reklama 11C

Plemenní hřebci Hřebčína Sprehe se opět předváděli

V tomto roce se již potřetí za sebou vydala velká skupina chovatelů koní z Čech do oblasti chovu oldenburských koní – do Vechty, kde má oldenburský svaz své chovatelské centrum. Zájezd pořádal ze svých prostředků hřebčín Sprehe,…
06.02.2013 20:55  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 

…který si pronajal areál ve Vechtě, aby tam prezentoval a zároveň nabídl chovatelům plemeníky na připouštěcí sezonu roku 2013.   
 
Quidamo. Foto archiv Hřebčína Sprehe
 
 
Hřebčín Sprehe přichází opět, jako koneckonců každý rok, s velkou a zajímavou nabídkou hřebců, kteří mají ve svých původech kombinace všech současných moderních progresivních linií sportovních koní, vhodných do parkurového skákání, ale i pro drezurní sport. Celou nabídku plemeníků je nejlepší si prohlédnout na webových stránkách: www.gestuet-sprehe.de.        
 
Tam si můžou naši chovatelé koní též prostudovat původy jednotlivých nabízených plemeníků a vybrat, kteří budou nejlepší na letošní rok pro jejich klisnu, ať chtějí mít hříbě spíše na drezuru, nebo na parkur. Pokud by potřebovali poradit, mohou se obrátit na Karla Lacinu – zástupce hřebčína Sprehe pro Českou republiku (kontakt: mobil - 728436100, e-mail: k.lacina@sprehe.de.
 
Ti co se zájezdu zúčastnili, byli nejdříve, za útrapy spojené s dlouhou cestou, odměněni velkolepým obědem. Po příjezdu do Oldenburského chovatelského centra ve Vechtě obdrželi hned u vchodu překrásný barevný katalog hřebců s DVD a i jiné propagační materiály. Pak byli uvedeni do předváděcí arény, kde bylo několik tisíc evidentně odborně fundovaných diváků. Ti potleskem nadšeně hodnotili předvedení jednotlivých plemeníků. Dvě a půl hodiny dlouhý program se rychle střídal v předvádění drezurních a parkurových koní, bez dlouhých přestávek, což velice organizovaně zajišťovala skupina asi čtyřiceti dětí, které velice rychle měnili scénu. 
 
Předvádění začínalo od tříletých hřebců ve volnosti. Vrcholem programu byli ti plemeníci, kteří se již osvědčili v chovu a sportu. V polovině programu byl do zhaslé a ztichlé  arény přiveden na ruce hřebec Diamond Hit (Don Schufro, Ramiro, Welt AS ), aby zde za dlouhého potlesku všech diváků ukončil svoji velice úspěšnou mezinárodní kariéru drezurního koně na úrovni GP a postavil se do čela lotu drezurních plemeníků hřebčína Sprehe. Jeho potomstvo vydělalo do současnosti 217.331 eur, 37 potomků je úspěšných v soutěžích do stupně "T". Má 49 synů uznaných do plemenitby a 22 státem prémiovaných klisen.  
 
Velmi očekávaná chvíle pro české diváky nastala, když do arény vstoupil, v Čechách oblíbený pětiletý hnědák Lyjanero. Myslím, že nikdo nebyl zklamaný. Lyjanero byl opět o hodně lepší než vloni, hřebec vyzrál, z jeho pohybu a hlavně skoku tryskala síla, pružnost a sebedůvěra.  Jako nejlepší mezi skokovými hřebci byl zřejmě předveden plemeník  Stalypso (Stakkato, Calypso II), který se se svým jezdcem Janem Sprehe pohybuje po evropských kolbištích. S šestnácti umístěními na stupni "T" je v roce 2006 hlavní prémiovaný hřebec Vechta. Má v plemenitbě 12 synů. Odhad plemenné hodnoty Německé jezdecké federace poukazuje na jeho všestrannost, jelikož drezurní index je 120 bodů a skokový index úžasných 155. 
 
Vyvrcholením celého programu bylo na závěr vystoupení slečny Kristiny Sprehe na koni Desperados FRH (De Niro, Wolkenstein II, Matcho AA ). Společně byli členy německého teamu, který získal na OH v Londýně stříbrné medaile v drezůře v soutěži družstev a soutěži jednotlivců obsadila tato dvojice vynikající 8. místo. Kristina Sprehe na Desperados FRH předvedla divákům ve volné sestavě celou škálu cviků na úrovni GP, pro většinu ze zúčastněných to byl nezapomenutelný zážitek.
 
Celá škála nabízených plemeníků hřebčína Sprehe je k dispozici všem chovatelům, stačí si jenom objednat dle známých podmínek. Stejně jako v předcházejících letech je sedm vybraných plemeníků určeno pro plemennou knihu ČT a tito hřebci jsou opět za příznivější ceny. Jsou to plemeníci Cashmoaker (2006, Calido I - Laffite), Chico´s Boy (2000, Carpaccio - Silbersee A.N.), Fürst Wilhelm (2006, Fürst Heindrich - Sandro Hit), Julio (1996, Julio Mariner A1/1 - Calato), Quidamo (2003, Quidam´S Rubin - Lafontaine) a Swarovski (Sandro Hit - Don Gregory) nabízeni se slevou 35 % pro klisny ČT a v Čechách již oblíbený Lyjanero (2008, Landos - Casall) má slevu 20 %.  Takže nyní již zbývá vybrat vhodného plemeníka na naši klisnu a ať je hodně kvalitních hříbat. 
 
Připravil Václav Štěrba



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE