reklama 11D

Film Jana Svatoše Lekce divokosti na ČT2

Televizní premiéra filmu Jana Svatoše „Lekce divokosti“ se uskuteční v neděli 25. října od 10:55 na ČT2. Snímek je inspirován projektem společnosti Česká krajina zaměřeným na návrat divokých koní do tuzemské přírody a nelehké soužití koní s člověkem…
23.10.2015 07:35  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Foto Jan Svatoš

Téma soužití koně a člověka však zpracovává šířeji. „Za 5 000 let dostával kůň od člověka velmi těžké a někdybrutální úkoly, ale ten stát se znovu divokým je jeden z těch nejtěžších…“ říká poselství snímkuPříběh divokých koní z Exmooru, kteří svůj nový domov našli v bývalém vojenském prostoru Milovice, se zamýšlí nad tím, zda je možné do současné české kulturní krajiny vypustit koně, kteří v přírodě přežijí bez péče člověka.

Film, který vznikl v produkci České televize, v rámci cyklu Nedej se!, si festivalovou premiéru odbyl již dnes na mezinárodním festivalu Life Sciences v Praze, kde postoupil do finále soutěže. „Pro nás je snímek unikátní především tím, že zachycuje divoké koně ve volné přírodě, kde žijí od nepaměti bez péče člověka,“ oceňuje Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Tvůrci filmu se vydali přímo do Národního parku Exmoor ležících mimo hlavní turistické trasy. Ani spatřit plaché koně  na náhorní planině věčně zahalené do mlhy nebylo snadné.„V parku jsme strávili tři dny. Zpočátku natáčení komplikoval déšť a mlha, už už jsme se smiřovali s tím, že naše výprava skončí bez záběrů divokých jedinců. Poslední den se nám ale naše úsilí vyplatiloexmoorské koně jsme nejen našli, ale dokonce je i natočili," líčí okolnosti vzniku filmu režisér Jan Svatoš.

Snímek kromě divokých zvířat zachycuje i využití jedinců, kteří se vyřazují z divokých stád po každoroční naháňce, kdy se z volně žijící populace oddělují tohoroční hříbata tak, aby se na pastvinách udržovala rovnováha mezi úživností pastvin a počtem volně žijících zvířat.

Na stránky České krajiny se odstanete ZDE. Trailer lze shlédnout TADY

/Tisková zpráva/




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE