reklama 11D

Memoriál Zdeňka Fialky 2014 vyhrál Jiří Hruška

Úřadující mistr České republiky Jiří Hruška dokázal předvést nejlepší výkon i ve Frenštátu pod Radhoštěm v sobotu 26. července. Tentokrát dovedl do cíle hlavní sobotní soutěže Memoriálu Zdeňka Fialky při Českém skokovém poháru koně Carethago Z...
26.07.2014 19:49  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Jiří Hruška a Carethago Z. Foto Kateřina Návojová
 
Vrcholná sobotní soutěž, mezi jezdci často označovaná jako generálka před nedělní Velkou cenou, se jela na stupni obtížnosti ST* s výškou překážek 135 centimetrů. Jedenáct dvojic překonalo základní kolo bezchybně, a tak se o vítězství utkaly na zkráceném kurzu v rozeskakování se zvýšenými skoky. Z toho hned tři koně sedlal Jiří Hruška. Tento opavský jezdec zahajoval s Esprim 2 a předvedl bezchybný výkon. Jejich čas však nebyl nejrychlejší, což vzápětí dokázal Marek Klus. V sedle Al Cambera Eurobit vylepšil nejlepší čas o více jak tři vteřiny. Dlouho se tak zdálo, že nejvyšší soutěž připadne opět vítězi stáje Mustang, neboť v pátečním závěru se dařilo jeho stájovému kolegovi Martinovi Řezníčkovi
 
Jiří Hruška však dokonale využil poslední startovní pozice. Sice v sedle druhého koně Bob de Bower se jako několik dalších jezdců nevyhnul chybě na třetím kolmém skoku, s Carethagem Z však dokázal dokončit jako poslední a startu nejen bezchybně, ale také rychleji než do té doby vedoucí Marek Klus. Rychlejší byl jen Marek Hentšel se Sauronem Fitmin, ale chyba je odsunula z elitní pětky.  Druhé místo tak získal Marek Klus a Al Cambero Eurobit před třetím Petrem Eimem s Catangem HT Fitmin. Všechny tyto jezdce bychom měli vidět i v nedělní Velké ceně. Ta se pojede na stupni obtížnosti T* (145 cm). 
 
Kolmý skok míchal pořadím i v předcházející soutěži S* (130 cm) s finále pro 10 nejlepších. Nejeden jezdec ztratil naději na vítězství právě na posledním kolmém skoku, kterému předcházelo delší cválání. Nakonec se z vítězství radoval Radek Šídlo s Calvadosem 2. Otevřená soutěž L** (120 cm) s nejvíce vydařila Rostislavu Hlauškovi s Otylkou. V úvodním parkuru druhého závodního dne stupně ZL (110 cm) dosáhla na nejlepší výkon Markéta Badalová s Elitou 4. Jezdkyně si výhru zopakovala z předešlého dne, kdy si pro první příčku dojela v uzavřené soutěži Equiservis Amateur Tour. I v tomto případě jezdci sbírali do tohoto seriálu body, soutěž však byla otevřena všem dvojicím. Vítězka nebude chybět na startu nedělního finále, kam se probojovalo dalších 12 účastníků.
 
Jedinou uzavřenou seriálovou soutěží byl v sobotu tradiční Czech Junior Cup hodnocený na styl. Suverénně nejlepší výkon předvedla Nina Kaločová s Ebony. Jako jediná se dostala přes známku devět, konkrétně ji Jan Kubrický a Zdeněk Goščík ohodnotili 9,2 body. Jejich jízda byla od začátku do konce vydařená, jezdkyně ukázala nejen dobrý přehled na parkuru, jela také v dobrém tempu a dokázala svého koně vodit dobře do odskoku a reagovat na vzniklé situace. Druhé místo připadlo taktéž Nině Kaločové, a to s jejím druhým koněm Jacampo. Místo si rozdělila ještě s Matoušem Kořínkem, který s Lyrou dosáhl stejně jak Nina na výslednou známku 8,3 body.  Jezdec zároveň v sedle svého druhého svěřence dojel čtvrtý. 
 
V neděli se po úvodní otevřené soutěži do 125 centimetrů uskuteční nejprve finále Equiservis Amateur Tour a posléze finále Czech Junior Cupu. Do obou finále bylo třeba se kvalifikovat z pátečního a sobotního dne. Před hlavní Velkou cenou Frenštátu pod Radhoštěm se uskuteční ještě vložená soutěž „Kůň a motokára“. Ta by měla navodit příjemnou atmosférou před pátou Velkou cenou v rámci Českého skokového poháru 2014.
 
Aktuální informace naleznete na webových stránkách www.ceskyskokovypohar.cz. Sledovat tento závodní den mají diváci možnost i u svých obrazovek, a to díky online přenosu, který v neděli poběží od první ranní soutěže. Za by měla začít v 10.00 hodin.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE