reklama 11C

Kratochvíl: Vítězný hattrick proti „svým“

Jezdec Jan Kratochvíl patří k nemnoha talentům české překážkové scény. Přesto, že dostihy jezdí od roku 2008, teprve loni si ho „vytáhl“ trenér Josef Váňa do své centrály a po odchodu Josefa Bartoše i jemu začal dávat šance v dostizích…
26.10.2014 15:19  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Jezdeckou jedničkou stáje je však Josef Váňa mladší, a tak se Kratochvíl  prosazoval  spíše do sedel koní, kteří neměli ty největší ambice.
 

Jezdec Jan Kratochvíl patří k nemnoha talentům české překážkové scény. Foto Petr Guth
 
I na nich se ale obvykle prezentoval vysoce kvalitními výkony, a tak není divu, že po jeho službách se objevila poptávka i z jiných stájí.  A  tak Váňův jezdecký „náhradník“ v letošním roce prožil svou zatím nejúspěšnější sezónu. Poprvé se v průběhu jednoho roku vyšplhal na hranici  desítky vítězných startů.  A všechno korunoval na své poměry nevídanou záležitostívítězným hattrickem. A to v rámci pardubického dostihového loučení s letošním rokem. Předvedl něco, co se mu zatím nikdy a nikde dosáhnout nepodařilo.
 
Až do soboty Kratochvíl nikdy v kariéře nevyhrál v průběhu odpoledne víc než jeden dostih. Tentokrát přišly tři. Hattrick mu samozřejmě udělal obrovskou radost. A nepochybně zaslouženou, vždyť v sedlech Amfory, Dalmacia i  Handsome Jacka si vesměs počínal mazácky a nabídnutou šancí neopovrhl. „Samozřejmě, koně, kteří nejsou z našich stájí, jezdím jenom  v těch dostizích, kdy na mě nezbydou naši koně,  ale v letošním roce jsem měl vážně velký  zájem,“ libuje si Jan Kratochvíl. Dvě sobotní výhry zaznamenal v kooperaci s trenérkou Pavlínou Baštovou, která jej v letošním roce opakovaně angažovala i pro ježdění ve Francii, tu největší pak pro Radka Holčáka, jehož otec František mu před dvěma týdny nabídl s Gauner Danonem jeho první šanci na startu Velké pardubické. „Paní  Baštová mívá koně nachystané na to, co je čeká, a já jsem za šanci, kterou mi dala, moc rád. Jsme domluvení, a pokud jsem volný, je to má první volba,“ líčil Jan Kratochvíl, který se s Dalmaciem ani s Amforou v putování za vítězstvími ani nezapotil. 
 
Ani v sedle Handsome  Jacka v cílové rovině pak nepřipustil drama a svůj první životní hattrick si zapsal na konto v jistém stylu. Ve všech případech skončili reprezentanti jeho „domovské“ centrály trenéra  Josefa Váni hluboko v poli za jeho zády. „Samozřejmě, je to celkem zvláštní pocit, porážet naše koně. Ale když se na ně k ježdění nedostanu, odvádím si svojí jezdeckou práci tam, kde mám momentálně angažmá. Dnes jsem dostal hodně dobře nachystané koně, takže to s nimi šlo jako po másle. Těší mě každé z těch tří vítězství. Ostatně vyhrát, to je vždycky moc dobrý pocit,“ pochvaloval si český překážkový jezdecký talent, jemuž i Josef Váňa starší pro jeho pracovitost prorokoval zajímavou budoucnost. Jan Kratochvíl mu prozatím svými výsledky vzkazuje, že se v jeho případě nemusí mýlit…
 
Text: Petr Guth



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE