reklama 11D

NEJ kůň: Divize E Rocky knokautoval Krále pouště!

Zcela nečekaným vítězem divize plnokrevných a čistokrevných plemen v anketě Nejkrásnější kůň ČR (2015) se stal hřebec Rocky of Gracie (F) ze stáje BORS Břeclav!
25.05.2015 15:14  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D

Rocky of Gracie se šest dní připravoval - a sedmý den zasadil svým soupeřům K. O. Foto Šárka Votavová

Favorizovaného achaltekinského Absolutního mistra Evropy 2012 Ghadira porazil sedmiletý anglický plnokrevník stylem K. O. v posledním, nedělním koleVítěz Slovenského derby a třetí z Českého derby Rocky of Gracie byl nominován do ankety za „nejrychlejší plemeno světa“ na úplně poslední chvíli.
Potom, když Jockey Club ČRna přímý dotaz oznámil, že se Nejkrásnějším koněm letos vůbec ani nezabýval: „O anketě jsme samozřejmě věděli, ale zcela zásadní a mnohem důležitější pro nás bylo získat generální partnerství automobilky Mercedes - Benz pro jeho významný ekonomický přínos,“ sdělila pak pořadatelům ankety Ing. Martina Krejčí, Ph.D., sekretář JC ČR. Daleko větší pochopení pro veřejnou prezentaci anglického plnokrevníka (jinak druhého nejrozšířenějšího plemena koní u nás) měl majitel břeclavské stáje a předseda představenstva dopravní firmy BORS, a. s., Ing. Luděk Mikulecký.
 
Vstřícné gesto majitele bylo odměněno nejen překvapivým úspěchem „Rockyho“ v anketě, ale možná i sobotním vítězstvím jeho dalších koní na překážkovém mítinku v Pardubicích: Desetiletý Universe of Gracie tam vyhrál první letošní kvalifikaci pro Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou a čtyřletý Salient of Gracie rámcový dostih.
 
Dobrá práce poražených
 
Jméno z pouště (achal-teke) tedy v letošním finále nezazní, přitom Ghadir vypadal na jasného účastníka schůzky deseti nejkrásnějších koní. Bojoval, ale prohrál o rovných 20 hlasů. Pozitivně je třeba hodnotit zisk koní na třetím (Boccaccio) a čtvrtém (Wizard) místě. Exteriérově velmi zajímaví zástupci klusáka a Shagya - araba na oba první v cíli ale neměli. Poslední post v divizi se dal očekávat - arabští plnokrevníci jsou totiž (a doufejme, že pouze zatím!) v České republice neuznáváni - ačkoliv všude jinde jsou řazeni k absolutní elitě rodu Equus.
 
Divize E - konečný výsledek:
 
Anglický plnokrevník ROCKY OF GRACIE (F) – 204 hlasů
 
Achaltekinský plnokrevný kůň GHADIR- 184 hlasů
 
Francouzský klusák BOCCACCIO – 116 hlasů
 
Shagya arab 2945 GAZAL II-CZ "Wizard" – 110 hlasů
 
Arabský plnokrevník EKTESA – 55 hlasů
 
 
Text: Jiří Křepelka



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE