reklama 11A

Rudolfův pohár v Kladrubech souhrnem EquiTV

ikonka

Kladruby nad Labem se staly ve dnech 19. – 22. dubna dějištěm tradičních mezinárodních vozatajských závodů – Rudolfova poháru. Kamery EquiTV u toho nechyběly, a tak se můžete podívat na souhrnnou reportáž z toho nejzajímavějšího.
27.04.2018 13:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

REPORTÁŽ Z CAI KLADRUBY SLEDUJTE ZDE

Předposlední dubnový víkend je již 15 let neodmyslitelně spojený s mezinárodními vozatajskými závody pořádanými v areálu Národního hřebčína Kladruby na Labem. Tradiční Rudolfův pohár se letos jel ve dnech 19. až 22. dubna a provázelo jej příjemné počasí s letními teplotami, které do Kladrub přilákalo velké množství fanoušků.

Enormní byl zájem o účast také mezi jezdci. Počet spřežení, která se během soutěží v šesti kategoriích představila, dosáhl bezmála stovky. Na tříhvězdové úrovni CAI se závodilo mj. také v kategorii dvojspřeží pony. Nejlepším českým zástupcem byl Aleš Fiala, jenž obsadil čtvrtou příčku. Solidní výkon předvedl zejména v sobotním maratonu, kdy byl v dílčím hodnocení třetí. Pro vítězství si se svými poníky dojel německý reprezentant Thomas Schuppert, který vyhrál stylem start cíl. Přemožitele nenašel ani v jedné ze tří částí soutěže.

V tzv. singlech se českým zástupcům příliš nedařilo. Svým výkonem v sobotní terénní jízdě na sebe upozornil Libor Kurka s Jimem, když v dílčím hodnocení obsadil čtvrtou příčku. V součtu s drezurou a nedělním parkurem však výsledky Libora Kurky stačily až na 21. místo. Na nejvyšší pozici z domácích dosáhl po celkovém sečtení výsledků Jan Exnar, jenž dokončil kladrubské závody jako šestnáctý. Němec Dieter Lauterbach vybojoval pomyslný bronz. Pomohl mu zejména skvělý maraton, který zvládl nejlépe ze všech účastníků. Velmi dobře začala také Claudia Lauterbach. Za drezuru získala druhé nejvyšší hodnocení, navíc zvítězila v nedělní jízdě mezi kužely. V celkovém součtu se umístila na druhé příčce. Rakušanka Marisa Rössler zahájila dílčím vítězstvím v drezurní úloze, v maratonu sice trochu ztratila, ale bezchybným parkurem si pojistila konečné prvenství. 

V soutěži párů prokázal Jan Nesvačil dobrou formu v terénní jízdě. V ní předvedl čtvrtý nejlepší výsledek. Po přičtení trestných bodů z dalších dvou částí dosáhl na dvanácté místo. Velmi dobře se prezentoval další z Čechů Josef Drábek. Úvod v drezurním obdélníku mu příliš nevyšel, ovšem v následujících dvou disciplínách dokázal ztrátu stáhnout a dojel nakonec devátý. Pravidelným účastníkem Rudolfova poháru je slovenský jezdec Miroslav Matúška. Kladrubské podmínky velmi dobře zná, což se projevilo na výsledku z maratonu, v němž byl druhý. V konečné výsledkové listině pak skončil o dva řádky níže. Pro třetí místo si letos dojel zástupce polské ekipy Rafal Wojtacha. V pořadí se výrazně posunul hlavně díky vítězství v jízdě mezi kužely. Kategorii dvojspřeží ovládl německý jezdec Sandro Koalick. Soutěž absolvoval s dvěma páry a obsadil s nimi dvě nejvyšší příčky. 

Konkurence devíti kočárů se sešla v královské kategorii čtyřspřeží. Český jezdec Jaroslav Juráň začal velmi slibně, po drezurní zkoušce byl třetí. V maratonu však bohužel kvůli své zdravotní indispozici vzdal, což je i výsledek, který si zapsal do celkové výsledkové listiny. Přesto podle pravidel mohl soutěžit v parkuru a dojel si pro třetí místo dílčího hodnocení. Těsně pod stupni vítězů zůstal Radek Nesvačil. Po loňské reprezentační přestávce je tento výkon jistě slibným začátkem pro jeho účast na mezinárodních závodech v sezoně 2018. Konečnou třetí příčku získal Němec Norman Schröder. Tomu se dařilo zejména v maratonu, v němž byl druhý. Výborně si vedl od začátku soutěže polský vozataj Piotr Mazurek. V drezuře byl druhý, stejně tak v závěrečném parkuru. Nevyšel mu jen maraton, ale v konečných výsledcích udržel druhé místo. První místo z loňského Rudolfova poháru obhájil k velké radosti domácího publika Jiří Nesvačil junior. Ani v jedné ze třech částí soutěže nedal soupeřům žádnou šanci. Vedení se ujal hned v drezuře, poté vyhrál maraton i vozatajský parkur.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE