reklama 11C

Ondřej Pospíšil ovládl ČSP Velkou cenu eLED 2018

ikonka

Český skokový pohár má za sebou už osm z jedenácti kol. Letošní ročník se zapíše do historie jako ten, kdy se řada jezdců dočkala svého prvního vítězství v tomto seriálu. Při noční Velké ceně eLED v Ptýrově u Mnichova Hradiště vyhrál Ondřej Pospíšil…
12.08.2018 09:35  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Po Václavovi Horkém, Markovi Hentšelovi, Tereze Mückové a Matějovi Kotalíkovi se do statistik domácí parkurové extraligy zapsal nově mezi vítěze jednotlivých Velkých cen zařazených do Českého skokového poháru také Ondřej Pospíšil. Přestože patří mezi dlouhodobě mezi českou parkurovou špičku, na nejvyšší stupínek v této sérii ještě nikdy nevystoupal. 
 
Podařilo se mu to až na Farmě Ptýrov, kde pohárový mítink pravidelně vrcholí Velkou cenou pod světly reflektorů a za účasti téměř tří tisícovek diváků. Tato nezvyklá kulisa, navíc lehce zahalena do potemnělých ochozů kolbiště, v kombinaci se světly, které na mnoha místech vrhají různé stíny, silně působí zejména na koně. Pro některé z nich takové prostředí znamená ztrátu koncentrace a podstatně více chybují než při běžných podmínkách. To je však jeden z faktorů, proč je Velká cena eLED tak divácky zajímavá. 
 
Základní kolo soutěže s výškou překážek do 145 centimetrů překonaly bez chyb pouze tři dvojice z celkových jednatřiceti. Ondřej Pospíšil s devítiletým hřebcem Einfachem si navíc nesl do finálové části zátěž jedním trestným bodem za překročení stanoveného času. Věděl tak, že pokud chce vyhrát, nesmí napodruhé chybovat, a navíc doufat v případné zaváhání soupeřů. Pod ještě větší tlak jej však dostal Jiří Skřivan. Ten sice s klisnou Flying Star v úvodu jednou chyboval, ale finále dokončil s nulou na bodovém kontě a s velmi rychlým časem 49,45 sekundy. 
 
Pospíšil však prokázal, že má nervy z ocele a ani napodruhé nezaváhal. Čas 55,78 sice byl o poznání pomalejší, ale podstatné bylo, že se s 1 trestným bodem ujal vedení. Jiří Papoušek s Dukatem VTH byl prvním z dvojice jezdců, kteří nastupovali do zkráceného parkuru s čistým štítem. Jenže po projetí cílem to již neplatilo, neboť inkasoval 8 trestných bodů za dvě chyby. Propadl se tak nakonec až na 7. řádek výsledkové listiny. Také Matěj Kotalík s Cesanem V chyboval, ale jen jednou. A jelikož byl o více jak sekundu pomalejší než Skřivan, skončil třetí. Za ním se seřadili s 8 body Tereza Mücková, Jan Štětina, Rudolf Doležal a již zmíněný Jiří Papoušek. 
 
„Ptýrov patří mezi má oblíbená kolbiště a byl to můj sen, vyhrát Český skokový pohár na tomto krásném místě, před skvělou diváckou kulisou. Doufám, že se nakonec probojujeme do finále seriálu a věřím, že se již všichni potenciální soupeři těší na Zandira,“ řekl s nadsázkou Ondřej Pospíšil. Díky zisku 15 bodů jich má totiž v tabulce jezdců 48 a je na průběžném třetím místě znamenající postup do velkého finále, při němž si na konci září ve Zduchovicích na Příbramsku nejlepší čtveřice vystřídá své koňské svěřence. A Zandiro pro ostatní nebude jednoduchým koněm. Před finálovým mítinkem ovšem proběhnou ještě dvě moravská kola a pořadí se tak může ještě zamíchat. 
 
V sobotu 11. srpna se na Ptýrově uskutečnilo ještě několik dalších soutěží zařazených do rámcových seriálů Českého skokového poháru. V Amateur Tour nenašla přemožitele Daniela Kryspínová, Czech Junior Cup vyhrála Tereza Jakubcová a z prvenství v kategorii U25 se radovala Kateřina Málková. Kompletní výsledky najdete na adrese www.ceskyskokovypohar.cz.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE