reklama 11C

První seminář k vzdělávacímu systému Galops

V sobotu 30. ledna se v Brně konal úvodní seminář k francouzskému vzdělávacímu systému, který nese název Galops®. Přinášíme vám příspěvek Sylvie Prokešové, která dlouhodobě spolupracuje s jezdeckou školou Cadre Noir a byla jednou z přednášejících.
02.02.2016 15:26  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

O úvodní seminář o francouzském výcvikovém systému GALOPS® byl velký zájem, dostavilo se bezmála 40 účastníků z řad převážně cvičitelů ČJF a MŠMT z celé ČR, také jezdců a zájemců o případné působení jako cvičitelé, ve většině pracující s mládeží a dětmi, ale i dospělými
 
Velmi potěšujícím faktem byl jejich velký zájem o sebevzdělávání a projevila se potřeba zavedení spolehlivého systému, dle kterého by se mohlo jednotně postupovat ve výcviku jezdců krok za krokem, případn možnost ověřování dosaženého pokroku prostřednictvím zkoušek typu Galops® různých úrovní a také zaměření by byla vítaná.
 
Seminář organizoval Jezdecký klub farmy Mansberk z.s a jeho jezdecká škola ve spolupráci s Francouzskou aliancí v Brně. Přednášejícími byli Mgr. Sylvie Prokešová a René Prokeš.
 
V úvodu přivítala všechny účastníky ředitelka Francouzské Aliance v Brně, paní Aude Martin a vyjádřila potěšení nad vyjádřeným zájmem o inspiraci francouzskými metodami v jezdeckém vzdělávání. Francouzská aliance poskytla semináři velmi příjemné prostředí a vlídné přijetí.
 
V první, dopolední části se účastníci seznámili s hlavními principy francouzského výcvikového systému GALOPS® , různými úrovněmi systému a různými zaměřeními dle disciplin. Měli možnost se také seznámit s konkrétními výukovými materiály ve francouzštině pro získání co nejbližší představy o systému. 
 
Seminář byl veden v duchu aktivní perspektivy učení, tedy s cílem osvojení si konkrétní dovednosti. Tímto cílem bylo sestavení vlastní výcvikové hodiny pro konkrétní jezdce na základě vlastní dosavadní zkušenosti a za pomoci nově si osvojeného metodického postupu a informací získaných během semináře o jednotlivých úrovních výcvikového systému GALOPS®  a jeho principech.
 
Prvním čtyřem úrovním GALOPS® 1 – 4 byla věnována odpolední část semináře a stejně tak části určené učení úplně malých dětí od 3 let na pony. V praktické části byli všichni seznámeni s metodickým postupem a strukturou výstavby výcvikových jednotek, doporučovanou Francouzskou jezdeckou federací. Byla otevřena cesta k vlastní tvořivosti novou, systematickou cestou.
 
Po celou dobu semináře panovala výborná a přátelská atmosféra, chuť učit se novému všechny spojovala. Na teoretický seminář naváže seminář praktický v začátku března spojený s workshopem. Pro velký zájem se již chystá další běh úvodního teoretického semináře. Bližší údaje budou zveřejněny v nejbližších dnech.
 
Školiteli semináře byli:
 
René Prokeš - jezdec, cvičitel ČJF od 1993 (skoky, všestrannost, drezura, workingequitation)
Předseda JK MANSBERK od 1993. René Prokeš absolvoval řadu vzdělávacích stáží ve Francii - například TPE v Cadre Noir Saumur a je držitelem atestace Francouzské národní jezdecké školy.
 
Mgr. Sylvie Prokešová - členka  ČJF, metodik JK Mansberk
VŠ vzdělání v oblasti filologie, didaktiky a ekonomie
Vědecký základ sportovního tréningu na Fakultě sportovních studií v Brně pro trenéry 2. stupně. Absolovala asistentský pobyt na Cadre Noir. Je lektorkou francouzského jazyka, soudním překladatelem a zkoušejícím u jazykových zkoušek DELF/DALF(A1 – C2). 
 
S francouzskou jezdeckou školou Cadre Noir de Saumur spolupracují od roku 2009.
 
Text: Sylvie Prokešová



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE