reklama 11B

Normandie 2014: Světové jezdecké hry zahájeny

V sobotu 23. srpna byly oficiálně zahájeny Alltech FEI Světové jezdecké hry 2014 v Normandii. Slavnostní ceremoniál se odehrál na hlavním stadionu d´Ornano, který byl i přes svou kapacitu přes 20.000 míst zcela zaplněný. Jezdci.cz byli u toho!...
24.08.2014 02:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
Celou skvělou podívanou zahájil přelet stíhaček Patrouille de France nad stadionem, které za sebou za zvuku francouzské hymny zanechaly stopy trikolory ve francouzských barvách
 
 
 
Téma slavnostního zahájení bylo „Kolem světa s osmdesáti koňmi“. Ještě před slavnostní show, která následovala později, byla předvedena čtyři plemena koní, která měla ukázat rozmanitost plemen po celém světě. Jako první bylo představeno jedno z devíti plemen francouzských pracovních koní, norman cob, jak pod sedlem, tak v zápřeži. Posléze vystoupili dva quarteři, čtyři maročtí barbeři a nakonec čtyři achaltekinci.
 
 
Slavnostní průvod všech 74 zemí, které se SJH účastní, zahájila francouzská armáda vystoupením svého 28členného jízdního orchestru. Po nich již na stadion nastupovaly jednotlivé ekipy se státními vlajkami. Všechny výpravy byly přivítány potleskem, ale po nastoupení francouzské reprezentace se na stadionu spustila bouřlivá mexická vlna, která zaplněný stadion několikrát objela
 
Před nastoupenými zástupci družstev s vlajkami všech 74 zemí přednesli zahajovací řeč zástupce Alltech, prezidentka FEI, Její veličenstvo Princezna Haya a oficiálně hry za otevřené prohlásil francouzský premiér Manuel Valls. Před zahájením show ještě zástupci sboru rozhodčích a jezdců pronesli slavnostní slib.
 
 
Organizátoři připravili skvělou podívanou „Kolem světa s osmdesáti koňmi“ plnou světelných efektů, výborných představení a krásných koní. Plocha stadionu se měnila ze zeměkoule v poušť, pole, hodiny... Za pomocí pláten a světelných 3D efektů uprostřed plochy najednou vyrostly nomádské stany, starověké jeskyně, malířská plátna. To vše doprovázené jezdci na koních nebo tanečníky. Písečný povrch stadionu se měnil v rozbouřené moře, po kterém připlouvali Vikingové, pole plné krav, mezi kterými se proháněli kovbojové
 
 
 
Jedním z nejsilnějších zážitků bylo představení Cadre Noir. Osm koní předvádělo skvělou čtverylku. Další čtyři ukazovali prvky vysoké školy a cviky nad zemí pod sedlem a jeden ze země. Následovalo voltižní vystoupení, ukázka představující jak Vilém Dobyvatel s normánskými jezdci bojoval o anglickou korunu. Následně se na setmělé ploše za zvuku kopyt ve třech chodech objevily obrovské otisky podkov. Velice efektní bylo vystoupení bílých a černých koní společně s tanečníky na šachovnici. A koně opravdu postupovali jako ve správné šachové partii do „L“. 
 
Jako vždy skvělé bylo představení Lorenza a jeho drezury ve volnosti s dvanácti bělouši. Navíc podtržené světelnými efekty, kdy se po písečné ploše začaly valit mořské vlny a během chvilky ze stadionu vytvořily písečnou pláž s příbojem. Do toho vjížděl Lorenzo stojící na hřbetě dvou koní a deset dalších je následuje. 
 
O závěr představení se postaralo krocení virtuálního Pegase, který ač tvořen pouze světly, vypadal téměř skutečně. Slavnostní zahájení Světových jezdeckých her bylo opravu uchvacující a více jak 20 tisíc diváků odcházelo s nezapomenutelnými zážitky – a to přitom nás ještě čekají celé dva týdny skvělé sportovní podívané! 
 
Jezdci.cz vám přímo z Normandie budou přinášet denně aktuální infoservis a stejně tak můžete každý den sledovat pořady ze Světových jezdeckých her na programu ČT Sport.
 
Připravila Veronika Kratochvílová



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE