reklama 11A

Rekordní počet spřežení na CAI-A 2013 v Nebanicích

Ve čtvrtek 11. července zahájily svůj čtyřdenní program mezinárodní závody spřežení v Nebanicích u Chebu. Již 21. ročník této vozatajské události se zapíše do historie jako ten s doposud nejvyšší celkovou účastí. Soutěžících je totiž 81!
11.07.2013 18:02  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Bartolomiej Kwiatek po drezurách vede kategorii jednospeřeží. Foto Josef Malinovský
 
 
Mimořádnou podívanou slibuje kategorie čtyřspřeží, kterých se sjelo rovných dvacet. Dosavadní maximum z roku 2008 bylo o jedno méně. Pro tyto „týmové“ sestavy velkých koní však soutěž začne až v pátek, stejně tak jako pro 23 dvojspřeží. Úvodní den se v drezurním obdélníku nejprve představila dvojspřeží a čtyřspřeží pony, po nich pak ještě 29 jednospřeží
 
Pony dvojspřeží ovládl se svými koňmi Martin Metzner z Německa s 58,37 body. Necelý jeden bod na něj ztrácí Carine Poentis reprezentující Francii. S více jak tříbodovou ztrátou je prozatím třetí další německý vozataj Wolfgang Scholz. Čtvrtá a současně poslední je jeho krajanka Brigit Spalt s 71,55 body. Čtyřspřeží pony s pěti startujícími se stala čistě německou záležitostí. Mezi nejlepší trojicí figurují Susanne Habel-Velt, Wilheim Tischer a Martin Ritter. 
 
Christoph Dieker je před sobotním maratonem těsně druhý. Foto Josef Malinovský
 
V jednospřeží se dle očekávání odehrál hlavní souboj o vedoucí pozici mezi úřadujícím mistrem světa Christophem Diekerem z Německa a vicemistrem světa z roku 2010 – Polákem Bartolomiejem Kwiatekem, jenž byl mimochodem na loňském mistrovství světa (pořádá se jednou za dva roky) nejlepší v drezuře. Své drezurní kvality potvrdil i v Nebanicích a s koněm Lokanem díky zisku 43,78 bodů vede. Christoph Dieker se svým FST Connect tak do sobotního maratonu nastoupí z druhé pozice zatížen 44,16 body. Při tomto minimálním rozestupu bude hodně napínavé sledovat, jak si tito dva velcí favorité v terénních překážkách povedou. 
 
Alena Brixová je po drezurách nejlepší českou účastnicí v jednospřeží. Foto Josef Malinovský
 
Doplňme, že třetí je prozatím Franz Schiltz s Lucemburska. Na jeho kontě je po drezuře 48,58 bodů. Domácím závodníkům, ochuzeným o chybějícího Jana Exnara, se bohužel příliš nedařilo. Nejlepší je až dvacátá Alena Brixová zapřahající Apríla Oseckého, s nímž obdržela od rozhodčích 62,34 bodů. Hned za ní je na 21. pozici Jiří Koníř s 64,13 body. Pětadvacátý je debutant na mezinárodních závodech Ota Bareš, dvacátý šestý pak Pavel Jadrníček a české barvy hájí také po prvním dni poslední Libor Kurka. Aktuální informace k závodům najdete na www.nebanice.com. Startky a výsledky jsou publikovány mj. na www.sprezeni-cjf.cz



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE