reklama 11A

Parkurový Světový pohár FEI zažije již 38. ročník

Série FEI Nations Cup, tedy Světového poháru, prožívá v sezóně 2015/2016 už svůj osmatřicátý ročník. Mnoho zajímavých informací o seriálu, jehož finále touží vyhrát snad každý parkurový jezdec, se dočtete v tiskové zprávě FEI. Více v článku níže...
13.10.2015 16:29  |  Rubrika: Sport  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12A

Vítězem finále SP 2014/2015 se stal Steve Guerdat ze Švýcarska. Foto: FEI / Arnd Bronkhorst

Cesta za titulem vždy garantuje sport nejvyšší kvality. Úřadující olympijský vítěz Steve Guerdat byl teprve třetím švýcarským reprezentantem, který v napínavém finále, jež se konalo v dubnu 2015 v Las Vegas získal trofej pro vítěze celé série
 
Jedním z důvodů, proč nejlepší jezdci chtějí třímat tuto trofej v rukou je, že tím vstupují mezi legendy jezdectví. Seznam vítězů zahrnuje nejlepší jezdce a koně všech dob včetně držitelů dvou trofejí v řadě Iana Millara s Big Benem (CAN) a Johna Whitakera s Miltonem (GBR). Oba tito jezdci jezdili koně výjimečných schopností a enormního charakteru, a jejich vztah s koňskými partnery je příkladem pro další generace
 

Držitelé rekordů

 
V historii existují jen čtyři jezdci, kteří dokázali vyhrát finále Světového poháru třikrát. Brazilec Rodrigo Pessoa je jedním z nich, navíc je jediným držitelem hattricku, kdy v letech 1998 až 2000 byl s hřebcem Baloubet du Rouet neporazitelný. Rakouská legenda a dodnes aktivní závodník Hugo Simon, který poprvé vyhrál finále už v roce 1979 s Gladstonem, poté k tomu přidal dvě vítězství v roce 1996 a 1997. 
 
Raným rokům série dominovali jezdci USA, avšak dalšími dvěma jezdci, kteří drží tři tituly, jsou Marcus Ehning a Meredith Michaels-Beerbaum, kteří se budou nepochybně snažit probojovat do finále 2015/2016, které hostí Göteborg. 
 
Celkem 15 lig se koná napříč světem od Austrálie, přes Nový Zéland, Japonsko, jihovýchodní a centrální Asie, severní a jižní Ameriku, střední východ až po Evropu. 
 

Silná liga

 
Jedenáct kvalifikačních závodů se bude konat v rámci silné západoevropské ligy, nejbližší je CSI5*-W v Oslo, které se koná od 15. do 18. října. V loňském ročníku nenašel přemožitele Nizozemec Jur Vrieling s VDL Zirroco Blue NOP, když porazil o pět setin sekundy Němce Marca Kutschera na Cornet´s Cristallo.
 
Jur Vrieling nechybí ani na letošní startce, kdy bude čelit svetové jedničce Scottu Brashovi či jeho krajanům z britského týmu Jessice Mendoze a Joe Clee. Naděje na zisk co největšího počtu bodů si drží jistě i další účastník Steve Guerdat. Silnou sestavu čítá ekipa Francie, kde nechybí Patrice Deleveau, Simon Delestre, Kevin Staut a Pénélope Leprevost. Za Německo nastoupí hvězdy Ludger Beerbaum, Marcus Ehning či Daniel Deusser. 
 
Série dále pokračuje v Helsinkách (25. října), v Lyonu (FRA), Veroně (ITA), Stuttgartu (GER), Madridu (ESP), Londýně (GBR) a Mechelenu (BEL). Po Novém roce pak otevře sezonu Lipsko (GER), později v lednu čeká další kolo Zürich (SUI) a Bordeaux (FRA). 
 
Více k sérii FEI World Cup najdete ZDE
 
Zdroj: www.fei.org



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE