reklama 11B

Ohlédnutí za letošní Equitanou 2015

Jednou za dva roky se stane německé město Essen doslova Mekkou všech "koněmilných" lidí z celého světa. Koná se zde obří výstava zvaná Equitana, a to v měřítku, které člověku (alespoň na poprvé) vezme dech. Letos proběhla ve dnech 14. - 22. března…
23.03.2015 21:19  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

… a znalci vědí, že pokud hodlají nakupovat, vyplatí se přijetna poslední den, kdy mnozí prodejci radikálně sníží ceny

Foto Renáta Kolářová

FOTOGALERIE

http://www.horsephotos.cz/

Jako v Jiříkově vidění...

....přesně tak si totiž připadá každý, kdo sem přijede poprvé. Dvanáct hal navzájem propojených je opravdu jen a jen o koních, jezdeckých potřebách, krmivech, oděvech, zkrátka najdete tu vše, co potřebujete pro jakoukoli jezdeckou disciplínu. Je ale dobré znát ceny z Česka a také se občas hodí poznámka v mobilu, ve které z hal bylo kýžené zboží spatřeno, protože někdy je docela tvrdý oříšek zpětně nalézt vyhlédnutý obchůdek. Asi nejoblíbenější je pak horní patro zvané "economy", kde se opravdu nechá nakoupit za velmi příjemné ceny. Docelapobavilo, že v prvních letech, kdy jsem byla na této výstavě, byli v poslední den výprodejů vidět mnozí lidé s kufry na kolečkách, kam ukládali svoji "kořist". Letos již byli prodejci nachystáni a prodávali velkoobjemové tašky na kolečkách přímo zákazníkům! :-)
 

Koně, koně a zase koně

V téměř každé hale je postaveno menší kolbiště, kde se po celý den předvádějí buď na ruce, nebo pod sedlem koně všech plemen. Pokud vás některé plemeno nebo stáj zajímá, najdete si v denním rozpisu u kolbiště, kdy budou v aréně, a pak stačí být včas na místě. Obvykle je vše doprovázeno odborným komentářem v němčině. K vidění byla nejrůznější plemena, včetně koní camargských, islandských, murghese, P.R.E. apod. Chcete-li si užít jezdeckých ukázek ještě víc, stačí pobývat v hale číslo 6, která je středobodem výstaviště. I zde je pro diváky nachystaný celodenní program (na Equitaně je každý den zaměřen na některé odvětví jezdeckého sportu), ve kterém se střídají zástupci jednotlivých chovatelských svazů, zajímavé osobnosti, konají se soutěže. A opět stačí vzít do ruky u vchodu tiskoviny a hned víte, kdy se co uskuteční. Ačkoli jsou němečtí organizátoři velice precizní, v programu se pod pojmem "Vystavovatelé Equitany" mohlo skrývat opravdu cokoli a člověk buď měl štěstí na zajímavý blok, nebo šel raději po nákupech. Škoda jen, že letos zde nebyli ani zástupci NH Kladruby n. L., ani koně Kinští, jak jsme si již zvykli v předchozích letech.
 

Hop Top Show Amirando

Letos se tato velkolepá podívaná nesla v duchu partnerství, přátelství a spolupráce a tudíž bylo k vidění nejvíce vystoupení s koňmi ve volnosti. Naprosto neuvěřitelné bylo hned první vystoupení spíše divadelního charakteru s nafukovacími koníky. Čistou harmonii pak předvedla Alizée Froment, když jela náročnou drezuru nejprve na bezudidlové uzdečce a pak dokonce i bez ní. Hlavním "tahákem" byl Lorenzo a jeho fascinující vystoupení s dvanácti koňmi ve volnosti, poté hala bez dechu sledovala ohnivou podívanou skupiny Excalibur, ale raději se podívejte na galerii, abych zbytečně neplýtvala slovy.
 

Hřebci

Nedělní večer patří exkluzivní podívané zaměřené na německý chov. V show nazvané Hengste (Hřebci) se divákům předvedlo mnoho vynikajících koní včetně stříbrného olympijského vítěze Damon Hilla NRW, kterého v době jeho kariéry sedlala Helen Langehanenberg. Letos hřebčíny a chovatelská zařízení vsadily na předvedení jednotlivých koní a někdy bylo opravdu škoda, že jsme neviděli více čtverylek či pas de deux, protože alespoň mně to připadalo chvilkami jako na opracovišti a člověk nevěděl, co má sledovat dřív. Největším hitem se stalo vystoupení hřebce Assagao XX, s nímž na kolbiště nastoupila řada lidí, která se vzápětí přeměnila v lidské stojany! Nutno dodat, že kůň skákal excelentně a neustále se měnící parkur ho naprosto nechával klidným! :-) Na závěr pak nechyběla velká čtverylka složená ze zástupců jednotlivých chovatelských zařízení. Letos poněkud překvapivě nebyla hala ani vyprodaná a dalším (nepříjemným) překvapením pro mě bylo, že drezurní koně zásadně vystupovali v bandážích a zvonech... Přesto však všichni účastníci sklidili zasloužený aplaus a ten patřil i celému týmu lidí starajících se o halu, protože v rámci obou zmíněných show vše šlapalo naprosto bez chybičky. Tři dny v Essenu utekly až příliš rychle, ale tak je to pokaždé. Snad tedy opět za dva roky na shledanou!
 
Text a foto připravila Renáta Kolářová - http://www.horsephotos.cz/



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE