reklama 11C

Military MČR sportovním vrcholem pardubického léta

Letošní mistrovství České republiky ve všestrannosti všech kategorií hostí pardubické dostihové závodiště. Šampionát startuje již zanedlouho, první drezurní úlohy se odjedou ve čtvrtek 28. července. Podrobnosti se dočtete v tiskové zprávě pořadatele.
25.07.2016 10:27  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Velkou událostí letošní sportovní sezony na pardubickém závodišti bude Mistrovství ČR ve všestrannosti. I pro samotnou jezdeckou disciplínu, jednu z nejnáročnějších, to bude velká premiéra. Poprvé v historii tohoto sportu se totiž v jeden čas a na jednom místě potkají všechny soutěžní kategorieod dětípo seniory. Záštitu nad závody převzal ministr obrany Martin Stropnický.

Mistrovství ČR bude hostit pardubické dostihové závodiště od čtvrtka 28. do neděle 31. července 2016. V rámci čtyřdenního mítinku se představí děti, junioři a senioři na celkem sedmi různě obtížných tratích. Své schopnosti a dovednosti prověří také čtrnáct oblastních družstev.

 „Pro Dostihový spolek je velkou ctí, že dostal důvěru takovou akci uspořádat. Chceme účastníkům soutěží nabídnout atraktivní prostředí dostihového závodiště, kvalitní zázemí a především špičkovou úroveň sportovišť,“ říká ředitel Dostihového spolku a.s. Martin Korba. „Toto mistrovství republiky je velkým testem. Jsem ale přesvědčen, že jej zvládneme na velmi dobré úrovni. Máme ambice do budoucna v Pardubicích pořádat i vyšší soutěže, třeba na úrovni olympijských kvalifikací či Mistrovství Evropy.“

Všestrannost, někdy nazývána také military, je královskou jezdeckou disciplínou, kdy jsou koně a jezdci prověřeni postupně ve třech zkouškách – v drezuře, v terénní zkoušce a v parkuru. „Je tak kladen důraz na ovladatelnost a poslušnost koně, spolupráci jezdce a koně, připravenost a kondici zvládnout rozmanitost této krásné disciplíny. Tato divácky velmi atraktivní podívaná jistě přiláká do Pardubic návštěvníky, kteří budou mít možnost vidět naše nejlepší jezdce včetně Jaroslava Hatly, účastníka Olympijských her v Aténách,“ doplňuje prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá.    

Závody všestrannosti jsou v Pardubicích oblíbeným sportem. Atraktivní prostředí dostihového závodiště vyhledává velký počet závodníků. Tentokrát tu budou závodit děti na ponících, mladší a starší junioři, mladí jezdci a senioři. A samozřejmě družstva.

Závody jsou rozděleny do čtyř dnů. Ve čtvrtek 28. července jsou na programu drezury družstev, v pátek 29. července budou v drezurách pokračovat další soutěžní kategorie.

Tradičně divácky nejvyhledávanější jsou terénní zkoušky (krosy), kdy koně a jezdce překonávají umělé i přírodní překážky přímo v dostihové dráze. Závodníci se na tuto zkoušku vydají v sobotu 30. července. Autorem mistrovských tratí je mezinárodně uznávaný stavitel, jezdec a trenér Marcin Konarski z Polska. „Chtěl bych, aby všechny tratě krosů byly moderní. Aby odpovídaly dnešním standardům, ve kterých bude zakomponována celá řada technicky obtížných novinek. Od soutěžících to bude vyžadovat plnou koncentraci a jezdecké umění.“

Mistrovské soutěže budou zakončeny v neděli 31. července, kdy koně a jezdci postupně nastoupí do závěrečných parkurů a už v odpoledních hodinách budou známa jména letošních mistrů České republiky.

Diváci budou moci vše sledovat zblízka, sobotní terénní zkoušky dokonce přímo v dostihové dráze. Od čtvrtka do soboty začínají soutěže v 9:00 hodin. V neděli jsou od 7:00 hodin na programu kondiční zkoušky, parkury startují v 10:00 hodin.

A to nejdůležitější – vstupné je ZDARMA!

Zdroj: tisková zpráva Dostihového spolku
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE