reklama 11C

Nesvačily čeká na ME v Cáchách rekordní konkurence

Ve středu 18. srpna odstartuje v Cáchách své klání o evropské medaile další disciplína, tou je čtyřspřeží. Česká republika bude tradičně zastoupena členy rodiny Nesvačilů, i když tentokrát se musí postavit konkurenci jen ve dvou.
18.08.2015 11:08  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Theo Timmerman bude v Cáchách obhajovat zlato v soutěži jednotlivců i družstev. Foto: FEIRinaldo de Craen

Jiří Nesvačil mladší, jak jsme psali, letoszávodit s kladrubskými bělouši nebude. Jde o bezpečnostní opatření, aby hřebce kmenového stáda, kteří v jeho zápřahu závodí, nemohla nijak ohrozit situace, která letos nastala s infekční anémií v některých sousedních zemích. Ačkoliv je to pro český tým velké oslabení, ochrana kmenového stáda, které je národní kulturní památkou, je pochopitelně na prvním místě
 
Jeho otec Jiří Nesvačil starší a bratr Radek Nesvačil však na startu soutěže chybět nebudou. Týmy ve spřežení jsou složeny z 2 - 3 jezdců, na rozdíl od drezury či skákání, kde jsou to 3 - 4. Jiří a Radek Nesvačilové tak budou i ve dvou tvořit tým pro soutěž družstev. V cestě jim bude letos stát extrémně silná konkurence. Nejsilnější, jaká se na kontinentálním šampionátu kdy sjela. Celkem sedmatřicet čtyřspřeží ze čtrnácti zemí bude bojovat o cenné kovy
 
Dvanáct federací přitom vysílá družstvo: Belgie, Česká republika, Francie, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Polsko, Rakousko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. Po jednom jezdci do individuální soutěže vysílají Portugalsko a Rumunsko. Domácí federace jako pořádající dostala výjimku z rozpisu a kromě plně obsazeného tříčlenného týmu nahlásila ještě tři jednotlivce navíc
 
První mistrovství Evropy se konalo v roce 1971 v Budapešti a pokračovalo pak každý druhý rok až do roku 1981. V roce 1973 proběhlo v anglickém Windsoru, poté se přesunulo do Polska do Sopot (1975), následovalo ME v Donaueschingenu v Německu (1977), v roce 1979 jej hostila Francie v Haras du Pin a v posledním roce před dlouhou přestávkou (1981) se konal šampionát ve švýcarském městě Zug. Tradice těchto mistrovství znovu oživila v roce 2011 v Bredě (NED) a o dva roky později proběhlo prozatím poslední ME v maďarském Iszáku. 
 
Do Cách přijíždí obhajovat titul Nizozemí, které v znovuobnovených mistrovstvích neprohrálo ani jednou, zlato získali v roce 2011 na domácí půdě v Bredě i o dva roky později v Iszáku. Nizozemský tým je dlouhodobě neporazitelný a do Německa přijel ve stejném složení jako při posledním šampionátu: Ijsbrand Chardon (mistr Evropy 2011), Koos de Ronde (bronzový na ME 2011 a momentálně nejvýše postavený evropský jezdec žebříčku FEI) a konečně obhájce posledního zlata z ME 2013 Theo Timmerman. 
 
Němci a Maďaři, kteří byli druzí a třetí na posledním ME, mají dost silné týmy, a budou se snažit, aby si Nizozemci další zlato neodvezli. Německé družstvo je složeno z několikanásobných medailistů Christopha Sandmanna, Georga von Steina a Michaela Brauchla. 
 
Celkovou statistiku medailí v historii vede stále Maďarsko, jsou držiteli pěti individuálních a pěti týmových titulů. Také letos jsou členy družstva medailisti včetně Jozsefa Dobrovitze, který byl v roce 2011 stříbrný, jeho syna Jozsefa juniora a bronzového jezdce z roku 2013 Zoltána Lázára.
Ve výborné formě je také Belgie, s kterou se musí počítat. Dorazí v této sestavě: Félix-Marie Brasseur, Glenn Geerts a Edouart Simonet. 
 

Program mistrovství Evropy čtyřspřeží:

 
Středa 19. srpna 
10 – 14 hodin – drezura (1. část) 
 
Čtvrtek 20. srpna 
10 – 14 hodin – drezura (2. část) 
 
Pátek 21. srpna 
14 – 17 hodin – jízda mezi kužely
 
Sobota 22. srpna 
11:50 – 15:25 hodin – maraton
20:25 – předávání medailí
 

Zajímavosti k ME spřežení:

 
Celkem 14 národů se bude účastnit letošní ME čtyřspřeží v Cáchách.
12 týmů plus jednotlivci z dalších dvou zemí.
Německo jako pořadatel může mít tým i jednotlivce.
V Soers aréně se představí 184 kočárových koní.
Jedná se o 9. mistrovství Evropy, poprvé se koná v Cáchách.
První ročník ME čtyřspřeží proběhl v roce 1971 v Maďarsku.
Rekord v počtu medailí týmů i jednotlivců v historii drží Maďaři.
Zlato z posledního ME v Iszáku (2013) obhajuje tým Nizozemska.
 
Kompletní informace o ME čtyřspřeží najdete ZDE.
 
Zdroj: www.fei.org



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE