reklama 11B

Pius Schwizer zazářil v Curychu i v SP

Po skvělém výkonu domácího reprezentanta Piuse Schwizera při páteční GP se stejný jezdec postavil na stupínek nejvyšší i v neděli 26. ledna. Během závodů CSI5*-W dosáhl na druhou hodnotnou výhru, kterou bylo kolo Světového poháru...
26.01.2014 23:20  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Z výhry se radoval domácí Pius Schwizer a Toulago. Foto Valeria Streun/FEI

V páteční Grand Prix si Švýcar Pius Schwizer dojel v sedle koně Picsou du Chene pro peněžitou výhru, v neděli pak pro 20 bodů do žebříčku Světového poháru a automobil.  Díky skvělému výkonu při osmém kole se jezdec probojoval do elitní desítky a tak reálnou šanci na dubnový start ve finále
 
Náročný kurz základního kola, který kladl důraz na pozornost jezdce i koně po celou dobu jízdy, dokázalo bez zatížení trestného bodu překonat devět startujících, z toho hned tři Švýcaři. Bez chyby i rozeskakování však z této trojice dokončil pouze vítěz Pius Schwizer, jenž sedlal koně Toulago. Na stupních vítězů ho doprovodil belgický Joe Clee s talentovaným Diablesse de Muza. Třetí nejlepší výkon podal šampion Světového poháru z roku 2011 a vítěz třetí kola aktuální sezony Christian Ahlmann. Ten sedlal koně Aragon Z. 
 
Přestože se z počátku zdál kurs základního kola jednoduchý, po několika bezchybných jezdcích přišlo mnoho chyb a počet dvojic do rozeskakování nenarůstal tak rychle, jak to zprvu vypadalo. Oxery včetně úvodního byly široké a nabádaly jezdce k dobrému přivedení. Mnoho chyb přišlo také v okolí trojskoku, který se skládal z kolmého skoku a dvou oxerů. 
 
Rozeskakování otevřel domácí jezdec Paul Estermann, avšak dokončil s jednou chybou. Té se nevyvaroval ani jezdec z Jižní Afriky Oliver Lazarus. Ten svým předvedením dokázal, že mezi elitní světové jezdce právem patří. Rychlý čas s jednou chybou mu zajistil vedení a posléze konečnou čtvrtou příčku. Čas 34,47 sekund by s čistým kontem stačil na vítězství. 
 
Rychle, obratně a bezchybně dojel jako první do cíle rozeskakování Joe Clee z Velké Británie a bylo jasné, že čas 34,79 vteřin bude těžké překonat. Snaha o rychlejší jízdu se nevyplatila hned několika jezdcům, včetně švýcarské jezdkyně Jane Richard Philips. Naopak dech se prozatím prvnímu Joe Clee tajil při jízdě Christiana Ahlmana, ale i přes mohutný cval dosáhl s Aragonem Z na horší čas. Absolutně nejrychleji dokončil vítěz z Lipska – Patrice Delaveau, avšak 8 trestných bodů jezdce vyřadilo z prvních pozic. 
 
Britského jezdce porazil až třetí startující od konce – Pius Schwizer a Toulago. Švýcar vypadal až překvapeně, do jak rychlého tempa dostal svého koně mezi první a druhou překážkou. Stejně rychlá jízda až do cíle jezdci přinesla čas 34,65 vteřin a poté, co Kevin Staut i Marcus Ehning shodili, se mohl radovat z dalšího vítězství na curyšských závodech. „Tohoto koně jsem jako šestiletého zakoupil na PSI aukci. Koně přede mnou jezdil Karel Haber než jsem poznal, jaký má talent. Poprvé jsem ho zkoušel před rokem v Sant Gallenu a od té doby se nám daří,“ popsal nadšeně vítěz. Nyní devítiletý Toulago byl zároveň nejmladším koněm soutěže. 
 
Díky zisku devíti bodů je v čele žebříčku Světového poháru nyní Patrice Delaveau. Následuje ho světová jednička Scott Brash a třetí je zatím Steve Guerdat. 
 
Kompletní výsledky závodů naleznete ZDE.  Žebříček SP naleznete TADY

Zdroj: fei.org




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE