – 13. prosince pokusil o další úspěch v nové sezoně.
 
Od posledního kola v Calgary a výhry v Grand Slamu uplynulytři měsíce. Co jste po tu dobu dělal?
 
Byl jsem hodně vytížený. Kalendář už je nyní celoročně nabitý. I když to byl opojný úspěch, snažil jsem se rychle dostat zpátky na zem a soustředit se na zbytek sezony. Celý tým se už nyní těší na rok 2016.
 
Když se ohlédnete do září, kdy jste 13. září získal Grand Slam, co se vám vybaví jako první?
 
Ten moment, když jsem si uvědomil, že jsem to dokázal. Byl to cíl, o kterém jsem snil, a splnil se mi. Byl to mix emocí, nikdy na to nezapomenu.
 
Na tiskové konferenci po Spruce Meadows Masters jste řekl, že to potrvá, než to vstřebáte a uvěříte tomu. Kdy nastal ten moment, kdy jste si plně uvědomil, že máte Grand Slam?
 
Pořád byly chvíle, kdy jsem nemohl uvěřit. Vlastně myslím, že jsem si to uvědomoval díky tomu, že se mě pořád někdo na to ptal, a gratuloval mi každodenně. Je to skvělý pocit, zpětně ve vzpomínkách, ale v téhle hře musíte pořád jít kupředu.
 
A to je také to, co se děje. Vše se upíná k CHI Ženeva. Co je na soutěži tak speciální?
 
Palexpo je fantastická aréna, kde je skvělé závodit pro jezdce i pro koně. Atmosféra v den Rolex Grand Prix je opravdu speciální. Je to jeden z mých oblíbených závodů v celém roce a vždy se tam těším.
 
Co je vaším cílem letos? Přivezete si vašeho TOP koně Hello Sanctose, s kterým jste dosáhl právě historického Grand Slamu?
 
Ano, Hello Sanctos pojede také a jsem si jistý, že jako vždy si zamiluje atmosféru závodů. Budu se snažit odvést co nejlepší práci, dostat se do Rolex IJRC Top 10 a zabojovat v Grand Prix. Je to velmi těžké, ale jsem extrémně hladový po dalším úspěchu v Ženevě.
 
Jak je na tom Hello Sanctos? Je v dobré kondici?
 
Sanctos měl po Grand Slamu odpočinek, ale už je zase v kolotoči závodů. Při posledních závodech v Dauhá v polovině listopadu skákal dobře, jenže my oba jsme udělali několik hloupých chyb. Ale jsem si jím jistý. Je to vynikající kůň, který rád vítězství stejně jako .
 
Ale samozřejmě i další jezdci milují vítězství. Do Ženevy jedou závodit nejlepší jezdci a koně. Kdo je podle vás největší favorit v Grand Prix?
 
Rolf-Göran Bengtsson s Casallem a Kent Farrington s Voyeurem jsou momentálně v hodně dobré formě. Jestli tyto dvojice nastoupí, budou bez debat jedněmi z největších favoritů. Upřímně, je tam tolik dobrých dvojic. Myslím, že kdokoliv, kdo se kvalifikuje do Grand Prix, může vyhrát. To dělá náš sport tak unikátním
 
Jaký je váš plán po Ženevě?
 
Vše bude směřovat k Olympia Horse Show v Londýně, což je týden po Ženevě. A vypadá to, že i kalendář 2016 bude hodně plný, s každým koněm budu mít jiný cíl.
 
Je ve vašem vytíženém kalendáři čas na krátkou vánoční přestávku?
 
Není tam moc času na prázdniny, ale opravdu si užiju být na Vánoce doma. Pošlu všechny zaměstnance domů a koně budu dělat sám, což mě baví. Nicméně si pak holky stěžují, že jim to trvá déle, vykydat atd… pro mě samotného je těžké za udržet ten standard. O to víc oceňuji, když se vrátí
 
Zdroj: web Rolex Grand Slam



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE