reklama 11B

Na slovíčko s mistrem ČR Barborou Kamírovou

V rámci pravidelné rubriky „Na slovíčko s mistrem ČR...“ se vracíme do disciplíny všestrannost. Tentokrát přinášíme zajímavý rozhovor s Barborou Kamírovou, která dosáhla na mistrovský titul mezi mladými jezdci, přestože patřila ještě mezi juniory...
04.01.2016 10:13  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jak důležitým bodem ve vašem kalendáři bylo pro rok 2015 mistrovství České republiky?

Mistrovství se považovat za vydařený vrchol sezony a jako „návrat domů“Německa.

 

Jak náročná byla cesta ke zlaté medaili na samotném mistrovství?

Když srovnám závody s mistrovstvím České republiky minulého roku, dosáhnout zlaté medaile bylo každopádně těžší, bylo mnohem početnější startovní pole a velká konkurence. A náročný kopcovitý terén, který pro mne býval výhodou, se letos mohl zdát jako problém, neboť v Německu, kde jsem celou sezonu trénovala, nebyl jediný kopeček široko daleko. Ale Christo předvedl velmi dobrý a rychlý cross.

 

Jak hodně si ceníte vítězství na mistrovství vzhledem k dalším úspěchům během této sezony?  Jak vzpomínáte na celou sezonu 2015?

Ze zisku titulu mám obrovskou radost, ale nemůžu to úplně srovnávat s výsledky ostatních závodů, skoro všech ze zahraničí, zejména z Německa, kdy mě velmi těšil každý dobře zajetý závod a dobré hodnocení i přesto, že nebylo vítězné.

 

Jak hodně si toho ceníte v rámci dosavadní, byť krátké, kariéry?

Cením si každého dobře zajetého závodu, ať už jde o mistrovství republiky či Evropy nebo jen „obyčejných“ závodů. Nejdůležitější je pro mne dobrý pocit, zejména z crossu, ať už jsme kdekoliv.

 

Co považujete za dosavadní největší úspěch a po jakém úspěchu ještě toužíte? Nějaký vysněný cíl?

Když zrekapituluji svou dosavadní kariéru, medailových úspěchů jsem na mistrovství České republiky dosáhla se šesti koňmi ve třech disciplínách. Myslím, že tyto výsledky se nedají srovnávat. Do budoucna nemám zatím žádné konkrétní sny, ale ráda bych se samozřejmě posunula výše.

 

Bude příští rok národní mistrovství hlavním bodem sezony?

Sezonu 2016 nemám ještě přesně naplánovanou, ráda bych se na prázdniny vrátila zpět do Německa. Vzhledem k tomu, že mistrovství České republiky je uprostřed léta, nevím, jestli se zúčastním.

 

Dá se očekávat, že budete startovat na mistrovství České republiky a dalších důležitých závodech opět s Christem, nebo máte ve stáji dalších několik úspěšných koní?

Na další sezonu si chystám dva koně – Christa a Vanessu – oba do mezinárodních soutěží, pravděpodobně bych startovala s oběma a do závěrečného parkuru bych nastoupila s tím, který bude mít lepší výsledek.

 

Máte v plánu zahraniční výjezdy?

Zkušenosti chci získávat hlavně na mezinárodních závodech a v Čechách zajet jeden, dva závody. Mezi nejoblíbenější místa v zahraničí, kam bych chtěla vyrazit, patří Strzegom, Kreuth a Ewersvinkel.

 

Jaká bude vaše zimní příprava, než vyrazíte na první závody 2016?

Po posledních závodech v Pardubicích dostal Christo zimní pauzu a nyní přes Vánoce začíná znovu pracovat. První závody plánujeme v Kreuthu v půlce dubna.

 

Máte už plány na další sezonu, co se týče hlavních bodů?

Přesný plán ještě nemám, jelikož přestupuj do vyšší kategorie. Čeká mě tedy kategorie mladých jezdců, která se jezdí na úrovni dvou hvězd.  Vše se bude odvíjet od výsledků a kondice na začátku sezony. Mistrovství Evropy bych se znovu ráda zúčastnila, ale vzhledem k tomu, že ještě nemám žádné zkušenosti ve dvouhvězdových závodech, počkám, až jak bude vypadat začátek sezony.

 

Bude příprava probíhat opět v zahraničí, nebo se vracíte do Čech?

Vzhledem k tomu, že musím myslet trochu i na školu, tak zatím zůstávám doma, ale na prázdniny bych ráda vyrazila zpátky do Německa. A vzhledem k vzdálenosti trenérů, se kterými bych ráda spolupracovala, to není tak jednoduché.

 

Jak jste byla s průběhem spokojená, co se spolupráce týče, přínosu – naplnilo očekávání?

Před odjezdem do Německa jsem věděla, že naší nejsilnější stránkou je cross, ale problém byl čas. Naučila jsem se, jak naplánovat přípravu koně tak, že i s Christem jsem skoro neměla problém čas stihnout. V druhé polovině sezony byl vidět i velký pokrok v parkuru, jediné, co jsme nezvládli nějak výrazně zlepšit, je drezura, tam je stále mnoho práce. Nasbírala jsem zde plno zkušeností, jak se o sportovní koně starat, krmit, plánovat závody. Poznala jsem spoustu skvělých lidí a špičkových jezdců. Samozřejmě, že občas by člověk nejradši odjel domů, ale na konci jsem měla obrovskou radost, že jsem to celé absolvovala, a kdybych neměla doma tak skvělé podmínky, tak se určitě hned vydám zpátky.

 

Děkujeme za rozhovor!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE