reklama 11B

Poláková doma při Skokovém poháru opět kralovala

Lucie Poláková a Caros předvádějí na domácím strakonickém kolbišti při Skokovém poháru České pojišťovny skvělé výkony. V sobotu 3. srpna si na konto připsali již druhou výhru v nejvyšší soutěži dne tohoto třídenního mítinku...
03.08.2013 21:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
V parkuru stupně ST** (140 cm) na nikdo při rozeskakování nestačil
 
Lucie Poláková s Carosem při sobotní generálce na Velkou cenu. Foto Kateřina Návojová
 
„Myslím, že je Caros v životní formě,“ byla první slova vítězky Lucie Polákové. „Rok od roku je lepší, letosani reklamní bannery na domácím kolbišti neřešil a nelekal se jich. Jsem z jeho chování nadšená. V poslední době skáče opravdu výborně,“ zhodnotila aktuální kondici svého koně jezdkyně.
 
„V rozeskakování jsem jela riskantně jako v pátek. Je sice menší, ale dlouhý cvalový skok. A toho je třeba využít. Velkou výhodou je, že se stočit ihned po doskoku. Navíc, čím kratší nájezd zvolím, tím je pozornější a nechce shodit,“ prozradila jezdkyně pocity z jízdy. „Hlavně si myslím, že stavitel skvěle odhadl tohle kolbiště. Přestože je rozměrově menší, parkury jsou postaveny moc příjemně.  Všude je dostatek místa na nájezd, netočí se hned z obratu. V těch vyšších soutěžích bylo mnohokrát na jezdcích, aby zvolili, zda půjdou v distanci na šest nebo sedm cvalových skoků. Ale nikde nebyl přímo problém. Koně nechce vyděsit a utahat, v závěru staví užší oxery. Což je i vzhledem k vysokým teplotám jistě dobře,“ doplnila Lucie Poláková. Chyby byly opravdu rozsety po celé délce trasy parkuru a nebylo jedno krizové místo
 
Stavitel zařadil na konec následného rozeskakování, tzn. probíhajícího bezprostředně po jízdě každého bezchybného, prvek, jenž je možný vidět na Velkých cenách v zahraničí. Závěrečnému oxeru předcházelo dlouhé cválání po stěně téměř přes celé kolbiště. Tam se dalo hodně nabrat i ztratit. Nejednomu jezdci právě tento poslední skok připsal 4 trestné body. Druhý nejlepší výsledek nakonec zaznamenali Zdeněk Žíla a Patendro. Třetí a čtvrté místo pak obsadil Jan Štětina s koňmi Very Easy S a Casanova S. Ten v soutěži sedlal tři koně, a to nejlepší si nechával na konec. Bohužel s Atomicem S shodil poslední skok základního kola a připravil se tak o trojitý útok na přední pozice v rozeskakování.  
 
Zatímco soutěž ST** se jela v odpoledních hodinách, dopoledne byl hlavním bodem Kolowrat Junior Cup pro jezdce do 18 let. Patnáctka přihlášených soutěžila na parkuru L** (120 cm) na styl. A jak bylo vidět, většina si s parkurem poradila velmi dobře. Styloví rozhodčí Jan a Marcela Šímovi dávali skutečně vysoké známky. Nejlépe hodnocenou jízdu předvedla Andrea Halíková, avšak s koněm Maryland se nevyvarovala jedné chybě. Ta připravila o vítězství a odsunula na konečné třetí místo poté, co ze známky 9,4 bylo odečteno půl bodu. Jen o desetinu méně získala letošní účastnice mistrovství Evropy Kateřina Málková s Chitou. Ještě před tím však sedlala Lexise, s nímž získala 9 bodů, ale taktéž jednou chybovala. S Chintou již nenechala nic náhodě, předvedla velmi pěknou, pravidelnou jízdu s ideální dráhou tempem a za zisk 9,3 bodu se mohla radovat z vítězství.  
 
Výsledek nad 9 bodů předvedla již jen Viktorie Havlová s koněm Carillon. Pochválena byla především za velmi výrazné zlepšení, neboť jezdkyně je pravidelnou účastnicí stylových soutěží při Skokovém poháru České pojišťovny. Vyzdvihnut byl především její sed a po sečtení všeho dobrého byla přisouzena známka 9,1 bodu. Nakonec ovšem obsadila lepší příčku s klisnou Wailanda, neboť s Carilonem jednou shodila, zatímco s nechybovala a známka 8,7 stačila na páté místo. Druhý skončil páteční vítěz Kolowrat Junior Cupu Daniel Uleščenko, tentokrát na koni Moon Ray.
 
Během parného dne se uskutečnily ještě dvě další otevřené soutěže. První z nich byla soutěž L** (120 cm) na čas. V nejlepšího výsledku dosáhla Michaela Šínová a Casidy. V soutěži o 10 cm vyšší kralovala Kamila Kupcová a Agano.
 
Prvnímu nedělnímu finále, tedy Equiservis Amateur Tour, bude předcházet otevřená soutěž S**. Ta bude zahájena v 8 hodin. Poté se uskuteční zmíněná amatérská soutěž na stupni ZL (110 cm), po níž bude následovat Kolowrat Junior Cup. V pravé poledne se uskuteční doprovodný program, na který se všichni často těší velmi dlouho. Ani letos totiž nebude chybět tradiční soutěž kůň a kánoe. Vrchol celých závodů, Velká cena Strakonic, pak začne ve 14.00 hodin. Vše bude možné sledovat živě na internetu prostřednictvím dvou live kanálů: www.skokovypohar.cz/live a www.equitv.cz/live.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE