reklama 11C

Klouda při SP v Lipsku poměří kvality s Andreanim

Lukáš Klouda bude v nadcházejících dvou dnech startovat v Lipsku ve čtvrtém kole voltižního Světového poháru. Při svých startech v Mnichově a v Salzburgu nenašel přemožitele. Doposud se však v této světové sérii nesetkal s mistrem světa Andreanim...
17.01.2013 14:15  |  Rubrika: Sport  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12B

 

Lukáš Klouda zvítězil nejen v Mnichově, ale i v Salzburgu. Foto Karl-Heinz Frieler/ FEI
 
Nicolas Andreani z Frnacie na titul světového šampiona dosáhl před domácím publikem v srpnu 2012 v Le Mans a ve vítězství proměnil také svůj první start ve Světovém poháru 2012/2013, který absolvoval během prosince v Paříži. Tehdy dokonce od napůl francouzského sboru rozhodčích obdržel neobvykle vysokou známku 9,271. 
 
Andreani kromě závodu v Lipsku nastoupí před březnovým finále v německém Braunschweigu ještě v první polovině února do kvalifikace v Bordeaux. Tam však již nebude náš Lukáš Klouda, jelikož každý z účastníků startuje pouze třikrát. Do finále pak postoupí šest nejlepších dle bodů v kvalifikační tabulce získané za jednotlivá umístění. Lipsko tak bude jedinou příležitostí vidět před finálovým závodem tyto dva TOP jezdce a jistě tak nastíní jejich šance i pro samotný vrchol. 
 
A jak se Lukáš Klouda na tento důležitý start chystal? „Příprava probíhala podobně, skoro až na chlup stejně, jako na předešlé závody Světového poháru. To znamená, že by mohla probíhat mnohem lépe. Tréninky se totiž ne všechny vydařily podle představ. Nicméně jestli jsem se něco naučil, tak je to vnímání skutečnosti, že není důležité, jak to jde někdy v tréninku, ale jak se posléze daří v závodě,“ konstatoval Lukáš Klouda, který i kvůli svým sportovním aktivitám dlouhodobě žije a pracuje v Kolíně nad Rýnem. „Radix bohužel není kůň pouze pro mě, proto ho také musíme šetřit, případně se o tréninky podělit s Torbenem Jacobssem, jenž na něm také startuje. – Moje sestava zatím bude vypadat stejně jako v předešlých kolech. Je jen pár maličkostí, které bych rád více dotáhl, případně vylepšil v obtížnosti provedení daného cviku, ale to bude záležet na celkovém rozpoložení. Mým esem v rukávu by mohla být absolutně čistá jízda – to už mám ověřené. I když na druhou stranu si říkám, že proti Nicolasovi bych možná měl ještě něco zařadit,“ svěřil se Lukáš jen pár dní před závodem. 
 
Na dotaz, zda studoval Andreaniho jízdu z Paříže odpověděl: „Asi byla možnost se na ni podívat na videu, ale nějak jsem se k tomu nedostal. Poslední dobou se snažím soustředit pouze na sebe a na ostatní téměř nekoukám. Na klidu to totiž neubere, ani nepřidá a mně stačí víceméně znát pouze pořadí. Zbytek se člověk stejně chtě nechtě dozví. Každopádně právě podle známek byl Nicolas v Paříži velice dobrý.“ Na své šance při přímém srovnání tak nahlíží realisticky. „Všeobecně nemám vysoké sebevědomí, abych řekl, že se cítím na vítězství, ale jak jsem si ověřil, vše je možné, proto nebudu předbíhat. Každopádně mohu říci, že doufám v tu nejlepší možnou příčku! Samotné srovnání nepovažuji za tolik důležité, ale určitě to může hodně napovědět – a to i rozhodčím, jak ve finále rozhodovat,“ uvedl Lukáš Klouda. 
 
Voltižní Světový pohár zahajuje první částí v pátek 18. ledna od 18.25 hodin, druhé kolo soutěže se koná v sobotu od 18.05 hodin. Vše bude možné sledovat živě na www.clipmyhorse.de. Informace o závodech v Lipsku najdete na adrese www.engarde.de.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE